Breaking News

Bisnes Internet

Kenapa Tone Excel Menjimatkan ?

Kenapa Tone Excel Menjimatkan ?



Tak semua yang tahu kelebihan yang ada dalam program WOW Tune Talk Tone Excel. Saya pasti anda sebagai pengguna Facebook khasnya merasa hairan kenapa ramai orang promosikan Tone Excel di mana-mana Group, Fan Page dan termasuk profile mereka.

Sampai ada yang naik muak, hari-hari cerita benda sama di Facebook. Apa yang sangat menyedihkan ada juga dikalangan pengedar simkad Tone Excel mengamalkan ilmu spamming, terutama mereka yang baru belajar promosi secara online.
Tengah excited lah katakan !


Telekomunikasi Bidang Bisnes Terkaya

Bagi saya senario ini berlaku mungkin kerana desakan ekonomi sekarang. Kos sara hidup tinggi, harga barangan keperluan juga semakin naik, minyak, petrol, beras, harga rumah dan macam-macam naik. Ramai golongan yang makan gaji khasnya tercari-cari peluang alternatif menambah pendapatan sampingan.

Saya terfikir juga, antara faktor lain yang menyebabkan berlakunya demam yang saya gelarkan demam Tone Excel adalah disebabkan gelombang ekonomi dunia dalam bidang telekomunikasi.

Kenapa saya katakan begitu ?

Bisnes Terkaya - Bisnes Telekomunikasi

Kita study sikit tentang manusia terkaya di dunia.

Rekod manusia kedua terkaya di dunia sekarang diduduki oleh Bill Gate, pemilik Microsoft. Seluruh dunia menggunakan produk beliau. Sebut sahaja Microsoft semua orang kenal.

Siapa pula manusia terkaya di dunia ?

Carlos Slim Helu... Sebut namanya sahaja pasti ramai tak kenal. Siapa beliau ni ?
Kalau anda nak tahu, beliaulah manusia terkaya di dunia yang telah mendahului Bill Gate. Beliau adalah pemilik bisnes telekomunikasi terbesar di Mexico yang diberi nama America Movil.
Anda bayangkan, bisnes beliau yang hanya menguasai negara Mexico sahaja telah mendahului Bill Gate yang menguasai bisnes seluruh dunia.

Anda nampak tak implikasi bisnes sen-sen kepada dunia sekarang ?

Sama juga berlakunya di Malaysia. Manusia terkaya di Malaysia juga adalah seorang pemilik bisnes telekomunikasi. Nama beliau adalah Anandha Krishna. Sebut sahaja Maxis pasti anda kenal. 

Beliaulah pemilik terbesar Maxis dan juga Astro.

Kesimpulannya di sini bisnes telekomunikasi mempunyai potensi yang besar bagi mereka yang nampak peluangnya.


3 Sebab Simkad Tone Excel Jimat

Saya telah berceloteh panjang tentang kenapa perlu memilih bisnes telekomunikasi, kini saya terangkan macammana pula simkad Tone Excel menjimatkan.
3 sebab jimat...

1. Tambahan Kredit Topup secara PERCUMA

Setiap kali anda topup minimum RM30 anda dapat tambahan RM10 kredit topup. Ini bermakna anda topup RM30 jadi baki kredit topup yang anda akan terima adalah RM40.

Sekiranya anda topup RM50 pula, anda dapat tambahan kredit topup sebanyak RM20.

Kalau dikirakan faedah yang anda dapat dari penjimatan ini sebenarnya anda dah jimat sehingga 40 peratus.

Bagaimana penjimatan bagi mereka yang suka buat panggilan ?

nggilan yang dikenakan kepada pengguna simkad Tone Excel adalah 0.28 sen/60 saat. Ini bermakna anda dapat tambahan masa panggilan selama 36 minit jika anda topup RM30 dan tambahan percuma panggilan selama 72 minit sekiranya anda topup RM50.

Adakah ini boleh dikatakan jimat ?

Saya yakin anda setuju dengan saya. Ia cukup menjimatkan.

Bagaimana pula dengan data plan internet ?

Tone Excel mengenakan caj internet 1GB sebanyak RM42 sebulan. Saya tunjukkan macammana anda hanya perlu bayar RM2 untuk 1GB internet.

Apa yang perlu anda buat, anda topup RM100, anda dapat tambahan kredit topup RM40 menjadikan nilai topup anda RM140. Selepas itu anda subscribe data plan 1GB yang berharga RM42 dan anda hanya perlu bayar RM2 sahaja dari nilai topup sebenar anda. Baki kredit anda selepas ditolak sebanyak RM42 dan menjadikan baki terkini sebanyak RM98.

Anda nampak tak berlaku penjimatan yang terbaik di situ !

Anda sebenarnya bayar RM2 sahaja untuk internet. Baki RM40, Tone Excel yang tangggung. Menarik bukan !


2. Rebet Tunai 3%

Penjimatan kedua adalah rebat tunai untuk setiap nilai topup bulanan anda. Andai kata topup bulanan anda sebanyak RM50, maka anda akan dapat RM1.50 rebet tunai.

Rebet tunai ini akan dimasukkan ke dalam akaun bank anda.

Toneexcel menawarkan penjimatan berganda kepada setiap pengguna simkadnya.
Kita lihat pula penjimatan seterusnya....


3. Komisen Topup

Penjimatan yang ini paling seronok untuk saya kongsikan sebab anda boleh sampai peringkat tanpa bayar apa-apa.

Semuanya percuma.

Jika anda telah dapat penjimatan pertama dan kedua di atas, takkan anda tak mahu kongsikan faedah penjimatan ini kepada isteri dan anak-anak anda, adik beradik, saudara mara dan rakan-rakan anda.
Kongsikan kepada mereka bagaimana mendapat penjimatan seperti mana anda.

Pada tahap ini, Tone Excel menawarkan pendapatan pasif setiap usaha anda mengajak orang lain turut sama berjimat.

Anda rujuk mereka menggunakan simkad Tone Excel, anda akan dibayar setiap topup yang mereka belanjakan selama mana mereka masih pengguna simkad Tone Excel.

Untuk lebih faham bagaimana Tone Excel membayar komisen topup kepada anda, apa kata anda pergi ke laman web saya yang menceritakan lebih detail tentang penjimatan ketiga ini di www.pendapatanpasif.net


Kesimpulan

Zaman sekarang semua orang nak jimatkan perbelanjaan. Al maklumlah nilai mata wang semakin kecil. Apa yang boleh kita buat, mungkin dua tindakan di bawah.

1. Jimatkan perbelanjaan
2. Tambah pendapatan

Kita mampu mengharungi apa jua cabaran ekonomi jika kita letakkan setiap rezeki pendapatan adalah ketentuan Allah.

Hilangkan rasa kebergantungan kita sepenuhnya kepada manusia kerana Allah telah sediakan dunia yang mempunyai pelbagai khazanah dan rezeki yang banyak untuk sama-sama kita rasai dan nikmati.

Semoga maklumat untuk post kali ini membantu sedikit sebanyak untuk anda membuat keputusan melakukan penjimatan dan memberi nilai terbaik setiap perbelanjaan anda.

Sekian. Terima kasih.

P/S: Sila tonton video penerangan saya untuk bagaimana anda boleh jimat belanja bil topup anda sehingga 50% sebulan DI SINI !


Tak semua yang tahu kelebihan yang ada dalam program WOW Tune Talk Tone Excel. Saya pasti anda sebagai pengguna Facebook khasnya merasa hairan kenapa ramai orang promosikan Tone Excel di mana-mana Group, Fan Page dan termasuk profile mereka.

Sampai ada yang naik muak, hari-hari cerita benda sama di Facebook. Apa yang sangat menyedihkan ada juga dikalangan pengedar simkad Tone Excel mengamalkan ilmu spamming, terutama mereka yang baru belajar promosi secara online.
Tengah excited lah katakan !


Telekomunikasi Bidang Bisnes Terkaya

Bagi saya senario ini berlaku mungkin kerana desakan ekonomi sekarang. Kos sara hidup tinggi, harga barangan keperluan juga semakin naik, minyak, petrol, beras, harga rumah dan macam-macam naik. Ramai golongan yang makan gaji khasnya tercari-cari peluang alternatif menambah pendapatan sampingan.

Saya terfikir juga, antara faktor lain yang menyebabkan berlakunya demam yang saya gelarkan demam Tone Excel adalah disebabkan gelombang ekonomi dunia dalam bidang telekomunikasi.

Kenapa saya katakan begitu ?

Bisnes Terkaya - Bisnes Telekomunikasi

Kita study sikit tentang manusia terkaya di dunia.

Rekod manusia kedua terkaya di dunia sekarang diduduki oleh Bill Gate, pemilik Microsoft. Seluruh dunia menggunakan produk beliau. Sebut sahaja Microsoft semua orang kenal.

Siapa pula manusia terkaya di dunia ?

Carlos Slim Helu... Sebut namanya sahaja pasti ramai tak kenal. Siapa beliau ni ?
Kalau anda nak tahu, beliaulah manusia terkaya di dunia yang telah mendahului Bill Gate. Beliau adalah pemilik bisnes telekomunikasi terbesar di Mexico yang diberi nama America Movil.
Anda bayangkan, bisnes beliau yang hanya menguasai negara Mexico sahaja telah mendahului Bill Gate yang menguasai bisnes seluruh dunia.

Anda nampak tak implikasi bisnes sen-sen kepada dunia sekarang ?

Sama juga berlakunya di Malaysia. Manusia terkaya di Malaysia juga adalah seorang pemilik bisnes telekomunikasi. Nama beliau adalah Anandha Krishna. Sebut sahaja Maxis pasti anda kenal. 

Beliaulah pemilik terbesar Maxis dan juga Astro.

Kesimpulannya di sini bisnes telekomunikasi mempunyai potensi yang besar bagi mereka yang nampak peluangnya.


3 Sebab Simkad Tone Excel Jimat

Saya telah berceloteh panjang tentang kenapa perlu memilih bisnes telekomunikasi, kini saya terangkan macammana pula simkad Tone Excel menjimatkan.
3 sebab jimat...

1. Tambahan Kredit Topup secara PERCUMA

Setiap kali anda topup minimum RM30 anda dapat tambahan RM10 kredit topup. Ini bermakna anda topup RM30 jadi baki kredit topup yang anda akan terima adalah RM40.

Sekiranya anda topup RM50 pula, anda dapat tambahan kredit topup sebanyak RM20.

Kalau dikirakan faedah yang anda dapat dari penjimatan ini sebenarnya anda dah jimat sehingga 40 peratus.

Bagaimana penjimatan bagi mereka yang suka buat panggilan ?

nggilan yang dikenakan kepada pengguna simkad Tone Excel adalah 0.28 sen/60 saat. Ini bermakna anda dapat tambahan masa panggilan selama 36 minit jika anda topup RM30 dan tambahan percuma panggilan selama 72 minit sekiranya anda topup RM50.

Adakah ini boleh dikatakan jimat ?

Saya yakin anda setuju dengan saya. Ia cukup menjimatkan.

Bagaimana pula dengan data plan internet ?

Tone Excel mengenakan caj internet 1GB sebanyak RM42 sebulan. Saya tunjukkan macammana anda hanya perlu bayar RM2 untuk 1GB internet.

Apa yang perlu anda buat, anda topup RM100, anda dapat tambahan kredit topup RM40 menjadikan nilai topup anda RM140. Selepas itu anda subscribe data plan 1GB yang berharga RM42 dan anda hanya perlu bayar RM2 sahaja dari nilai topup sebenar anda. Baki kredit anda selepas ditolak sebanyak RM42 dan menjadikan baki terkini sebanyak RM98.

Anda nampak tak berlaku penjimatan yang terbaik di situ !

Anda sebenarnya bayar RM2 sahaja untuk internet. Baki RM40, Tone Excel yang tangggung. Menarik bukan !


2. Rebet Tunai 3%

Penjimatan kedua adalah rebat tunai untuk setiap nilai topup bulanan anda. Andai kata topup bulanan anda sebanyak RM50, maka anda akan dapat RM1.50 rebet tunai.

Rebet tunai ini akan dimasukkan ke dalam akaun bank anda.

Toneexcel menawarkan penjimatan berganda kepada setiap pengguna simkadnya.
Kita lihat pula penjimatan seterusnya....


3. Komisen Topup

Penjimatan yang ini paling seronok untuk saya kongsikan sebab anda boleh sampai peringkat tanpa bayar apa-apa.

Semuanya percuma.

Jika anda telah dapat penjimatan pertama dan kedua di atas, takkan anda tak mahu kongsikan faedah penjimatan ini kepada isteri dan anak-anak anda, adik beradik, saudara mara dan rakan-rakan anda.
Kongsikan kepada mereka bagaimana mendapat penjimatan seperti mana anda.

Pada tahap ini, Tone Excel menawarkan pendapatan pasif setiap usaha anda mengajak orang lain turut sama berjimat.

Anda rujuk mereka menggunakan simkad Tone Excel, anda akan dibayar setiap topup yang mereka belanjakan selama mana mereka masih pengguna simkad Tone Excel.

Untuk lebih faham bagaimana Tone Excel membayar komisen topup kepada anda, apa kata anda pergi ke laman web saya yang menceritakan lebih detail tentang penjimatan ketiga ini di www.pendapatanpasif.net


Kesimpulan

Zaman sekarang semua orang nak jimatkan perbelanjaan. Al maklumlah nilai mata wang semakin kecil. Apa yang boleh kita buat, mungkin dua tindakan di bawah.

1. Jimatkan perbelanjaan
2. Tambah pendapatan

Kita mampu mengharungi apa jua cabaran ekonomi jika kita letakkan setiap rezeki pendapatan adalah ketentuan Allah.

Hilangkan rasa kebergantungan kita sepenuhnya kepada manusia kerana Allah telah sediakan dunia yang mempunyai pelbagai khazanah dan rezeki yang banyak untuk sama-sama kita rasai dan nikmati.

Semoga maklumat untuk post kali ini membantu sedikit sebanyak untuk anda membuat keputusan melakukan penjimatan dan memberi nilai terbaik setiap perbelanjaan anda.

Sekian. Terima kasih.

P/S: Sila tonton video penerangan saya untuk bagaimana anda boleh jimat belanja bil topup anda sehingga 50% sebulan DI SINI !

Tip Pemasaran Untuk Rujukan Anda

Tip Pemasaran Untuk Rujukan Anda

Salam hormat. Terima kasih kerana jengah blog tak seberapa ni.

Apabila kita sebut tentang marketing apakah yang perkara pertama yang terlintas dalam minda anda ?

Aktiviti marketing mempunyai objektifnya tersendiri...

1) Buat orang kenal kita.

2) Dari kenal, timbul rasa percaya.

3) Kepercayaan itu bertukar kepada keyakinan bahawa kita boleh membantu mereka menerusi produk atau servis yang kita jual.

===
4 Formula asas marketing.
===

Formula marketing adalah:

1) Kita faham apa yang pelanggan mahu.

2) Kita pergi ke tempat yang pelanggan kita selalu melepak.

3) Kita lakukan aktiviti-aktiviti yang pelanggan kita suka.

Antaranya adalah berkongsi maklumat bermanfaat secara percuma.

4) Buat pelanggan suka pada kita. 


Itu akar marketing.


===
Ebook - 3 Formula Marketing.
===

Dalam ebook ini, kita akan peroleh 3 sistem marketing, yang digunakan oleh bisnes yang mempunyai 19,200 cawangan
di seluruh dunia.


Untuk individu yang terawal, akan dapat dua ebook bonus bernilai lebih RM47.


+ Teknik tingkatkan jualan 2x ganda dalam masa 72 jam.


+ 4 Cara tukar pelanggan jadi pembeli setia.


Download ebook anda sekarang di laman web di bawah ini !

--> http://www.writetowealth.my/3formula/hop.php?ref=riepresent





Salam hormat. Terima kasih kerana jengah blog tak seberapa ni.

Apabila kita sebut tentang marketing apakah yang perkara pertama yang terlintas dalam minda anda ?

Aktiviti marketing mempunyai objektifnya tersendiri...

1) Buat orang kenal kita.

2) Dari kenal, timbul rasa percaya.

3) Kepercayaan itu bertukar kepada keyakinan bahawa kita boleh membantu mereka menerusi produk atau servis yang kita jual.

===
4 Formula asas marketing.
===

Formula marketing adalah:

1) Kita faham apa yang pelanggan mahu.

2) Kita pergi ke tempat yang pelanggan kita selalu melepak.

3) Kita lakukan aktiviti-aktiviti yang pelanggan kita suka.

Antaranya adalah berkongsi maklumat bermanfaat secara percuma.

4) Buat pelanggan suka pada kita. 


Itu akar marketing.


===
Ebook - 3 Formula Marketing.
===

Dalam ebook ini, kita akan peroleh 3 sistem marketing, yang digunakan oleh bisnes yang mempunyai 19,200 cawangan
di seluruh dunia.


Untuk individu yang terawal, akan dapat dua ebook bonus bernilai lebih RM47.


+ Teknik tingkatkan jualan 2x ganda dalam masa 72 jam.


+ 4 Cara tukar pelanggan jadi pembeli setia.


Download ebook anda sekarang di laman web di bawah ini !

--> http://www.writetowealth.my/3formula/hop.php?ref=riepresent





[VIDEO] Cara Jimatkan Belanja Sehingga Separuh Harga Dari Bayaran Bulanan Handphone Anda

[VIDEO] Cara Jimatkan Belanja Sehingga Separuh Harga Dari Bayaran Bulanan Handphone Anda


Zaman sekarang ni, mana yang boleh berjimat kita cuba jimatkan. Kehidupan sekarang cukup mencabar dan risiko. Nak tak nak kita kena tempuhi juga.

Banyak penjimatan yang boleh kita buat. Salah satu fokus dalam bisnes saya adalah membantu menjimatkan belanja bulanan pengguna handphone di Malaysia.

Ini sebagai satu usaha memberi kesedaran kepada pengguna handphone bahawa mencari penjimatan disamping menjana pendapatan melalui handphone adalah sesuatu yang TIDAK musatahil.

Mahukah anda mendapat penjimatan belanja untuk handphone anda sehingga 50%.

Ramai yang tak tahu bahawa semua pengguna handphone layak untuk menikmati penjimatan ini.

Saya telah hasilkan satu video penerangan secara pengenalan bagaimana anda boleh mendapat penjimatan sehingga 50% dari bil dan topup bulanan anda. Video ini saya hasilkan khas bagi mereka yang serius untuk menjimatkan bayaran handphone mereka.

Sila tonton video ini dan sila ajukan soalan di bahagian komen JIKA ada sebarang persoalan.






Zaman sekarang ni, mana yang boleh berjimat kita cuba jimatkan. Kehidupan sekarang cukup mencabar dan risiko. Nak tak nak kita kena tempuhi juga.

Banyak penjimatan yang boleh kita buat. Salah satu fokus dalam bisnes saya adalah membantu menjimatkan belanja bulanan pengguna handphone di Malaysia.

Ini sebagai satu usaha memberi kesedaran kepada pengguna handphone bahawa mencari penjimatan disamping menjana pendapatan melalui handphone adalah sesuatu yang TIDAK musatahil.

Mahukah anda mendapat penjimatan belanja untuk handphone anda sehingga 50%.

Ramai yang tak tahu bahawa semua pengguna handphone layak untuk menikmati penjimatan ini.

Saya telah hasilkan satu video penerangan secara pengenalan bagaimana anda boleh mendapat penjimatan sehingga 50% dari bil dan topup bulanan anda. Video ini saya hasilkan khas bagi mereka yang serius untuk menjimatkan bayaran handphone mereka.

Sila tonton video ini dan sila ajukan soalan di bahagian komen JIKA ada sebarang persoalan.





5 Cara Kekalkan Motivasi Diri Untuk Berjaya

5 Cara Kekalkan Motivasi Diri Untuk Berjaya


Kekal bermotivasi sangat perlu bagi merealisasikan misi kejayaan hidup. Motivasi umpama tenaga dalaman yang sukar dilihat.

Untuk berjaya dalam hidup, motivasi diri boleh dikatakan sangat penting dalam hidup sebagai panduan. Kita mesti tahu bagaimana cara untuk memotivasikan diri. Ia sebagai pembakar semangat untuk menempuh apa jua halangan yang bakal berlaku.

Tanpa semangat yang kuat, jalan menuju kecemerlangan sangat sukar untuk dicapai.

Persoalannya bagaimana cara untuk mengekalkan motivasi diri demi kejayaan.

======================
5 Cara Kekalkan Motivasi Diri
======================

1. Kenali potensi diri

Dalam setiap usaha yang dilakukan, pastikan anda sedar anda juga berpotensi untuk mencapai matlamat anda.

Sebagai contoh, anda ingin menjadi ahli sukan seperti Datuk Nichole David tetapi anda tidak tahu bagaimana untuk bermain squash, mungkin agak sukar untuk berjaya dalam bidang ini.

Walaubagaimanapun, sekiranya anda mempunyai bakat membaiki motosikal, anda boleh membuka bengkel motosikal anda sendiri dan belajar dari mereka yang telah berjaya untuk lebih mengenali potensi diri anda.

2. Berkeinginan kuat

Motivasi yang kuat boleh hadir hasil dari keinginan yang kuat. Anda mestilah mempunyai keinginan yang kuat sebagai pemangkin untuk menempuh apa jua situasi sulit yang bakal melanda.

Ia umpama peransang untuk anda mengorak langkah sekiranya langkah terhenti.

Apabila anda berfikiran bahawa keinginan anda kian pudar, cuba lihat kembali impian dan matlamat anda. Ia bakal menyegarkan kembali keinginan dan terus menuju ke destinasi kejayaan yang diimpikan.

3. Tahu arah tujuan

Tiada lagi kata azimat yang dapat membantu anda jika anda tidak tahu tujuan anda melakukan sesuatu usaha. Kenali tujuan anda dengan jelas dan tetapkan sasaran anda.

Tujuan yang jelas menjadi sumber inspirasi terbaik dan sebagai peransang menghadapi kesulitan dikemudian hari. 

Ia membantu anda melakukan sesuatu yang dipandang mustahil bagi golongan manusia yang normal. Bila anda fikir anda telah tiada semangat untuk meneruskan perjuangan, cuba renung kembali tujuan anda dan insyaa Allah motivasi diri akan kembali dengan serta merta.

4. Berani menempuh cabaran

Kebanyakan orang gagal pada peringkat ini. Setelah menempuh beberapa cabaran, mereka akan berhenti mengejar kejayaan.

Meski pun sering diketengahkan oleh pakar motivasi bahawa anda perlu berani menempuh kejayaan sebagai bayaran sebuah kejayaan, ramai yang terkandas di sini.

Jika berhadapan dalam situasi yang sukar, fokuskan pemikiran anda untuk meneruskan langkah kehadapan. Jangan berfikir bagaimana untuk menyelesaikan perlumbaan atau berapa banyak lagi cabaran yang akan ditempuhi. Tetapi, hanya fokus untuk mengambil langkah yang seterusnya.

5. 'DELETE' kisah silam

Anda mahu atau tidak untuk anda kekal bermotivasi, anda perlu padamkan kisah silam anda. Pemusnah motivasi paling bahaya adalah kisah silam anda. Ia boleh menjadi beban bahu anda yang memikul.

Walaupun bagaimanapun, ia adalah sesuatu yang boleh anda tinggalkan. Anda mungkin pernah mengecewakan orang lain suatu ketika dahulu. Tetapi itu kisah dulu dan anda tidak boleh ubah apa-apa pada hakikatnya.

Apa yang anda harus lakukan adalah padamkan kisah silam anda dan lakukan permulaaan yang baru. Jadikan kesilapan dahulu sebagai tauladan dan tidak kira seteruk mana masa silam anda, masih ada masa depan yang cerah menanti jika anda berani meneruskan perjalanan.


Kesimpulannya

Terdapat pelbagai cabaran yang boleh melemahkan motivasi seseorang. Pasti ada faktor-faktor lain yang boleh kita bincangkan. Apa yang penting kita fahami 5 cara kekalkan motivasi diri sedalam-dalamnya dan mula praktikkan sehabis baik. 

Semoga tip di atas membantu anda dan juga diri saya sendiri agar sentiasa dapat mengekalkan tahap motivasi diri pada tahap optimum. Jumpa lagi pada post yang lain. Terima kasih.






Kekal bermotivasi sangat perlu bagi merealisasikan misi kejayaan hidup. Motivasi umpama tenaga dalaman yang sukar dilihat.

Untuk berjaya dalam hidup, motivasi diri boleh dikatakan sangat penting dalam hidup sebagai panduan. Kita mesti tahu bagaimana cara untuk memotivasikan diri. Ia sebagai pembakar semangat untuk menempuh apa jua halangan yang bakal berlaku.

Tanpa semangat yang kuat, jalan menuju kecemerlangan sangat sukar untuk dicapai.

Persoalannya bagaimana cara untuk mengekalkan motivasi diri demi kejayaan.

======================
5 Cara Kekalkan Motivasi Diri
======================

1. Kenali potensi diri

Dalam setiap usaha yang dilakukan, pastikan anda sedar anda juga berpotensi untuk mencapai matlamat anda.

Sebagai contoh, anda ingin menjadi ahli sukan seperti Datuk Nichole David tetapi anda tidak tahu bagaimana untuk bermain squash, mungkin agak sukar untuk berjaya dalam bidang ini.

Walaubagaimanapun, sekiranya anda mempunyai bakat membaiki motosikal, anda boleh membuka bengkel motosikal anda sendiri dan belajar dari mereka yang telah berjaya untuk lebih mengenali potensi diri anda.

2. Berkeinginan kuat

Motivasi yang kuat boleh hadir hasil dari keinginan yang kuat. Anda mestilah mempunyai keinginan yang kuat sebagai pemangkin untuk menempuh apa jua situasi sulit yang bakal melanda.

Ia umpama peransang untuk anda mengorak langkah sekiranya langkah terhenti.

Apabila anda berfikiran bahawa keinginan anda kian pudar, cuba lihat kembali impian dan matlamat anda. Ia bakal menyegarkan kembali keinginan dan terus menuju ke destinasi kejayaan yang diimpikan.

3. Tahu arah tujuan

Tiada lagi kata azimat yang dapat membantu anda jika anda tidak tahu tujuan anda melakukan sesuatu usaha. Kenali tujuan anda dengan jelas dan tetapkan sasaran anda.

Tujuan yang jelas menjadi sumber inspirasi terbaik dan sebagai peransang menghadapi kesulitan dikemudian hari. 

Ia membantu anda melakukan sesuatu yang dipandang mustahil bagi golongan manusia yang normal. Bila anda fikir anda telah tiada semangat untuk meneruskan perjuangan, cuba renung kembali tujuan anda dan insyaa Allah motivasi diri akan kembali dengan serta merta.

4. Berani menempuh cabaran

Kebanyakan orang gagal pada peringkat ini. Setelah menempuh beberapa cabaran, mereka akan berhenti mengejar kejayaan.

Meski pun sering diketengahkan oleh pakar motivasi bahawa anda perlu berani menempuh kejayaan sebagai bayaran sebuah kejayaan, ramai yang terkandas di sini.

Jika berhadapan dalam situasi yang sukar, fokuskan pemikiran anda untuk meneruskan langkah kehadapan. Jangan berfikir bagaimana untuk menyelesaikan perlumbaan atau berapa banyak lagi cabaran yang akan ditempuhi. Tetapi, hanya fokus untuk mengambil langkah yang seterusnya.

5. 'DELETE' kisah silam

Anda mahu atau tidak untuk anda kekal bermotivasi, anda perlu padamkan kisah silam anda. Pemusnah motivasi paling bahaya adalah kisah silam anda. Ia boleh menjadi beban bahu anda yang memikul.

Walaupun bagaimanapun, ia adalah sesuatu yang boleh anda tinggalkan. Anda mungkin pernah mengecewakan orang lain suatu ketika dahulu. Tetapi itu kisah dulu dan anda tidak boleh ubah apa-apa pada hakikatnya.

Apa yang anda harus lakukan adalah padamkan kisah silam anda dan lakukan permulaaan yang baru. Jadikan kesilapan dahulu sebagai tauladan dan tidak kira seteruk mana masa silam anda, masih ada masa depan yang cerah menanti jika anda berani meneruskan perjalanan.


Kesimpulannya

Terdapat pelbagai cabaran yang boleh melemahkan motivasi seseorang. Pasti ada faktor-faktor lain yang boleh kita bincangkan. Apa yang penting kita fahami 5 cara kekalkan motivasi diri sedalam-dalamnya dan mula praktikkan sehabis baik. 

Semoga tip di atas membantu anda dan juga diri saya sendiri agar sentiasa dapat mengekalkan tahap motivasi diri pada tahap optimum. Jumpa lagi pada post yang lain. Terima kasih.





Doa Mengubati Demam Panas

Doa Mengubati Demam Panas



Sekarang cuaca agak panas. Hujan jarang berlaku di atas keizinan Allah. Kini sedang berlaku musim panas berpanjangan dari bulan Jun sehingga September 2014 seperti yang diramalkan oleh pakar cuaca. Fenomena ini diberi nama El-Nino ataupun musim kemarau berpanjangan di Malaysia.

Ditambah pula bakal kehadiran bulan Ramadhan untuk penganut Islam berpuasa selama sebulan iaitu ibadah fardhu yang wajib dilakukan seperti mana yang diperintah Allah.

Sama-sama kita kuatkan iman dan tingkatkan ketaqwaan kita kepada Allah untuk berpegang teguh kepada perintah Allah untuk berpuasa. Elakkan dari memberi alasan cuaca yang agak panas dan perbanyakkan bersabar.

Allah telah berfirman pada surah At-Taghaabun ayat 11.. (bismillah hirahman dirrahim)



Maksudnya : " Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. "



Cuaca panas asbab demam

Demam panas boleh menimpa siapa sahaja kerana perubahan cuaca yang tidak menentu atau persekitaran yang tidak sihat.

Kebiasannya sekiranya kita ataupun ahli keluarga kita demam, kita akan makan ubat yang disarankan oleh doktor. Tetapi sebenarnya selain kita makan ubat, kita boleh juga mengurangkan demam panas kita dengan air.

Ini berdasarkan saranan baginda Rasulullah SAW seperti dikhabarkan oleh Aisyah r.ha. Manurut baginda...

" Demam adalah luapan Neraka Jahannam, oleh itu dinginkan ia dengan air "

(Riwayat al-Bukhari)


Doa mengubati demam panas


Maksudnya : " Dengan nama Allah yang Maha Besar, aku memohon perlindungan dengan Allah yang Maha Agung dari kejahatan urat dan kejahatan kepanasan api "


Semoga sama-sama kita mengamalkan doa ini agar dapat mengubati keluarga sendiri dari demam panas yang berpanjangan.

Jangan lupa untuk berserah sepenuhnya (tawakkal) kepada Allah agar diizinkan-Nya untuk menyembuhkan demam panas ahli keluarga kita. Insyaa Allah.


P/S : Sekadar berkongsi dari ilmu yang cetek ini untuk sama-sama kita amalkan.



Sekarang cuaca agak panas. Hujan jarang berlaku di atas keizinan Allah. Kini sedang berlaku musim panas berpanjangan dari bulan Jun sehingga September 2014 seperti yang diramalkan oleh pakar cuaca. Fenomena ini diberi nama El-Nino ataupun musim kemarau berpanjangan di Malaysia.

Ditambah pula bakal kehadiran bulan Ramadhan untuk penganut Islam berpuasa selama sebulan iaitu ibadah fardhu yang wajib dilakukan seperti mana yang diperintah Allah.

Sama-sama kita kuatkan iman dan tingkatkan ketaqwaan kita kepada Allah untuk berpegang teguh kepada perintah Allah untuk berpuasa. Elakkan dari memberi alasan cuaca yang agak panas dan perbanyakkan bersabar.

Allah telah berfirman pada surah At-Taghaabun ayat 11.. (bismillah hirahman dirrahim)



Maksudnya : " Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. "



Cuaca panas asbab demam

Demam panas boleh menimpa siapa sahaja kerana perubahan cuaca yang tidak menentu atau persekitaran yang tidak sihat.

Kebiasannya sekiranya kita ataupun ahli keluarga kita demam, kita akan makan ubat yang disarankan oleh doktor. Tetapi sebenarnya selain kita makan ubat, kita boleh juga mengurangkan demam panas kita dengan air.

Ini berdasarkan saranan baginda Rasulullah SAW seperti dikhabarkan oleh Aisyah r.ha. Manurut baginda...

" Demam adalah luapan Neraka Jahannam, oleh itu dinginkan ia dengan air "

(Riwayat al-Bukhari)


Doa mengubati demam panas


Maksudnya : " Dengan nama Allah yang Maha Besar, aku memohon perlindungan dengan Allah yang Maha Agung dari kejahatan urat dan kejahatan kepanasan api "


Semoga sama-sama kita mengamalkan doa ini agar dapat mengubati keluarga sendiri dari demam panas yang berpanjangan.

Jangan lupa untuk berserah sepenuhnya (tawakkal) kepada Allah agar diizinkan-Nya untuk menyembuhkan demam panas ahli keluarga kita. Insyaa Allah.


P/S : Sekadar berkongsi dari ilmu yang cetek ini untuk sama-sama kita amalkan.

Mencintai Isteri Cara Rasulullah

Mencintai Isteri Cara Rasulullah



Rasulullah SAW sangat mencintai dan lembut pada isteri-isterinya. Apa yang saya ingin kongsikan adalah dari salinan asal pemilik blog peribadi rasulullah tentang bagaimana cara Rasulullah mencintai isteri-isteri baginda. 

Berikut adalah contoh sikap luar biasa baginda yang harus diteladani oleh setiap suami:


Rasulullah SAW sangat mencintai dan lembut pada isteri-isterinya. Apa yang saya ingin kongsikan adalah dari salinan asal pemilik blog peribadi rasulullah tentang bagaimana cara Rasulullah mencintai isteri-isteri baginda. 

Berikut adalah contoh sikap luar biasa baginda yang harus diteladani oleh setiap suami:

Amalan-Amalan Yang Mewarisi Kepapaan

Amalan-Amalan Yang Mewarisi Kepapaan


Saya pernah menonton rancangan Tanyalah Ustaz di TV9 di mana panel ketika itu adalah Ustaz Abdullah Mahmud. Beliau telah mengupas tentang antara salah satu amalan yang mewarisi kepapaan adalah menyarung seluar sambil berdiri.

Dalam hati saya ada sedikit rasa kejutan, "oh..rupanya itu adalah amalan yang boleh mengundang kepapaan"
Saya mula terfikir pasti ada lagi amalan-amalan yang disangka selama ini perkara biasa merupakan amalan yang boleh mewarisi kepapaan.

Mula mencari apakah amalan lain

Rupanya amalan-amalan yang mewarisi kepapaan telah di karang oleh seorang alim ulama yang bernama al Allamah Syeikh Burhanuddin al Zarnuji dalam kitabnya yang bertajuk Kitab Taalim al Mutaalim Fi Tariq al Taalum. Maklumat ini pun saya jumpa di laman blog zulikhwanzahari.

Saya pernah menonton rancangan Tanyalah Ustaz di TV9 di mana panel ketika itu adalah Ustaz Abdullah Mahmud. Beliau telah mengupas tentang antara salah satu amalan yang mewarisi kepapaan adalah menyarung seluar sambil berdiri.

Dalam hati saya ada sedikit rasa kejutan, "oh..rupanya itu adalah amalan yang boleh mengundang kepapaan"
Saya mula terfikir pasti ada lagi amalan-amalan yang disangka selama ini perkara biasa merupakan amalan yang boleh mewarisi kepapaan.

Mula mencari apakah amalan lain

Rupanya amalan-amalan yang mewarisi kepapaan telah di karang oleh seorang alim ulama yang bernama al Allamah Syeikh Burhanuddin al Zarnuji dalam kitabnya yang bertajuk Kitab Taalim al Mutaalim Fi Tariq al Taalum. Maklumat ini pun saya jumpa di laman blog zulikhwanzahari.

Elaika - Titipan Kasih Dan Cinta Seorang Hamba Bernama Imam Syafi'e (R.A)

Elaika - Titipan Kasih Dan Cinta Seorang Hamba Bernama Imam Syafi'e (R.A)



Salam hormat..Saya sebenarnya dah lama tercari-cari lagu nasyid bertajuk Elaika yang didendangkan oleh Mohammed Obaid. Pertama kali saya mendengar lagu ini di corong radio saluran IKIM suatu masa dulu hati saya terus rasa tenang. Alhamdulillah. Sebenarnya saya tak faham apa pun maksud lagu tu. Cuma saya rasa tenang hati mendengarnya.

Mungkin secara kebetulan saya cuma nak search di Google tentang cabaran seorang penulis sebenarnya. Tengah search, jumpa satu blog yang menulis tentang lagu nasyid ni. Saya terus baca perkongsian maksud lagu ni. Bila baca maksud lagu ni rupanya seperti satu sajak luahan perasaan seorang hamba yang zuhud kepada Allah. 

Saya search lagi...ohh rupanya lirik lagu ini adalah dari titipan doa terakhir Imam Syafi'e (R.A) sebelum beliau meninggal dunia. Masyaa Allah.



Salam hormat..Saya sebenarnya dah lama tercari-cari lagu nasyid bertajuk Elaika yang didendangkan oleh Mohammed Obaid. Pertama kali saya mendengar lagu ini di corong radio saluran IKIM suatu masa dulu hati saya terus rasa tenang. Alhamdulillah. Sebenarnya saya tak faham apa pun maksud lagu tu. Cuma saya rasa tenang hati mendengarnya.

Mungkin secara kebetulan saya cuma nak search di Google tentang cabaran seorang penulis sebenarnya. Tengah search, jumpa satu blog yang menulis tentang lagu nasyid ni. Saya terus baca perkongsian maksud lagu ni. Bila baca maksud lagu ni rupanya seperti satu sajak luahan perasaan seorang hamba yang zuhud kepada Allah. 

Saya search lagi...ohh rupanya lirik lagu ini adalah dari titipan doa terakhir Imam Syafi'e (R.A) sebelum beliau meninggal dunia. Masyaa Allah.

Preview RAHSIA SOLAT - Panduan Solat Sempurna Dan Khusyuk

Preview RAHSIA SOLAT - Panduan Solat Sempurna Dan Khusyuk





Rujukan Digital Berbentuk Ebook & Video Terkini Mengenai Pemantapan Solat Pada Satu Harga Yang Cukup Ekonomi.

Kebanyakan orang Islam tahu bahawa solat adalah termasuk dari salah satu satu rukun Islam. Solat diletakkan keutamaan yang ke dua selepas mengucap dua kalimah syahadah. Kita lihat disekeliling kita...maaf cakaplah yer masih ramai yang kurang yakin untuk melaksanakan rukun Islam ini sebenarnya. Walaupun mengaku sebagai penganut Islam tetapi pemahaman mengenai ibadah utama solat fardhu 5 waktu masih ramai yang ambil ringan.

Mungkin agak pedas pandangan saya di perenggan atas, tetapi percayalah itulah hakikat yang sebenarnya khas untuk umat akhir zaman ini.

Mula Tercari-Cari Ilmu Kefahaman Tentang Solat

Saya tertanya-tanya solat bagaimanakah yang diterima Allah. Adakah dengan melakukan Takbiratul Ihram, Ruku', Sujud dan sebagainya sudah cukup sebagai perbuatan dalam solat. Saya mula mencari formula solat yang sempurna dengan membeli buku fizikal yang bertajuk  " Formula Solat Sempurna " hasil kajian dan penulisan dari seorang 'alim ulama' yang terkenal di Malaysia iaitu Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman ataupun UZAR.





Rujukan Digital Berbentuk Ebook & Video Terkini Mengenai Pemantapan Solat Pada Satu Harga Yang Cukup Ekonomi.

Kebanyakan orang Islam tahu bahawa solat adalah termasuk dari salah satu satu rukun Islam. Solat diletakkan keutamaan yang ke dua selepas mengucap dua kalimah syahadah. Kita lihat disekeliling kita...maaf cakaplah yer masih ramai yang kurang yakin untuk melaksanakan rukun Islam ini sebenarnya. Walaupun mengaku sebagai penganut Islam tetapi pemahaman mengenai ibadah utama solat fardhu 5 waktu masih ramai yang ambil ringan.

Mungkin agak pedas pandangan saya di perenggan atas, tetapi percayalah itulah hakikat yang sebenarnya khas untuk umat akhir zaman ini.

Mula Tercari-Cari Ilmu Kefahaman Tentang Solat

Saya tertanya-tanya solat bagaimanakah yang diterima Allah. Adakah dengan melakukan Takbiratul Ihram, Ruku', Sujud dan sebagainya sudah cukup sebagai perbuatan dalam solat. Saya mula mencari formula solat yang sempurna dengan membeli buku fizikal yang bertajuk  " Formula Solat Sempurna " hasil kajian dan penulisan dari seorang 'alim ulama' yang terkenal di Malaysia iaitu Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman ataupun UZAR.

Teknik Merekod Perbelanjaan Dan Pendapatan Anda Versi Smartphone

Teknik Merekod Perbelanjaan Dan Pendapatan Anda Versi Smartphone



Kegagalan mereka yang sering menghadapi masalah tidak cukup wang adalah disebabkan kurang memberi penekanan kepada aspek pengurusan wang yang betul. Masalah ini terjadi kepada semua orang, termasuklah diri saya sendiri.

Pada permulaan saya memulakan kerjaya disektor perkilangan, saya merasa kesal kerana tidak melakukan simpanan yang tetap untuk 4 tahun pertama. Walaupun bujang pada masa itu, rasa ketidak cukupan dalam perbelanjaan sering berlaku walhal tiada komitmen yang banyak pada masa itu.

Saya mula sedar dan mula melakukan perubahan dalam pengurusan kewangan hidup saya.

Kepentingan Merekod Setiap Perbelanjaan Dan Pendapatan ?

Pernah tak persoalan ini berlaku kepada anda.

" Eh....mana pergi gaji aku yang banyak-banyak ? "

Saya yakin anda pasti pernah tertanya-tanya persoalan ini terutama sekali apabila berada dipertengahan bulan. Kebanyakan mereka yang makan gaji akan merungut sendiri dan mula merasa membuat kerja tambahan ataupun OT untuk menambah pendapatan.



Kegagalan mereka yang sering menghadapi masalah tidak cukup wang adalah disebabkan kurang memberi penekanan kepada aspek pengurusan wang yang betul. Masalah ini terjadi kepada semua orang, termasuklah diri saya sendiri.

Pada permulaan saya memulakan kerjaya disektor perkilangan, saya merasa kesal kerana tidak melakukan simpanan yang tetap untuk 4 tahun pertama. Walaupun bujang pada masa itu, rasa ketidak cukupan dalam perbelanjaan sering berlaku walhal tiada komitmen yang banyak pada masa itu.

Saya mula sedar dan mula melakukan perubahan dalam pengurusan kewangan hidup saya.

Kepentingan Merekod Setiap Perbelanjaan Dan Pendapatan ?

Pernah tak persoalan ini berlaku kepada anda.

" Eh....mana pergi gaji aku yang banyak-banyak ? "

Saya yakin anda pasti pernah tertanya-tanya persoalan ini terutama sekali apabila berada dipertengahan bulan. Kebanyakan mereka yang makan gaji akan merungut sendiri dan mula merasa membuat kerja tambahan ataupun OT untuk menambah pendapatan.

Penetapan Sasaran Dalam Kehidupan

Penetapan Sasaran Dalam Kehidupan


Setiap orang memiliki keinginan dan impian. Yang menggagalkan seseorang adalah kerana risiko ataupun halangan yang mendatang. Sekuat mana impian itu digenggam, sekuat itu jugalah halangan akan bertandang.

Menurut kajian rawak bagi peratusan orang yang berjaya hanya terdapat lebih kurang 10% dari mereka yang lain-lain. Bukan 90% disebabkan tiada impian untuk berjaya. Ia hanyalah bergantung sekuat impian itu digenggam.


PENTINGKAH PENETAPAN SASARAN ?

Menurut pakar motivasi kita boleh menetapkan terus impian dan sasaran yang besar TETAPI kita juga perlu menetapkan sasaran yang kecil-kecil.

Sebagai contoh....

Jika anda mempunyai impian untuk bebas dari kekangan hutang. Apakah sasaran anda sekarang ?

Dah tentu Nak Bebas Hutang kan. Cari pula sebab kenapa anda perlu bebas dari hutang ?


Setiap orang memiliki keinginan dan impian. Yang menggagalkan seseorang adalah kerana risiko ataupun halangan yang mendatang. Sekuat mana impian itu digenggam, sekuat itu jugalah halangan akan bertandang.

Menurut kajian rawak bagi peratusan orang yang berjaya hanya terdapat lebih kurang 10% dari mereka yang lain-lain. Bukan 90% disebabkan tiada impian untuk berjaya. Ia hanyalah bergantung sekuat impian itu digenggam.


PENTINGKAH PENETAPAN SASARAN ?

Menurut pakar motivasi kita boleh menetapkan terus impian dan sasaran yang besar TETAPI kita juga perlu menetapkan sasaran yang kecil-kecil.

Sebagai contoh....

Jika anda mempunyai impian untuk bebas dari kekangan hutang. Apakah sasaran anda sekarang ?

Dah tentu Nak Bebas Hutang kan. Cari pula sebab kenapa anda perlu bebas dari hutang ?

Adakah Handphone Satu Keperluan Masa Kini ?

Adakah Handphone Satu Keperluan Masa Kini ?



Handphone...Adakah Ia Satu Keperluan Masa Kini ?
Salam hormat;
Mengikut statistik, bilangan pengguna handphone berdaftar di Malaysia adalah seramai 34.4 juta berbanding populasi rakyat Malaysia itu sendiri iaitu seramai 27.4 juta orang.
Adakah statistik ini boleh dijadikan bukti bahawa handphone adalah satu keperluan, BUKAN lagi kehendak ?
Lihat disekeliling kita, sesiapa yang berakal normal pasti memiliki handphone sendiri. Mungkin ia dikalangan ibu & bapa kita, adik beradik, jiran tetangga, makcik, pakcik, malahan atuk dan nenek kita juga ada yang memiliki handphone sendiri.
Kalau dizaman saya sekolah dulu, tiada seorang pun pelajar sekolah yang memiliki handphone sendiri. Zaman sekarang ni seperti satu kejutan kepada generasi kini yang perlu kita terima.
Lambakan teknologi handphone, applikasi serta sistem yang canggih menyebabkan berlakunya daya tarikan yang kekadang sampai ke tahap obses kepada individu tertentu.
MENGAPA HANDPHONE SATU KEPERLUAN ?



Handphone...Adakah Ia Satu Keperluan Masa Kini ?
Salam hormat;
Mengikut statistik, bilangan pengguna handphone berdaftar di Malaysia adalah seramai 34.4 juta berbanding populasi rakyat Malaysia itu sendiri iaitu seramai 27.4 juta orang.
Adakah statistik ini boleh dijadikan bukti bahawa handphone adalah satu keperluan, BUKAN lagi kehendak ?
Lihat disekeliling kita, sesiapa yang berakal normal pasti memiliki handphone sendiri. Mungkin ia dikalangan ibu & bapa kita, adik beradik, jiran tetangga, makcik, pakcik, malahan atuk dan nenek kita juga ada yang memiliki handphone sendiri.
Kalau dizaman saya sekolah dulu, tiada seorang pun pelajar sekolah yang memiliki handphone sendiri. Zaman sekarang ni seperti satu kejutan kepada generasi kini yang perlu kita terima.
Lambakan teknologi handphone, applikasi serta sistem yang canggih menyebabkan berlakunya daya tarikan yang kekadang sampai ke tahap obses kepada individu tertentu.
MENGAPA HANDPHONE SATU KEPERLUAN ?

3 Faktor Penggerak Mencari Pendapatan Tambahan

3 Faktor Penggerak Mencari Pendapatan Tambahan


Zaman sekarang merupakan zaman mencabar bagi mereka yang masih hidup. Cabaran hidup ini bukan satu pilihan tetapi satu kemestian untuk ditempuh demi memulakan satu episod kehidupan yang panjang serta jalan cerita yang berbeza-beza dari setiap insan.

Bila berbicara tentang pendapatan tambahan ataupun dengan perkataan yang lebih mudah difahami adalah 'duit extra', apa yang terlintas di dalam otak kita. Kita akan ingat hutang itu, hutang ini yang sekian lama terunggak dan ini akan membawa fikiran kita terus untuk mencari jalan penyelesaiannya. Betul tak ?

Pendapatan tambahan adalah pendapatan asas yang kita perolehi selain dari pekerjaan yang kebanyakan kita lakukan hari-hari dan memperolehi hasilnya setiap hujung bulan. Melalui pendapatan asas inilah kita membayar hutang rumah, kereta, bil-bil, belanja rumah dan sebagainya.

Setiap orang memerlukan pendapatan kedua sebagai tambahan tetapi majoriti dari mereka tidak mahu melakukan kerja kedua melainkan mengharapkan durian runtuh andai ada rezekinya. Ada juga yang berkata " Hidup ala qadar jerr.." Menurut Islam ala qadar bermaksud berusaha sehabis baik untuk memperolehi sesuatu kemudian berserah kepada Allah.

Pendapatan Perkapita Rakyat Malaysia

Perbandingan pendapatan perkapita rakyat Malaysia nampaknya ada pertambahan dari tahun 1970 kepada penghujung tahun 2011 iaitu sebanyak RM28,000. Dengan pertambahan ini adakah menjadi penyebab mengapa ramai yang masih tercari-cari peluang untuk menambah pendapatan sebagai sumber pendapatan kedua.

Apakah dia istilah pendapatan perkapita ni ?

Pendapatan per kapita bermakna jumlah wang yang seseorang penduduk akan terima jika pendapatan negara tahunan dibahagikan kepada setiap penduduk dengan sama rata. (sumber jawapan Wikipedia)

Faktor Yang Menyebabkan Seseorang Mencari Pendapatan Tambahan

Manusia sentiasa mempunyai keinginan terhadap sesuatu dan keinginan itulah yang menjurus kepada perbelanjaan yang melebihi pendapatan. Bukan satu kesalahan untuk mempunyai keinginan bahkan tidak salah untuk berimpian memiliki kehidupan yang lebih baik. Kita perlu tahu membezakan yang manakah satu keperluan dan yang mana satukah keinginan.

Kita perlu sedar bahawa untuk menempuhi era yang serba mencabar ini memerlukan satu momentom yang kuat untuk melakukan penjimatan dalam perbelanjaan. Perancangan perlu dilakukan dari segi pengurusan wang.

3 faktor yang mengerakkan seseorang perlu mencari pendapatan tambahan.

1. Pendapatan Melebihi Perbelanjaan
Perbelanjaan adalah keinginan manusia yang normal dalam memenuhi kehendak ataupun keperluan mereka. Setiap manusia memiliki nafsu dan faktor yang menetukan pendapatan melebihi perbelanjaan ditentukan juga sekuat mana mereka berjaya mengawal nafsu mereka.

Di sini langkah penjimatan perlu dilakukan dan jimat di sini bukanlah sampai ke tahap bakhil yer.

2. Kuasa Membeli Semakin Mengecil
Nilai kuasa membeli kini semakin mengecil. Harga barang naik menyebabkan manusia terpaksa mencari pendapatan tambahan. Lihat sahaja berapa banyak barang yang boleh kita beli dengan nilai perbelanjaan sebanyak RM50 di mana-mana shopping mall, hyper market dan sebagainya.


3. Tanggungan Yang Kian Meningkat
Memang tidak dinafikan lagi, bertambahnya tanggungan menjadi faktor mencari pendapatan tambahan. Saya teringat seorang rakan sekerja saya yang berbangsa cina. Saya pernah bertanya kepada dia yang memiliki seorang anak berkenaan soalan spontan begini, "...tak nak tambah anak ker ? " tanya saya. Anda tahu apa jawapan dia, dia membalas " mau wang 1 juta untuk tanggung seorang anak wo !"

Kos untuk menambah tanggungan sebagai contoh terbaik yang dapat saya berikan adalah anak merupakan penyebab manusia bertindak menambah sumber pendapatan.



Peluang Menambah Pendapatan Dari Bidang Telekomunikasi

Salah satu cabang untuk menambah pendapatan yang ingin dicadangkan kepada anda adalah dari penggunaan handphone. Saya tidak tahu adakah ia sesuai dengan anda ataupun tidak tetapi jika anda ingin mendapat sedikit informasi mengenainya, saya telah menulis artikel di Facebook Notes saya. Sila klik disini untuk terus membacanya !

Secara asasnya peluang ini BUKAN menjual topup, kerana kalau jual topup, sekali jual, sekali untung. Tak jual tak dapat untung.

Anda boleh menjadi agen penjual simkad tunetalk/toneexcel. Jika anda berjaya jual pada satu orang, anda akan dapat untung sebanyak RM20. Kedua, setiap kawan tu topup, anda akan mendapat sehingga 6% daripada jumlah topup mereka. Tak kiralah kat mana sekali pun mereka topup.

Selama mana mereka pakai simkad tunetalk/toneexcel, selama itulah anda menerima komisen. Menarik bukan ! Sila baca seterusnya artikel saya di Facebook di sini !






Zaman sekarang merupakan zaman mencabar bagi mereka yang masih hidup. Cabaran hidup ini bukan satu pilihan tetapi satu kemestian untuk ditempuh demi memulakan satu episod kehidupan yang panjang serta jalan cerita yang berbeza-beza dari setiap insan.

Bila berbicara tentang pendapatan tambahan ataupun dengan perkataan yang lebih mudah difahami adalah 'duit extra', apa yang terlintas di dalam otak kita. Kita akan ingat hutang itu, hutang ini yang sekian lama terunggak dan ini akan membawa fikiran kita terus untuk mencari jalan penyelesaiannya. Betul tak ?

Pendapatan tambahan adalah pendapatan asas yang kita perolehi selain dari pekerjaan yang kebanyakan kita lakukan hari-hari dan memperolehi hasilnya setiap hujung bulan. Melalui pendapatan asas inilah kita membayar hutang rumah, kereta, bil-bil, belanja rumah dan sebagainya.

Setiap orang memerlukan pendapatan kedua sebagai tambahan tetapi majoriti dari mereka tidak mahu melakukan kerja kedua melainkan mengharapkan durian runtuh andai ada rezekinya. Ada juga yang berkata " Hidup ala qadar jerr.." Menurut Islam ala qadar bermaksud berusaha sehabis baik untuk memperolehi sesuatu kemudian berserah kepada Allah.

Pendapatan Perkapita Rakyat Malaysia

Perbandingan pendapatan perkapita rakyat Malaysia nampaknya ada pertambahan dari tahun 1970 kepada penghujung tahun 2011 iaitu sebanyak RM28,000. Dengan pertambahan ini adakah menjadi penyebab mengapa ramai yang masih tercari-cari peluang untuk menambah pendapatan sebagai sumber pendapatan kedua.

Apakah dia istilah pendapatan perkapita ni ?

Pendapatan per kapita bermakna jumlah wang yang seseorang penduduk akan terima jika pendapatan negara tahunan dibahagikan kepada setiap penduduk dengan sama rata. (sumber jawapan Wikipedia)

Faktor Yang Menyebabkan Seseorang Mencari Pendapatan Tambahan

Manusia sentiasa mempunyai keinginan terhadap sesuatu dan keinginan itulah yang menjurus kepada perbelanjaan yang melebihi pendapatan. Bukan satu kesalahan untuk mempunyai keinginan bahkan tidak salah untuk berimpian memiliki kehidupan yang lebih baik. Kita perlu tahu membezakan yang manakah satu keperluan dan yang mana satukah keinginan.

Kita perlu sedar bahawa untuk menempuhi era yang serba mencabar ini memerlukan satu momentom yang kuat untuk melakukan penjimatan dalam perbelanjaan. Perancangan perlu dilakukan dari segi pengurusan wang.

3 faktor yang mengerakkan seseorang perlu mencari pendapatan tambahan.

1. Pendapatan Melebihi Perbelanjaan
Perbelanjaan adalah keinginan manusia yang normal dalam memenuhi kehendak ataupun keperluan mereka. Setiap manusia memiliki nafsu dan faktor yang menetukan pendapatan melebihi perbelanjaan ditentukan juga sekuat mana mereka berjaya mengawal nafsu mereka.

Di sini langkah penjimatan perlu dilakukan dan jimat di sini bukanlah sampai ke tahap bakhil yer.

2. Kuasa Membeli Semakin Mengecil
Nilai kuasa membeli kini semakin mengecil. Harga barang naik menyebabkan manusia terpaksa mencari pendapatan tambahan. Lihat sahaja berapa banyak barang yang boleh kita beli dengan nilai perbelanjaan sebanyak RM50 di mana-mana shopping mall, hyper market dan sebagainya.


3. Tanggungan Yang Kian Meningkat
Memang tidak dinafikan lagi, bertambahnya tanggungan menjadi faktor mencari pendapatan tambahan. Saya teringat seorang rakan sekerja saya yang berbangsa cina. Saya pernah bertanya kepada dia yang memiliki seorang anak berkenaan soalan spontan begini, "...tak nak tambah anak ker ? " tanya saya. Anda tahu apa jawapan dia, dia membalas " mau wang 1 juta untuk tanggung seorang anak wo !"

Kos untuk menambah tanggungan sebagai contoh terbaik yang dapat saya berikan adalah anak merupakan penyebab manusia bertindak menambah sumber pendapatan.



Peluang Menambah Pendapatan Dari Bidang Telekomunikasi

Salah satu cabang untuk menambah pendapatan yang ingin dicadangkan kepada anda adalah dari penggunaan handphone. Saya tidak tahu adakah ia sesuai dengan anda ataupun tidak tetapi jika anda ingin mendapat sedikit informasi mengenainya, saya telah menulis artikel di Facebook Notes saya. Sila klik disini untuk terus membacanya !

Secara asasnya peluang ini BUKAN menjual topup, kerana kalau jual topup, sekali jual, sekali untung. Tak jual tak dapat untung.

Anda boleh menjadi agen penjual simkad tunetalk/toneexcel. Jika anda berjaya jual pada satu orang, anda akan dapat untung sebanyak RM20. Kedua, setiap kawan tu topup, anda akan mendapat sehingga 6% daripada jumlah topup mereka. Tak kiralah kat mana sekali pun mereka topup.

Selama mana mereka pakai simkad tunetalk/toneexcel, selama itulah anda menerima komisen. Menarik bukan ! Sila baca seterusnya artikel saya di Facebook di sini !





adv/https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=1827_62_1_282|https://3.bp.blogspot.com/-rLvmbvTL7so/WdFIS_xMgjI/AAAAAAAAFbU/MkbTaxbOzrcH_o-b-KWIA_Iv1Ju7hdXpgCLcBGAs/s1600/fanpage-superstar.png

Random Posts

randomposts

Like Us

fb/https://www.facebook.com/azeriebiz