Breaking News

Bisnes Internet

Mari Saya Tunjukkan Anda Bagaimana Saya Menjana RM7k Sebulan Dengan Hanya Menjual Air Sahaja!

Mari Saya Tunjukkan Anda Bagaimana Saya Menjana RM7k Sebulan Dengan Hanya Menjual Air Sahaja!
Satu perkara yang anda perlu tahu, bisnes air ini untungnya BESAR. Kos permulaan serta kos harian untuk menjalankan bisnes air ini juga agak rendah. Anda boleh memulakan bisnes air balang ini dengan modal permulaan di bawah RM1,000....

INGIN HIDUP BEBAS TANPA HUTANG?

INGIN HIDUP BEBAS TANPA HUTANG?
Pada zaman kini, sememangnya agak sukar untuk kita hidup tanpa hutang! Nak sambung belajar, nak beli kereta, nak beli rumah... semuanya memerlukan pada jumlah wang yang agak besar, dan sememangnya, tidak ramai yang berkemampuan untuk mendapatkan semua perkara itu secara tunai!

Nak Tahu Jana Untung RM15,000 Sebulan Menjual Tudung, Walaupun Tanpa Premis ?

Nak Tahu Jana Untung RM15,000 Sebulan Menjual Tudung, Walaupun Tanpa Premis ?
Nak mula buat bisnes tudung ni, tidaklah susah sangat! Kita boleh mula dengan modal beberapa ratus ringgit sahaja! Pulangannya juga agak cepat. Duit modal akan dapat dipusingkan dengan cepat! Lubuk jualan juga senang dijumpai. Bila kita buat bisnes tudung ni...

Inilah Tempat Rahsia Cari Supplier Barang-Barang Murah !

Inilah Tempat Rahsia Cari Supplier Barang-Barang Murah !
Mengapa tidak borong barang di 1688 ? Mudah sahaja dengan hanya menggunakan handphone sahaja. Apa yang bakal....

Anda Masih Tercari-cari "Port Power" Untuk Menjual Barang-Barang Anda Secara Online!

Anda Masih Tercari-cari "Port Power" Untuk Menjual Barang-Barang Anda Secara Online!
Ya! "Port Power" yang saya maksudkan itu adalah website / apps Shopee! Saya yakin, anda mesti pernah dengar pasal Shopee kan? Mungkin anda juga pernah beli barang di Shopee tu! Tapi, rugilah kalau asyik keluar duit sahaja bila masuk dan guna....

Agama

Agama/module

Bisnes

Bisnes Internet/column
adv/https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=1827_57_1_260|https://2.bp.blogspot.com/-pvM3cTIVTbI/WdFMoJEbUDI/AAAAAAAAFbg/sfyyY3S3FzAthGBN0In2KTwJ9fSB1kAegCLcBGAs/s1600/igkaboom.png

Produk Review

Produk Review/style
adv/https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=1827_50_1_228|https://1.bp.blogspot.com/-fvDpDRhQt7I/WdFPDgciVhI/AAAAAAAAFbs/OhAy_eLTIrghJxQ7arKHFeCj4EadLo9sgCLcBGAs/s1600/formula-kurus.png

Kesihatan

Kesihatan/style

Perkongsian

Perkongsian/carousel

Video

Video/box

Recent Posts

9 Cara MURAH Untuk Menarik Pelanggan (Cara #5 Peniaga Online Perlu Buat)

9 Cara MURAH Untuk Menarik Pelanggan (Cara #5 Peniaga Online Perlu Buat)



Peniaga sering menghadapi masalah untuk cara bagaimana untuk menarik pelanggan. Tambahan pula peniaga yang baru berjinak-jinak memulakan perniagaan mereka. 
Bolehkah peniaga yang baru memulakan perniagaan boleh menarik pelanggan dengan cara yang murah ?

Persoalaan ini bakal dijawab dengan cara-cara yang saya telah kongsikan di bawah ini. 


1) Cara 'Word of Mouth' Masih Berkesan

Penghebahan maklumat penting untuk apa-apa jenis perniagaan sekali pun. Word of Mouth masih berkesan kepada jualan sekiranya dilakukan dengan cara yang betul.

Teknik ini sangat Legend. Orang lebih percaya cakap orang yang dikenali daripada yang tidak dikenali.

Sebagai contoh, si Abu suka servis kereta di bengkel ABC. Lebih 10 kali si Abu pergi servis kereta di bengkel ini dan dia berasa puas hati. Apa kebiasaannya si Abu akan buat jika salah seorang kawannya bertanya kepadanya (katakanlah si Ali) tentang bengkel mana servis kereta terbaik. Sudah pastilah si Abu akan cadangkan bengkel ABC...betul tak ?

Itulah contoh mudah dan murah untuk anda faham tentang cara pemasaran Word Of Mouth.


2) Beri 'PERCUMA' Sesuatu Yang Istimewa

Cara ini juga mudah dan murah untuk dilakukan untuk menarik pelanggan. Berikan hadiah percuma kepada prospek yang berpotensi menjadi pelanggan.

Anda pasti pernahkan mendapat hadiah dari sesuatu kedai kan. Sebagai contoh kedai car wash. Mereka akan memberi satu kad untuk di cop bagi setiap pencucian kenderaan pelanggan. Cukup 10 kali cucian, pelanggan anda dapat satu cucian secara percuma.

Ada lagi contoh lain sekiranya anda membuka kedai makanan. Setiap belanja lebih dari sekian-sekian harga, anda akan mendapat segelas air jus buah secara percuma.

Banyak lagi idea untuk memberi sesuatu hadiah secara PERCUMA kepada pelanggan.

Sebaiknya anda rekod setiap urusniaga yang dilakukan untuk anda tahu untung atau rugi perniagaan pada setiap hujung bulan.


3) Tawarkan DISKAUN

Cara ketiga ini sangat biasa bagi rakyat Malaysia. Tambahan lagi pada musim PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) yang telah bertukar kepada PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat) yang tentu akan lebih banyak tawaran diskaun akan muncul pada 4 May 2020 (besok) kelak.

Ikut kajian kebanyakan pakar copywriting (ayat iklan) yang saya rujuk di dalam dan luar negara, perkataan DISKAUN sangat disukai oleh kebanyakan pelanggan wanita.

Perkataan JIMAT pula sangat disukai oleh kebanyakan bakal pelanggan lelaki. Anda gunakan sebaik mungkin dan fokus siapakah prospek pelanggan yang sesuai dengan perniagaan anda.

Anda ambil kesempatan ketika musim-musim perayaan, jualan hujung tahun atau apa-apa jua percutian umum yang ada di Malaysia.

Ada juga sebahagian peniaga memberi diskaun sempena hari kelahirannya dan banyak lagi. Kita cuba tengok cara yang ke empat pula...


4) Buat 'CONTEST' Memukau

Cara ke empat pula adalah anda buat pertandingan ataupun contest kepada prospek pelanggan. Perkara ini mungkin anda pernah lihat dan dengar daripada seseorang peniaga semasa Facebook Live. Dengan hanya Share content video live di mana-mana Group FB, mereka layak mendapat hadiah wang tunai ke, barang percuma ke dan sebagainya.

Jika anda melakukan contest seperti ini sangat efektif untuk menarik pelanggan.

Anda perlu kretif dan inovatif untuk melakukan contest. Kalau boleh buat contest yang berlainan dengan peniaga yang lain.


5) Website Bisnes

Memiliki website bisnes merupakan satu kemestian pada zaman teknologi serba canggih ni. Ambil kesempatan yang wujud masa kini. Kita lihat sendiri berapa ramai yang memiliki smart phone. Majoriti mereka yang melayari internet menggunakan smart phone. 

Sangat rugi sekiranya anda tidak memiliki website bisnes anda sendiri.

Sekiranya anda ingin menarik pelanggan dengan cara murah anda boleh menggunakan platform Blogger.com. Saya sendiri menggunakan platform percuma ini untuk memasarkan produk affiliate dan kedai online saya.

Penggunaan website juga mampu memperluaskan lagi perniagaan anda di merata dunia. Sebagai peniaga baru terutamanya perlu memiliki website bisnes untuk menarik pelanggan.

Sekiranya anda berminat untuk belajar cara buat website anda sendiri dan anda tak perlu bayar apa-apa pun. Sila klik sini !


6) Optimum Penggunaan Sosial Media

Sosial Media merupakan platform termurah untuk menarik pelanggan. Jangan pandang enteng platform ini. Saya yakin anda pasti sudah pun memiliki akaun sosial media seperti Facebook, Twitter, Telegram, Instagram dan sebagainya. 

Anda perlu belajar cara betul untuk menarik pelanggan di sana. Peniaga yang berhemah dan bijak akan menggunakan sosial media sebaik mungkin untuk meningkatkan jualan. Optimumkan penggunaan sosial media yang wujud kini.

Tunjukkan kekuatan bisnes anda berbanding bisnes orang lain. Buat lebih banyak perkongsian dan engagement dengan rakan dan kenalan anda di sosial media.

Anda boleh iklan di FB page, FB profile, FB group terutamanya dan share konten yang memberi manfaat. Mungkin ia mengambil masa yang agak lambat tetapi jika konsisten dengan follow, add friend dan kongsi informasi bermanfaat ia bakal membina kredibiliti anda dan perniagaan anda. IsyaaAllah.


7) Edar Flyer

Cara ini cukup legend tetapi masih berkesan untuk menarik pelanggan pada kos yang minimum. Anda boleh edarkan flyer melalui surat khabar. Anda cari kedai-kedai yang menjual surat khabar kemudian anda deal dengan tuan kedai untuk meletakkan flyer-flyer perniagaan anda. Kebiasaannya mereka akan mengenakan caj bagi setiap flyer.

Anda juga boleh mengedarkan sendiri flyer untuk minimumkan kos pemasaran. Sedikit sebanyak cara ini boleh memberi impak untuk menarik pelanggan.


8) Menjadi Sukarelawan

Cara ini mungkin tak sepopular cara lain. Tetapi jika anda ikhlas menjadi sukarelawan bagi mana-mana persatuan, NGO, masyarakat setempat dan sebagainya sebenarnya anda boleh menarik pelanggan dengan cara yang murah. 

Ini satu pilihan sebenarnya. Saya yakin tak semua orang mampu melakukannya. Implikasinya tetap ada.

Konsep ini sangat dituntut dalam Islam. Kesannya ada sekiranya melakukan dengan hati yang ikhlas. Ukhwah yang terjalin diantara masyarakat sekeliling menjadikan komunikasi adalah antara penting anda ahli demi kemaslahatan ummah.

Anda boleh cuba cara ini sekiranya anda ingin tahu kesannya. InsyaAllah.



9) Daftar Bisnes Direktori Tempatan

Sekiranya anda ingin mengembangkan bisnes anda dengan lebih meluas dan mudah untuk dicari oleh prospek pelanggan, anda boleh daftar perniagaan anda di Google Places, Bing Places, Yahoo Local . Sekiranya cara ke #5 di atas anda telah lakukan, ia lebih berkesan.

Cara ini masih murah dan ia percuma sahaja. Mungkin ia mengambil masa yang agak lama sedikit untuk perniagaan anda di index di enjin carian tetapi ia cukup berbaloi untuk permulaan. Anda pasti tak akan menyesal.


Kesimpulan

Peniaga yang bijak akan memilih cara yang ekonomi dan murah untuk menarik pelanggan. Walaupun cara berbayar lebih baik tetapi sekiranya anda peniaga baru dan ingin menjimatkan kos menarik pelanggan untuk kenal bisnes anda, cara-cara di atas mungkin membantu.

Semoga perkongsian saya kali ini memberi manfaat kepada anda dan perniagaan anda.

Sekian. Terima kasih. Semoga jumpa lagi pada post yang akan datang. InsyaAllah.



Ada Sesiapa Nak Download Ebook PERCUMA Strategi Tarik Pelanggan Menggunakan Blog kat Bawah ni ?
Sila DOWNLOAD sekarang !
(Klik pada gambar)





Peniaga sering menghadapi masalah untuk cara bagaimana untuk menarik pelanggan. Tambahan pula peniaga yang baru berjinak-jinak memulakan perniagaan mereka. 
Bolehkah peniaga yang baru memulakan perniagaan boleh menarik pelanggan dengan cara yang murah ?

Persoalaan ini bakal dijawab dengan cara-cara yang saya telah kongsikan di bawah ini. 


1) Cara 'Word of Mouth' Masih Berkesan

Penghebahan maklumat penting untuk apa-apa jenis perniagaan sekali pun. Word of Mouth masih berkesan kepada jualan sekiranya dilakukan dengan cara yang betul.

Teknik ini sangat Legend. Orang lebih percaya cakap orang yang dikenali daripada yang tidak dikenali.

Sebagai contoh, si Abu suka servis kereta di bengkel ABC. Lebih 10 kali si Abu pergi servis kereta di bengkel ini dan dia berasa puas hati. Apa kebiasaannya si Abu akan buat jika salah seorang kawannya bertanya kepadanya (katakanlah si Ali) tentang bengkel mana servis kereta terbaik. Sudah pastilah si Abu akan cadangkan bengkel ABC...betul tak ?

Itulah contoh mudah dan murah untuk anda faham tentang cara pemasaran Word Of Mouth.


2) Beri 'PERCUMA' Sesuatu Yang Istimewa

Cara ini juga mudah dan murah untuk dilakukan untuk menarik pelanggan. Berikan hadiah percuma kepada prospek yang berpotensi menjadi pelanggan.

Anda pasti pernahkan mendapat hadiah dari sesuatu kedai kan. Sebagai contoh kedai car wash. Mereka akan memberi satu kad untuk di cop bagi setiap pencucian kenderaan pelanggan. Cukup 10 kali cucian, pelanggan anda dapat satu cucian secara percuma.

Ada lagi contoh lain sekiranya anda membuka kedai makanan. Setiap belanja lebih dari sekian-sekian harga, anda akan mendapat segelas air jus buah secara percuma.

Banyak lagi idea untuk memberi sesuatu hadiah secara PERCUMA kepada pelanggan.

Sebaiknya anda rekod setiap urusniaga yang dilakukan untuk anda tahu untung atau rugi perniagaan pada setiap hujung bulan.


3) Tawarkan DISKAUN

Cara ketiga ini sangat biasa bagi rakyat Malaysia. Tambahan lagi pada musim PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) yang telah bertukar kepada PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat) yang tentu akan lebih banyak tawaran diskaun akan muncul pada 4 May 2020 (besok) kelak.

Ikut kajian kebanyakan pakar copywriting (ayat iklan) yang saya rujuk di dalam dan luar negara, perkataan DISKAUN sangat disukai oleh kebanyakan pelanggan wanita.

Perkataan JIMAT pula sangat disukai oleh kebanyakan bakal pelanggan lelaki. Anda gunakan sebaik mungkin dan fokus siapakah prospek pelanggan yang sesuai dengan perniagaan anda.

Anda ambil kesempatan ketika musim-musim perayaan, jualan hujung tahun atau apa-apa jua percutian umum yang ada di Malaysia.

Ada juga sebahagian peniaga memberi diskaun sempena hari kelahirannya dan banyak lagi. Kita cuba tengok cara yang ke empat pula...


4) Buat 'CONTEST' Memukau

Cara ke empat pula adalah anda buat pertandingan ataupun contest kepada prospek pelanggan. Perkara ini mungkin anda pernah lihat dan dengar daripada seseorang peniaga semasa Facebook Live. Dengan hanya Share content video live di mana-mana Group FB, mereka layak mendapat hadiah wang tunai ke, barang percuma ke dan sebagainya.

Jika anda melakukan contest seperti ini sangat efektif untuk menarik pelanggan.

Anda perlu kretif dan inovatif untuk melakukan contest. Kalau boleh buat contest yang berlainan dengan peniaga yang lain.


5) Website Bisnes

Memiliki website bisnes merupakan satu kemestian pada zaman teknologi serba canggih ni. Ambil kesempatan yang wujud masa kini. Kita lihat sendiri berapa ramai yang memiliki smart phone. Majoriti mereka yang melayari internet menggunakan smart phone. 

Sangat rugi sekiranya anda tidak memiliki website bisnes anda sendiri.

Sekiranya anda ingin menarik pelanggan dengan cara murah anda boleh menggunakan platform Blogger.com. Saya sendiri menggunakan platform percuma ini untuk memasarkan produk affiliate dan kedai online saya.

Penggunaan website juga mampu memperluaskan lagi perniagaan anda di merata dunia. Sebagai peniaga baru terutamanya perlu memiliki website bisnes untuk menarik pelanggan.

Sekiranya anda berminat untuk belajar cara buat website anda sendiri dan anda tak perlu bayar apa-apa pun. Sila klik sini !


6) Optimum Penggunaan Sosial Media

Sosial Media merupakan platform termurah untuk menarik pelanggan. Jangan pandang enteng platform ini. Saya yakin anda pasti sudah pun memiliki akaun sosial media seperti Facebook, Twitter, Telegram, Instagram dan sebagainya. 

Anda perlu belajar cara betul untuk menarik pelanggan di sana. Peniaga yang berhemah dan bijak akan menggunakan sosial media sebaik mungkin untuk meningkatkan jualan. Optimumkan penggunaan sosial media yang wujud kini.

Tunjukkan kekuatan bisnes anda berbanding bisnes orang lain. Buat lebih banyak perkongsian dan engagement dengan rakan dan kenalan anda di sosial media.

Anda boleh iklan di FB page, FB profile, FB group terutamanya dan share konten yang memberi manfaat. Mungkin ia mengambil masa yang agak lambat tetapi jika konsisten dengan follow, add friend dan kongsi informasi bermanfaat ia bakal membina kredibiliti anda dan perniagaan anda. IsyaaAllah.


7) Edar Flyer

Cara ini cukup legend tetapi masih berkesan untuk menarik pelanggan pada kos yang minimum. Anda boleh edarkan flyer melalui surat khabar. Anda cari kedai-kedai yang menjual surat khabar kemudian anda deal dengan tuan kedai untuk meletakkan flyer-flyer perniagaan anda. Kebiasaannya mereka akan mengenakan caj bagi setiap flyer.

Anda juga boleh mengedarkan sendiri flyer untuk minimumkan kos pemasaran. Sedikit sebanyak cara ini boleh memberi impak untuk menarik pelanggan.


8) Menjadi Sukarelawan

Cara ini mungkin tak sepopular cara lain. Tetapi jika anda ikhlas menjadi sukarelawan bagi mana-mana persatuan, NGO, masyarakat setempat dan sebagainya sebenarnya anda boleh menarik pelanggan dengan cara yang murah. 

Ini satu pilihan sebenarnya. Saya yakin tak semua orang mampu melakukannya. Implikasinya tetap ada.

Konsep ini sangat dituntut dalam Islam. Kesannya ada sekiranya melakukan dengan hati yang ikhlas. Ukhwah yang terjalin diantara masyarakat sekeliling menjadikan komunikasi adalah antara penting anda ahli demi kemaslahatan ummah.

Anda boleh cuba cara ini sekiranya anda ingin tahu kesannya. InsyaAllah.



9) Daftar Bisnes Direktori Tempatan

Sekiranya anda ingin mengembangkan bisnes anda dengan lebih meluas dan mudah untuk dicari oleh prospek pelanggan, anda boleh daftar perniagaan anda di Google Places, Bing Places, Yahoo Local . Sekiranya cara ke #5 di atas anda telah lakukan, ia lebih berkesan.

Cara ini masih murah dan ia percuma sahaja. Mungkin ia mengambil masa yang agak lama sedikit untuk perniagaan anda di index di enjin carian tetapi ia cukup berbaloi untuk permulaan. Anda pasti tak akan menyesal.


Kesimpulan

Peniaga yang bijak akan memilih cara yang ekonomi dan murah untuk menarik pelanggan. Walaupun cara berbayar lebih baik tetapi sekiranya anda peniaga baru dan ingin menjimatkan kos menarik pelanggan untuk kenal bisnes anda, cara-cara di atas mungkin membantu.

Semoga perkongsian saya kali ini memberi manfaat kepada anda dan perniagaan anda.

Sekian. Terima kasih. Semoga jumpa lagi pada post yang akan datang. InsyaAllah.



Ada Sesiapa Nak Download Ebook PERCUMA Strategi Tarik Pelanggan Menggunakan Blog kat Bawah ni ?
Sila DOWNLOAD sekarang !
(Klik pada gambar)



Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri Menggalakkan Usahawan Islam Berniaga di Malakat Mall - Mufti Wilayah Persekutuan

Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri Menggalakkan Usahawan Islam Berniaga di Malakat Mall - Mufti Wilayah Persekutuan



Alhamdulillah usaha menjadikan "Pengguna Pemilik Ekonomi" dari koperasi yang ditubuhkan oleh PPIM (Persatuan Pengguna Islam Malaysia) bernama KoPPIM (Koperasai Pembangunan Pengguna Islam Malaysia) telah mendapat galakkan dari Sahibus Samahah Mufti Wilayah Persekutuan dan kini dilantik sebagai Menteri Agama Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri untuk semua usahawan Islam agar berniaga di Malakat Mall.

Sasaran menubuhkan 100 Malakat Mall di seluruh Malaysia bakal menjadi realiti sekiranya kita sama-sama bersatu hati untuk mewar-warkan usaha ini kepada seluruh masyarakat Islam. Peluang yang ditawarkan bukan setakat itu sahaja, terdapat lebih banyak lagi peluang yang bakal di kongsikan kepada pengguna Islam khasnya dan pengguna non-muslim amnya.

Sila tonton video lawatan rasmi oleh Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri ke Malakat Mall yang terletak di CyberJaya pada 4 Januari 2020 !




Berikut adalah laporan khas dari Melayu Bangkit News tentang lawatan dari Datuk Mufti tersebut.

Oleh: NURUL FIRDAUS KHAIRI

CYBERJAYA – Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri menyarankan para usahawan menyertai Malakat Mall jika ia boleh memberi keuntungan.

Beliau yang dibawa meninjau pusat beli belah Malakat Mall sebelum ke tapak projek Raudhah Ville dan Kompleks Brainy Bunch di Raudhah City itu berkata, dengan perancangan yang elok, tidak mustahil ia akan jadi yang baik dan akhirnya orang akan cari kita.


Beli barangan Muslim secara umum sudah dijawab dan apa yang penting ialah perlu dilihat secara keseluruhan.

“Kita kena lihat secara keseluruhan mengikut apa yang diperkatakan oleh Rasulullah dan merangkumi kesemuanya termasuk makanan dan minuman yang halal dan berkualiti.

“Sekarang ini, macam-macam pusat beli belah muncul. Apa yang perlu ditekankan ialah harga yang murah, jenama dan kualiti bagi memberi daya penarik kepada pelanggan,” katanya yang ditemani Pengasas Brainy Bunch dan Raudhah City, Fadzil Hashim dan Pengerusi Pusat Pungutan Zakat (PPZ), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Datuk Che Mat Che Ali mengadakan lawatan ke bandar Islam moden pertama di dunia.

Dr. Zulkifli ketika ditemui berkata, inisiatif yang dilakukan Kumpulan Brainy Bunch dan Raudhah City adalah usaha yang baik dalam memberi kehidupan yang selesa mengikut syariat.


Jelasnya, usaha ini cukup baik kerana ia dilengkapi dengan sistem pendidikan.

“Secara fizikalnya, saya tengok ada kekemasan dan kemampuan dalam pendidikan. Jika diukur ini adalah langkah pertama sebenarnya. Banyak lagi langkah perlu dilalui hingga sampai ke universiti.

“Untuk sampai ke peringkat lebih tinggi kita perlukan kebijaksanaan yang amat luar biasa dan cara yang sistemik dalam mencapai wawasan luar biasa selain disertakan semangat yang kental,” katanya.

Sementara itu, Mohd. Fadzil berkata, lawatan itu adalah lawatan balas selepas pihaknya berkunjung ke pejabat mufti pada Disember lalu di Putrajaya.

“Beliau berminat untuk datang ke sini kerana sebelum ini hanya dengar-dengar mengenai Raudah City dan Brainy Bunch. Beliau memberi maklum balas positif terhadap usaha yang kami jalankan ini. Saya jelaskan modul perniagaan, visi dan misi kita. Beliau turut mendoakan kejayaan dan melihat ruang yang boleh dibantu.

“Kita perlukan sokongan, jadi saya harap beliau dapat menguar-uarkan usaha ini, bukan untuk perjuangan individu tetapi untuk semua dan kita telah membuka peluang ini,” katanya

~ MBNews


Alhamdulillah usaha menjadikan "Pengguna Pemilik Ekonomi" dari koperasi yang ditubuhkan oleh PPIM (Persatuan Pengguna Islam Malaysia) bernama KoPPIM (Koperasai Pembangunan Pengguna Islam Malaysia) telah mendapat galakkan dari Sahibus Samahah Mufti Wilayah Persekutuan dan kini dilantik sebagai Menteri Agama Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri untuk semua usahawan Islam agar berniaga di Malakat Mall.

Sasaran menubuhkan 100 Malakat Mall di seluruh Malaysia bakal menjadi realiti sekiranya kita sama-sama bersatu hati untuk mewar-warkan usaha ini kepada seluruh masyarakat Islam. Peluang yang ditawarkan bukan setakat itu sahaja, terdapat lebih banyak lagi peluang yang bakal di kongsikan kepada pengguna Islam khasnya dan pengguna non-muslim amnya.

Sila tonton video lawatan rasmi oleh Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri ke Malakat Mall yang terletak di CyberJaya pada 4 Januari 2020 !




Berikut adalah laporan khas dari Melayu Bangkit News tentang lawatan dari Datuk Mufti tersebut.

Oleh: NURUL FIRDAUS KHAIRI

CYBERJAYA – Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri menyarankan para usahawan menyertai Malakat Mall jika ia boleh memberi keuntungan.

Beliau yang dibawa meninjau pusat beli belah Malakat Mall sebelum ke tapak projek Raudhah Ville dan Kompleks Brainy Bunch di Raudhah City itu berkata, dengan perancangan yang elok, tidak mustahil ia akan jadi yang baik dan akhirnya orang akan cari kita.


Beli barangan Muslim secara umum sudah dijawab dan apa yang penting ialah perlu dilihat secara keseluruhan.

“Kita kena lihat secara keseluruhan mengikut apa yang diperkatakan oleh Rasulullah dan merangkumi kesemuanya termasuk makanan dan minuman yang halal dan berkualiti.

“Sekarang ini, macam-macam pusat beli belah muncul. Apa yang perlu ditekankan ialah harga yang murah, jenama dan kualiti bagi memberi daya penarik kepada pelanggan,” katanya yang ditemani Pengasas Brainy Bunch dan Raudhah City, Fadzil Hashim dan Pengerusi Pusat Pungutan Zakat (PPZ), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Datuk Che Mat Che Ali mengadakan lawatan ke bandar Islam moden pertama di dunia.

Dr. Zulkifli ketika ditemui berkata, inisiatif yang dilakukan Kumpulan Brainy Bunch dan Raudhah City adalah usaha yang baik dalam memberi kehidupan yang selesa mengikut syariat.


Jelasnya, usaha ini cukup baik kerana ia dilengkapi dengan sistem pendidikan.

“Secara fizikalnya, saya tengok ada kekemasan dan kemampuan dalam pendidikan. Jika diukur ini adalah langkah pertama sebenarnya. Banyak lagi langkah perlu dilalui hingga sampai ke universiti.

“Untuk sampai ke peringkat lebih tinggi kita perlukan kebijaksanaan yang amat luar biasa dan cara yang sistemik dalam mencapai wawasan luar biasa selain disertakan semangat yang kental,” katanya.

Sementara itu, Mohd. Fadzil berkata, lawatan itu adalah lawatan balas selepas pihaknya berkunjung ke pejabat mufti pada Disember lalu di Putrajaya.

“Beliau berminat untuk datang ke sini kerana sebelum ini hanya dengar-dengar mengenai Raudah City dan Brainy Bunch. Beliau memberi maklum balas positif terhadap usaha yang kami jalankan ini. Saya jelaskan modul perniagaan, visi dan misi kita. Beliau turut mendoakan kejayaan dan melihat ruang yang boleh dibantu.

“Kita perlukan sokongan, jadi saya harap beliau dapat menguar-uarkan usaha ini, bukan untuk perjuangan individu tetapi untuk semua dan kita telah membuka peluang ini,” katanya

~ MBNews

3 Cara Untuk Kekal Lama Dalam Bisnes Affiliate

3 Cara Untuk Kekal Lama Dalam Bisnes Affiliate



Setiap ejen affiliate mengimpikan kejayaan memperolehi komisen yang lumayan dalam bisnes affiliate. Namun begitu majoriti ejen affiliate gagal menjana komisen lumayan walaupun telah lama berkecimpung dalam affiliate.

Mengikut kajian pakar, purata 85% ~ 90% ejen affiliate gagal menjana komisen lumayan secara konsisten. Kebanyakan mereka berhenti di tengah jalan kerana merasa sukar untuk menjana komisen dari bisnes affiliate.

Seingat saya ketika mula-mula aktif dalam bisnes affiliate, terdapat banyak program affiliate yang ditawarkan. Sehingga saya tak pasti produk mana yang saya harus fokus untuk menjana komisen.

Antara kesilapan yang biasa dilakukan dalam bisnes affiliate adalah kesalahan memilih program affiliate, menyertai terlalu banyak program affiliate dan tidak membeli produk yang ingin dijual.

Sekiranya anda faham kaedah yang pakar affiliate sering praktikkan untuk kekal lama dalam bisnes affiliate dan menjana komisen lumayan, berkemungkinan 3 cara yang saya terangkan pada perenggan berikutnya bakal membantu anda.

3 Cara Untuk Kekal Lama Dalam Bisnes Affiliate 

Anda praktikkan untuk bisnes affiliate anda.

1) Website Unik

Mempromosi satu produk affiliate untuk satu website lebih tinggi potensi conversion berbanding satu website untuk mempromosi banyak pilihan produk. Sekiranya anda ingin menjana komisen affiliate yang lumayan anda perlu sediakan satu produk untuk satu website.

Anda kongsikan produk review yang menarik serta manfaat kepada prospek pelanggan. Anda juga harus masukkan beberapa testimoni pelanggan yang telah mendapatkan produk tersebut. Berikan keyakinan kepada produk yang anda promosikan.

Bina ayat iklan ataupun ayat copywriting yang mengancam. Tarik perhatian mereka melalui penulisan iklan yang menarik seperti mana yang diajar dalam panduan Junior Copywriting oleh saudara Faris Osman.


2) Tawarkan Produk Per.cuma (Kumpul Database)

Anda perlu kumpul database prospek untuk didaftar dalam sistem emel autoresponder anda. Mengumpul database adalah kaedah majoriti pakar affiliate praktikkan dan ia masih efektif sehingga ke hari ini.

Anda boleh tawarkan produk sebagai contohnya laporan, ebook, video tutorial dan apa jua yang berkaitan dengan niche produk yang anda ingin promosi. Sekiranya prospek berminat, mereka perlu masukkan maklumat seperti Nama, Emel dan No Telefon.

Anda kumpulkan sebanyak mungkin database yang targeted untuk memudahkan anda melakukan pemasaran produk affiliate yang anda ingin promosi.

Sebagai contohnya seperti mana usahawan internet bernama Rahman Basri lakukan untuk produk premium beliau iaitu Jualan Pro dengan menawarkan panduan untuk menambah pelanggan melalui blog secara Percu.ma ini.


3) Menulis Artikel Untuk Tingkatkan Trafik

Penulisan artikel cukup efektif untuk meningkatkan trafik website. Anda harus rajin menulis artikel sekurang-kurangnya 2 artikel seminggu. Sekiranya anda kurang mahir menulis anda boleh mengupah penulis freelance ataupun dipanggil sebagai ghost writer.

Artikel yang panjang sekurang-kurangnya 300-600 patah perkataan itu anda boleh kongsikan dalam website atau blog yang berautoriti tinggi.

Jika anda berjaya mencapai 1,000 trafik untuk website affiliate anda, sekurang-kurangnya anda mendapat 10 jualan mengikut kajian pakar.

Teknik pemasaran video juga boleh membantu untuk meningkatkan trafik website anda. Anda buat artikel berbentuk video kemudian anda upload di Youtube.

Ketiga-tiga cara di atas tak susah untuk anda praktikkan. Sekiranya anda buat dan terus buat tanpa mengenal erti putus asa, insyaAllah matlamat untuk kekal lama dalam bisnes affiliate dan menjana komisen lumayan pasti tercapai kelak.

Semoga perkongsian ini membantu membuka minda anda untuk terus maju dalam bisnes affiliate kelak.

Andaikata perkongsian ini memberi manfaat, sila kongsikan kepada rakan-rakan anda ya !

Sekian. Terima kasih. Wasalam.






Setiap ejen affiliate mengimpikan kejayaan memperolehi komisen yang lumayan dalam bisnes affiliate. Namun begitu majoriti ejen affiliate gagal menjana komisen lumayan walaupun telah lama berkecimpung dalam affiliate.

Mengikut kajian pakar, purata 85% ~ 90% ejen affiliate gagal menjana komisen lumayan secara konsisten. Kebanyakan mereka berhenti di tengah jalan kerana merasa sukar untuk menjana komisen dari bisnes affiliate.

Seingat saya ketika mula-mula aktif dalam bisnes affiliate, terdapat banyak program affiliate yang ditawarkan. Sehingga saya tak pasti produk mana yang saya harus fokus untuk menjana komisen.

Antara kesilapan yang biasa dilakukan dalam bisnes affiliate adalah kesalahan memilih program affiliate, menyertai terlalu banyak program affiliate dan tidak membeli produk yang ingin dijual.

Sekiranya anda faham kaedah yang pakar affiliate sering praktikkan untuk kekal lama dalam bisnes affiliate dan menjana komisen lumayan, berkemungkinan 3 cara yang saya terangkan pada perenggan berikutnya bakal membantu anda.

3 Cara Untuk Kekal Lama Dalam Bisnes Affiliate 

Anda praktikkan untuk bisnes affiliate anda.

1) Website Unik

Mempromosi satu produk affiliate untuk satu website lebih tinggi potensi conversion berbanding satu website untuk mempromosi banyak pilihan produk. Sekiranya anda ingin menjana komisen affiliate yang lumayan anda perlu sediakan satu produk untuk satu website.

Anda kongsikan produk review yang menarik serta manfaat kepada prospek pelanggan. Anda juga harus masukkan beberapa testimoni pelanggan yang telah mendapatkan produk tersebut. Berikan keyakinan kepada produk yang anda promosikan.

Bina ayat iklan ataupun ayat copywriting yang mengancam. Tarik perhatian mereka melalui penulisan iklan yang menarik seperti mana yang diajar dalam panduan Junior Copywriting oleh saudara Faris Osman.


2) Tawarkan Produk Per.cuma (Kumpul Database)

Anda perlu kumpul database prospek untuk didaftar dalam sistem emel autoresponder anda. Mengumpul database adalah kaedah majoriti pakar affiliate praktikkan dan ia masih efektif sehingga ke hari ini.

Anda boleh tawarkan produk sebagai contohnya laporan, ebook, video tutorial dan apa jua yang berkaitan dengan niche produk yang anda ingin promosi. Sekiranya prospek berminat, mereka perlu masukkan maklumat seperti Nama, Emel dan No Telefon.

Anda kumpulkan sebanyak mungkin database yang targeted untuk memudahkan anda melakukan pemasaran produk affiliate yang anda ingin promosi.

Sebagai contohnya seperti mana usahawan internet bernama Rahman Basri lakukan untuk produk premium beliau iaitu Jualan Pro dengan menawarkan panduan untuk menambah pelanggan melalui blog secara Percu.ma ini.


3) Menulis Artikel Untuk Tingkatkan Trafik

Penulisan artikel cukup efektif untuk meningkatkan trafik website. Anda harus rajin menulis artikel sekurang-kurangnya 2 artikel seminggu. Sekiranya anda kurang mahir menulis anda boleh mengupah penulis freelance ataupun dipanggil sebagai ghost writer.

Artikel yang panjang sekurang-kurangnya 300-600 patah perkataan itu anda boleh kongsikan dalam website atau blog yang berautoriti tinggi.

Jika anda berjaya mencapai 1,000 trafik untuk website affiliate anda, sekurang-kurangnya anda mendapat 10 jualan mengikut kajian pakar.

Teknik pemasaran video juga boleh membantu untuk meningkatkan trafik website anda. Anda buat artikel berbentuk video kemudian anda upload di Youtube.

Ketiga-tiga cara di atas tak susah untuk anda praktikkan. Sekiranya anda buat dan terus buat tanpa mengenal erti putus asa, insyaAllah matlamat untuk kekal lama dalam bisnes affiliate dan menjana komisen lumayan pasti tercapai kelak.

Semoga perkongsian ini membantu membuka minda anda untuk terus maju dalam bisnes affiliate kelak.

Andaikata perkongsian ini memberi manfaat, sila kongsikan kepada rakan-rakan anda ya !

Sekian. Terima kasih. Wasalam.




5 Kelebihan Bisnes Dropship Untuk Newbie

5 Kelebihan Bisnes Dropship Untuk Newbie

Antara idea bisnes yang mudah untuk dilakukan pada abad kini adalah bisnes dropship. Agak rugi bagi anda sekiranya anda yang baru merancang untuk buat duit di internet tidak mencuba bisnes ini.

Mencuba bisnes dropship pada masa kini amat mudah. Telalu banyak tool disediakan untuk melicinkan proses dropship itu sendiri.

Bagi anda yang baru, mungkin dengan 5 kelebihan bisnes dropship ini bakal membuka minda untuk melakukan bisnes ini.

5 Kelebihan Bisnes Dropship


1) Modal Rendah

Konsep bisnes dropship merupakan “WIN-WIN situation”. Anda tak perlu menyediakan produk. Sekiranya anda berhasil mendapat jualan, keuntungan akan dibahagi seperti mana yang telah ditetapkan oleh pemilik produk.

Boleh dikatakan modal yang sangat minima anda perlu keluarkan berbanding pemilik produk yang perlu mengeluarkan modal yang besar untuk kos mencipta produk, R&D, pengiktirafan halal dan sebagainya.

Dari segi yuran pula saya dapati kebanyakan pemilik produk yang menyediakan peluang dropship tidak meminta yuran pendaftaran atau yuran komitmen sebagai permulaan. Malahan latihan juga turut disediakan untuk cara bagaimana mempromosikan produk mereka.


2) Margin Keuntungan Tinggi

Apa yang menarik dalam bisnes dropship ialah margin keuntungan yang tinggi setiap jualan yang terhasil bagi setiap produk. Anggaran keuntungan purata yang ditawarkan kebiasannya antara 10% sehingga 30% bagi setiap produk, malah ada juga sesetengah peniaga menawarkan lebih dari itu.

Anda bayangkan sekiranya anda menjual produk berharga RM50, anda berpotensi menjana keuntungan sebanyak RM15 setiap produk bagi kiraan untung sebanyak 30%. Itu baru satu produk. Kalau anda fokus untuk 10 jualan anda boleh buat jana duit poket sebanyak RM150.

Ada kaedah mudah untuk memaksimumkan keuntungan dalam bisnes dropship sekiranya anda bersedia untuk mendapatkan Ebook Panduan Bisnes Shopee. Di sana nanti anda akan diajar dari A-Z tentang cara bisnes dropship alaf baru.


3) Tiada Risiko

Boleh dikatakan bisnes dropship kurang berisiko. Anda tak perlu memikirkan tentang kualiti produk, rekaan produk, penghantaran produk, melayan karenah pembeli produk dan sebagainya.

Tugas anda hanyalah mempromosi produk dan memperkenalkan manfaat produk kepada prospek pelanggan. Sekiranya terdapat komplen kerosakan, pulangan produk dan sebagainya pemilik produk anda melayan mereka. Anda tidak perlu melakukan apa-apa selain mempromosi produk sahaja.

Bukankah ia berbaloi dan anda tak perlu pening kepala memikirkan risiko lain.

Cuma anda perlu berhati-hati memilih produk yang ingin anda promosikan. Buat kaji selidik terlebih dahulu tentang pemilik produk, latar belakang syarikat, masalah bayaran komisen dan sebagainya. Jangan pula anda perlu tanggung risiko kelak.


4) Tak Perlu Gudang/Kedai

Bisnes Dropship juga tak memeningkan kepada anda untuk menyediakan premis kedai ataupun gudang untuk menyimpan stok produk. Berbanding peniaga, mereka perlu mengeluarkan modal yang besar untuk stok sekiranya permintaan produk luar biasa tinggi.

Namun sekiranya anda ingin fokus kepada bisnes dropship pada tahap lebih padu, sebaiknya anda mempunyai kedai online anda sendiri ataupun dipanggil sebagai ecommerce. Saya melihat kebanyakan otai-otai dropship yang menjana komisen konsisten kerana mereka memiliki kedai online mereka sendiri.

Kos untuk menyediakan kedai online memang agak mahal tapi anda boleh belajar secara percuma di YouTube untuk cara-cara bina kedai online anda sendiri. Sekiranya anda nak lebih ekonomi, mudah serta mesra newbie, saya sarankan anda dapatkan panduan Rahsia E-Commerce yang disediakan oleh saudara Zyan ini !


5) Tiada Batas Geographical

Anda boleh menjual produk dropship ke peringkat antarabangsa merentasi benua. Inilah kelebihan yang ramai otai-otai nampak dalam bisnes dropship.

Sebagai contoh anda menjual produk tempatan di Ebay. Saya pernah melihat otai dropship menjual keropok “Super Ring” di Ebay. Rupanya orang barat suka makan keropok tu. Banyak juga sale dengan hanya mempromosi keropok tu. Anda bayangkan sale semua dalam USD. Kalau dikali dengan nilai matawang RM (Ringgit Malaysia), berapa banyak margin keuntungannya.

Otai dropship yang saya maksudkan di atas ialah mereka yang mempraktikkan ilmu dari Export Mudah ni. Anda boleh lihat beberapa bukti produk lain yang cukup simple sehinggakan Ajinomoto pun boleh dijual dengan orang putih. Saya terkesima juga lah.


Kesimpulan

Kalau tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya. Takkan berhasil apa jua yang kita buat selagi kita tak mencuba. Bisnes dropship mempunyai kekuatannya yang tersendiri. Ia sebagai permulaan pencarian pendapatan tambahan yang efektif masa kini.

Semoga perkongsian saya ini memberi manfaat kepada anda.

Sekiranya artikel ini pada pandangan anda sangat membantu, apa kata saya cadangkan anda kongsikan artikel ini kepada rakan-rakan anda yang lain. Terima kasih. Sekian. Wasalam. Jumpa lagi. InsyaAllah.



Antara idea bisnes yang mudah untuk dilakukan pada abad kini adalah bisnes dropship. Agak rugi bagi anda sekiranya anda yang baru merancang untuk buat duit di internet tidak mencuba bisnes ini.

Mencuba bisnes dropship pada masa kini amat mudah. Telalu banyak tool disediakan untuk melicinkan proses dropship itu sendiri.

Bagi anda yang baru, mungkin dengan 5 kelebihan bisnes dropship ini bakal membuka minda untuk melakukan bisnes ini.

5 Kelebihan Bisnes Dropship


1) Modal Rendah

Konsep bisnes dropship merupakan “WIN-WIN situation”. Anda tak perlu menyediakan produk. Sekiranya anda berhasil mendapat jualan, keuntungan akan dibahagi seperti mana yang telah ditetapkan oleh pemilik produk.

Boleh dikatakan modal yang sangat minima anda perlu keluarkan berbanding pemilik produk yang perlu mengeluarkan modal yang besar untuk kos mencipta produk, R&D, pengiktirafan halal dan sebagainya.

Dari segi yuran pula saya dapati kebanyakan pemilik produk yang menyediakan peluang dropship tidak meminta yuran pendaftaran atau yuran komitmen sebagai permulaan. Malahan latihan juga turut disediakan untuk cara bagaimana mempromosikan produk mereka.


2) Margin Keuntungan Tinggi

Apa yang menarik dalam bisnes dropship ialah margin keuntungan yang tinggi setiap jualan yang terhasil bagi setiap produk. Anggaran keuntungan purata yang ditawarkan kebiasannya antara 10% sehingga 30% bagi setiap produk, malah ada juga sesetengah peniaga menawarkan lebih dari itu.

Anda bayangkan sekiranya anda menjual produk berharga RM50, anda berpotensi menjana keuntungan sebanyak RM15 setiap produk bagi kiraan untung sebanyak 30%. Itu baru satu produk. Kalau anda fokus untuk 10 jualan anda boleh buat jana duit poket sebanyak RM150.

Ada kaedah mudah untuk memaksimumkan keuntungan dalam bisnes dropship sekiranya anda bersedia untuk mendapatkan Ebook Panduan Bisnes Shopee. Di sana nanti anda akan diajar dari A-Z tentang cara bisnes dropship alaf baru.


3) Tiada Risiko

Boleh dikatakan bisnes dropship kurang berisiko. Anda tak perlu memikirkan tentang kualiti produk, rekaan produk, penghantaran produk, melayan karenah pembeli produk dan sebagainya.

Tugas anda hanyalah mempromosi produk dan memperkenalkan manfaat produk kepada prospek pelanggan. Sekiranya terdapat komplen kerosakan, pulangan produk dan sebagainya pemilik produk anda melayan mereka. Anda tidak perlu melakukan apa-apa selain mempromosi produk sahaja.

Bukankah ia berbaloi dan anda tak perlu pening kepala memikirkan risiko lain.

Cuma anda perlu berhati-hati memilih produk yang ingin anda promosikan. Buat kaji selidik terlebih dahulu tentang pemilik produk, latar belakang syarikat, masalah bayaran komisen dan sebagainya. Jangan pula anda perlu tanggung risiko kelak.


4) Tak Perlu Gudang/Kedai

Bisnes Dropship juga tak memeningkan kepada anda untuk menyediakan premis kedai ataupun gudang untuk menyimpan stok produk. Berbanding peniaga, mereka perlu mengeluarkan modal yang besar untuk stok sekiranya permintaan produk luar biasa tinggi.

Namun sekiranya anda ingin fokus kepada bisnes dropship pada tahap lebih padu, sebaiknya anda mempunyai kedai online anda sendiri ataupun dipanggil sebagai ecommerce. Saya melihat kebanyakan otai-otai dropship yang menjana komisen konsisten kerana mereka memiliki kedai online mereka sendiri.

Kos untuk menyediakan kedai online memang agak mahal tapi anda boleh belajar secara percuma di YouTube untuk cara-cara bina kedai online anda sendiri. Sekiranya anda nak lebih ekonomi, mudah serta mesra newbie, saya sarankan anda dapatkan panduan Rahsia E-Commerce yang disediakan oleh saudara Zyan ini !


5) Tiada Batas Geographical

Anda boleh menjual produk dropship ke peringkat antarabangsa merentasi benua. Inilah kelebihan yang ramai otai-otai nampak dalam bisnes dropship.

Sebagai contoh anda menjual produk tempatan di Ebay. Saya pernah melihat otai dropship menjual keropok “Super Ring” di Ebay. Rupanya orang barat suka makan keropok tu. Banyak juga sale dengan hanya mempromosi keropok tu. Anda bayangkan sale semua dalam USD. Kalau dikali dengan nilai matawang RM (Ringgit Malaysia), berapa banyak margin keuntungannya.

Otai dropship yang saya maksudkan di atas ialah mereka yang mempraktikkan ilmu dari Export Mudah ni. Anda boleh lihat beberapa bukti produk lain yang cukup simple sehinggakan Ajinomoto pun boleh dijual dengan orang putih. Saya terkesima juga lah.


Kesimpulan

Kalau tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya. Takkan berhasil apa jua yang kita buat selagi kita tak mencuba. Bisnes dropship mempunyai kekuatannya yang tersendiri. Ia sebagai permulaan pencarian pendapatan tambahan yang efektif masa kini.

Semoga perkongsian saya ini memberi manfaat kepada anda.

Sekiranya artikel ini pada pandangan anda sangat membantu, apa kata saya cadangkan anda kongsikan artikel ini kepada rakan-rakan anda yang lain. Terima kasih. Sekian. Wasalam. Jumpa lagi. InsyaAllah.



adv/https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=1827_51_1_230|https://2.bp.blogspot.com/-_e8K6kGWIgc/WdFQzZI1euI/AAAAAAAAFb4/lkp4vQFLzOo2auZQicqBCQ63V5jtt6vfwCLcBGAs/s1600/rahsia-taobao.png
adv/https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=1827_41_1_178|https://2.bp.blogspot.com/-T2Do-ZxsgJo/WdFVC4TDtDI/AAAAAAAAFcE/ZGVsDT49saoltFc3hR5g7RdVIqCN5svUACLcBGAs/s1600/rahsia-menulis.png
adv/https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=1827_68_1_305|https://2.bp.blogspot.com/-TmtS8G4iKG0/W74Tftk1rUI/AAAAAAAAOjk/_6OZQrCg9TEUwp9m6AxiLg9Ke6fK9FANQCEwYBhgL/s1600/banner-blog.png

Random Posts

randomposts

Like Us

fb/https://www.facebook.com/azeriebiz