Kompozer - Kebanyak OTAI Internet Marketer Tahu Guna Software Nie


Kompozer adalah satu perisian membina website menggunakan kod HTML. Ia sangat MUDAH untuk digunakan. Buat pengetahuan anda software pertama yang saya gunakan untuk membina kebanyakan website saya adalah Kompozer

Kebanyakan menu pilihan diheader hampir sama seperti Microsoft Word dan ini memudahkan lagi penggunaannya sekiranya anda memang dah biasa dengannya.

Kalau anda nak download dan lihat macam mana software ni bekerja, anda boleh terus download secara percuma jer. Download Kompozer !


Pelancaran Pakej Video Belajar Kompozer Untuk Bina Website

Baru-baru ini saya melancarkan produk digital saya terbaru untuk peniaga online yang ingin belajar cara bagaimana membina website pertama anda. Anda boleh menjimatkan kos upah untuk designer website kalau anda tahu teknik membina website menggunakan perisian Kompozer ini.

Pakej video ini akan mengajar anda dari basic sehingga peringkat advance. Anda akan didedahkan tentang pengenalan tentang perisian ini terlebih dahulu. Kemudian anda akan diajar tentang bagaimana menggunakan option yang ada di setiap menu yang ada di perisian Kompozer itu kelak.

Setiap siri video diterangkan secara langkah demi langkah dan ia memudahkan anda untuk mengulang tayang semula jika anda tidak faham.


Semudah ABC

Sejarah permulaan saya berkecimpung dalam dunia pemasaran internet adalah mengenali bagaimana membina website dan bagaimana memuat naik file-file website kita ke server menggunakan FTP (File Transfer Protocol) software.

Jika anda seorang pereka grafik, maka ia lebih memudahkan anda untuk mencipta website yang lebih cun. Saya bukanlah pereka grafik yang baik, hanya sedikit ilmu yang anda ini saya cuba kongsikan melalui siri video produk ini di mana saya mendapat hak penjualan semula daripada usahawan internet dari luar negara.



Sekarang Adalah Masa Untuk Anda Bermula

Produk ini sesuai untuk anda yang BELUM pernah didedahkan tentang ilmu membina website. Jika anda ingin menjimatkan kos permulaan bisnes internet anda, anda perlu mendapatkan Pakej Video Tutorial Software Kompozer ini sebelum harga jualan dinaikkan.

Sekarang adalah masa untuk menjimatkan kos mengupah designer diluar sana pada harga yang tidak menentu mengikut kepakaran dan pengalaman pereka website itu sendiri. Sekurang-kurang dengan nilai upah sebanyak RM150 ~ RM1500 anda dapat JIMATkan dan anda boleh laburkan untuk aktiviti pemasaran bisnes internet anda kelak.


Sila Dapatkan Sementara Harga Tengah Murah (BONUS bernilai RM104)

Jika anda dapatkan sekarang, anda akan lihat saya telah masukkan 3 Bonus produk berkaitan untuk bisnes internet anda. Insyaallah saya akan memberi nilai tambah untuk bonus lain jika anda subscribe untuk kemaskini produk berkaitan website pada masa akan datang.

Anda Berminat ?

Sila dapatkan Pakej Video Tutorial Software Kompozer hari ini pada harga yang cukup ekonomi demi membantu anda menjimatkan kos anda. Untuk anda dapatkan maklumat lanjut, sila layari www.belajarkompozer.blogspot.com sekarang !

Sekian. Terima kasih.
Tuesday, 29 November 2016
Posted by Azeri Abdul Wahab

5 Kelebihan Pemasaran SMS Yang Perlu Semua Usahawan Tahu


SMS ? Takkan anda tak tahu kan. Sebelum datangnya applikasi messenger seperti WhatsApp, We Chat, LINE, Viber dan seumpamanya... SMS atau Short Message System atau dalam bahasa melayu dipanggil sebagai Sistem Pesanan Ringkas sangat popular suatu ketika dahulu.

Pada hakikatnya kini walaupun wujud pelbagai applikasi seperti yang disebutkan di atas, sms tetap menjadi keutamaan untuk membaca mesej yang kebiasaanya kita anggap penting.

Ramai yang TIDAK mengetahui rahsia pemasaran SMS yang mungkin pernah didedahkan kepada anda sebelum ini. Berikut adalah 5 kelebihan pesanan sms yang perlu para usahawan seperti anda tahu.

1- Kadar Kecepatan Mesej di Terima

Mesej yang diterima dalam sistem SMS kurang 7 saat. Pelanggan ataupun bakal pelanggan anda TIDAK PERLU menunggu terlalu lama untuk mendapat mesej dari anda.


2- Kadar Mesej Dibaca Tinggi

Mesej SMS yang diterima sangat tinggi kadar mesej akan di baca. Kebiasaanya para pengguna handphone membuka mesej sms terlebih dahulu daripada sistem yang lain. SMS mempunyai kadar mesej dibaca yang cukup tinggi.


3- Tiada Spam Mesej

Anda pasti TIDAK PERNAH mendapat notifikasi mesej SMS yang diterima dalam kotak Spam, betul tak ? Berbanding email yang kita terima, potensi mesej email yang kita hantar boleh termasuk dalam spam box pelanggan ataupun bakal pelanggan.

Jadi melalui kaedah pemasaran sms, sesiapa sahaja yang menghantar  mesej anda akan tetap terima seperti mesej-mesej yang dihantar oleh ahli keluarga dan sahabat handai kita.


4- Mesej Pendek

Zaman sekarang, kebanyakan manusia suka terburu-buru dalam banyak perkara termasuk perkara membaca mesej sms. Melalui kaedah pemasaran sms, mesej yang dihantar mudah untuk kita fahami dan masa membaca juga singkat.

Bilangan karakter sms yang ditetapkan adalah sebanyak 160 karakter membuatkan mesej kita perlu padat dan mudah difahami.


5- Potensi Pasaran Yang Tiada Batasan

Melalui kaedah pemasaran sms, potensi pasaran sangat luas dan TIADA BATASAN. Ini kerana seluruh negara di dunia ini mempunyai jumlah pengguna handphone yang tinggi.

Di Malaysia sahaja pengguna handphone terdapat lebih kurang 41 juta pengguna yang mana ia telah melebihi hampir separuh bilangan rakyat Malaysia yang berdaftar iaitu sebanyak 24 juta rakyat Malaysia.

Jadi anda sebagai usahawan mempunyai peluang mendapat pasaran yang sangat luas di seluruh dunia.

Anda Nak Tahu Cara Mengautomasikan Sistem SMS Seperti Autoresponder ?


Peluang seperti ni sangat jarang dikongsikan dan yang penting cara yang saya dedahkan ini adalah lebih ekonomi. Al-maklumlah zaman sekarang ni, semuanya naik dan takkan turun harga. Sekarang adalah masa untuk melakukan langkah pro-aktif untuk bisnes anda.

Apa yang saya nak kongsikan kepada anda satu sistem pemasaran yang menggunakan SMS yang dijangka bakal meletop pada tahun 2017. Ia terhasil dari cetusan idea daripada seorang usahawan yang berasal dari Ipoh, Perak bernama Boon Lee. Beliau telah mewujudkan satu peluang untuk anda sebagai usahawan khasnya mempraktikkan teknik pemasaran sms sebagai cara alternatif.

Apa yang penting sistem yang bakal didedahkan oleh beliau adalah cara yang paling mudah dan ringkas. Sesiapa sahaja boleh menggunakannya.

Saya telah pun membeli panduan dan perisian yang dikongsikan oleh beliau seperti yang telah diterangkan secara lengkap di www.niagasms.com.

Insyaallah saya akan kupaskan lebih dalam setelah saya mempraktikkan teknik pemasaran sms beliau ini pada post yang akan datang.
Monday, 24 October 2016
Posted by Azeri Abdul Wahab

Dah Ada Website ? BS2MS Versi 2.0 Kan Ada !

 
Masalah ramai usahawan yang baru menceburi bidang bisnes internet adalah berkenaan memiliki website sendiri. Baru nak mula berniaga, modal pun kurang, jadi tak berani lah nak modalkan untuk website. Modal untuk upah buat website sahaja minimum RM250 ke atas. Belum kira modal untuk produk, modal untuk pemasaran dan lain-lain.

Bila dah mula berniaga, tambah pulak kalau anda berniaga secara sepenuh masa, anda dah tiada masa belajar teknik buat website dah. Anda perlu terus melakukan jualan untuk produk anda. Kalau nak belajar buat website sendiri secara percuma kat YouTube ker, memang mangambil masa yang agak panjang. Memang betul ! kalau dapat buat website sendiri menjimatkan wang TAPI kalau nak betul-betul pandai memang perlu mengambil masa yang agak lama.

Pengalaman saya sendiri belajar buat website pun mengambil masa setahun untuk betul-betul tahu buat sendiri. Saya bukanlah pakar website, cukuplah sekadar untuk buat website sendiri jadilah. Nak kata mahir pun tak, tak tahu langsung pun tak. Sekadar boleh buat untuk bisnes saya sendiri pun syukur alhamdulillah. 

Penting Ada Website Buat Peniaga Zaman Sekarang


Jika sekarang anda sedang merancang atau sedang melakukan bisnes, saya syorkan anda sediakan website untuk produk anda. Tak kiralah produk apa yang anda jual. Pada hakikatnya website adalah salah satu syarat untuk menceburi bisnes internet. Jika kita soroti 4 keperluan asas dalam bisnes internet seperti yang diterangkan oleh Dr Irfan Khairi (Jutawan Internet Malaysia) salah satunya adalah memiliki website bisnes anda sendiri.

Website berfungsi sebagai jurucakap, setiausaha dan ejen anda untuk menerangkan kepada prospek atau pelanggan anda tentang apakah bisnes anda, tawaran yang disediakan, latar belakang syarikat anda dan pelbagai lagi sumber maklumat 24 jam sehari dan 7 hari seminggu. Bisnes anda pula berpotensi untuk dikembangkan ke seluruh dunia kerana sesiapa pun boleh access website anda kelak.

Website Percuma Guna Blogspot


Majoriti pengguna internet telah pun tahu bahawa blogspot adalah salah satu dari beratus jenis produk Google. Saya sendiri pun memiliki banyak website menggunakan medium blogspot untuk produk-produk saya. Ramai yang memilih blogspot sebagai batu loncatan untuk buat untung berganda dalam bisnes kerana ia disediakan secara percuma seumur hidup. Selagi kita aktif di internet selagi itu website kita akan terus berada di alam cyber. Tambahan pula, kita sering menggunakan enjin carian Google untuk mencari maklumat tertentu.


Nak Jadikan Format Blogspot bertukar kepada Minisite Profesional ?


Jika anda ingin memiliki website ataupun minisite secara percuma, gunakan sahaja blogspot. Dengan blogspot Anda tak perlu ...

---> TAK PERLU bayar untuk Domain
---> TAK PERLU bayar untuk Hosting
 
...seumur hidup. Anda bukan memiliki blogspot berformat blog penulisan seperti mana blog saya yang anda baca sekarang ni, malah blogspot ini adalah berformat sama seperti minisite profesional yang anda pernah lihat untuk sesuatu produk. Contoh minisite adalah seperti gambar di bawah !



Minisite lebih nampak profesional dan mengancam prospek atau pelanggan anda. Kepercayaan mereka kepada produk anda akan bertambah dan yang penting ia lebih menyakinkan.


Pakej Blogspot 2 Minisite Versi 2.0



Saya ingin mengesyorkan kepada anda salah satu produk yang baru dilancarkan pada 15 August 2016 oleh seorang usahawan internet dari Ipoh yang bernama Boon Lee. Produk ini adalah kesinambungan dari produk Blogspot 2 Minisite versi 1 yang telah terjual sebanyak lebih 500 unit. 

Pakej ini adalah versi ugrade dan terkini mengikut teknologi dan peredaran semasa. Semua dikalangan kita telah sedia maklum, ramai yang melayari internet hanya menggunakan handphone dan pakej terbaru ini direka oleh Boon Lee agar lebih responsif dengan smart phone. Jadi ia kelihatan lebih friendly view untuk sesiapa pun yang melayari website anda kelak.

Saya telah pun membeli kedua-dua pakej beliau dari versi pertama lagi. Saya merancang untuk membuat setiap produk digital dan fizikal yang saya jual menggunakan panduan dari Pakej Blogspot 2 Minisite Versi 2.0 ini.

Kalau anda nak tahu lebih lanjut tentang produk ini sila KLIK DI SINI !


Testimoni Pembeli


Berikut adalah beberapa testimoni yang sempat saya ambil dari website jualan pakej Blogspot 2 Ministe untuk meyakinkan anda.

"Wah memang saya tidak sangka dengan menggunakan produk BS2MS ini saya dapat hasilkan minisite yang sangat-sangat cantik bagi diri saya yang baru newbie...ia mengambil masa yang sangat singkat untuk install sistem ini....saya amat berpuas hati .ini baru yang percuma belum beli yang full pakej lagi...BS2MS terbaik bagi saya." ~ Firdaus Hassan


"Hi.. first thing first. i would like to thanks to u! :) before this, I was hardly searching minisite template for blogger so i gave up. But after i saw ur site, i was surprise that the minisite template for blogger is really exist! thanks to u! so let me share with u my work!" ~ Peter Quashkeen


"Sangat simple template ini. Hanya 15 minit saya berjaya hasilkan misite yang menarik. Rugi kepada yang masih belum mencuba. Terima kasih kepada Tuan Boon kerana memudahkan kerja saya memasarkan produk." ~ Nik


"Saya amat bersyukur sebab ade system macam ni, sangat mudah dan jimat, saya tak sabar nak beli yang full pakej berserta dengan domain name.. saya sarankan, kepada anda yang masih tak mampu nak buat website, buatlah dulu blog seperti ini.. Insya Allah nampak hasilnya" ~ Muhammad Akmal


Kesimpulan


Zaman sekarang ni kalau ada tawaran yang boleh menjimatkan kos perniagaan, apa salahnya anda cuba produk ini. Mungkin Pakej Blogspot 2 Minisite versi 2.0 adalah jawapannya. Selepas ini anda hanya fokus kepada kerja-kerja pemasaran sahaja TANPA perlu memikirkan hal-hal teknik untuk website selepas ini.

Semasa saya menulis post ini, harga produk ini adalah RM 79.00 berbanding harga yang mungkin dikenakan sebanyak RM 109.00 pada masa akan datang kelak. Jika anda dapatkan sekarang, anda dapat penjimatan sebanyak RM 30

Semoga post ini bermanfaat kepada anda dan kalau boleh sudi-sudilah kongsikan post ini kepada rakan-rakan anda yer. Sekian. Terima kasih.

Sunday, 21 August 2016
Posted by Azeri Abdul Wahab

Nak MUDAH Bangun Malam ? Cuba Amal Doa Ini !



Assalamua'laikum kepada rakan pengunjung blog ini. Terima kasih kerana sudi menjengah walaupun niat hanya sementara. Semoga setiap perkongsian maklumat dalam blog ini memberi manfaat kepada kita semua. Insyaallah.

Saya ingin berkongsi amalan yang memudahkan kita untuk bangun malam untuk beribadah menyembah Allah Subhana Wata'ala. Insyaalah.

Pasti anda pernah berniat sebelum tidur  dengan bersungguh-sungguh untuk bangun malam tetapi anda tetap tidak sedar untuk bangun malam. Kadang-kadang anda disedarkan sebentar tetapi amat berat untuk terus bangun malahan terus menutup mata dan menyambung tidur anda.

Saya juga pernah menghadapi masalah seperti ini dan sehingga kini pun kadang-kadang masih berlaku sebenarnya. Saya percaya dan kita sebagai penganut agama Islam juga percaya bahawa syaitan sentiasa berusaha menghalang kita untuk bersujud menyembah Allah yang Maha Esa. Ditambah lagilah syaitan akan cuba menghalang jika kita berniat untuk bangun di sepertiga malam  beribadah. Cukup besar cabarannya.

Tapi kita perlu yakin bahawa Allah jua yang Maha berkuasa menentukan siapakah dikalangan hamba-hambaNya yang layak untuk dipanggil menyembah dan berdoa kepada-Nya di keheningan malam. Al-maklumlah disaat manusia sedang lena diulik intan (bak lirik kumpulan Wings), cukup berat cabaran untuk bangun malam.

Islam adalah cara hidup. Islam telah mengajar disegenap aspek kehidupan dan kita perlu berusaha untuk mencari jalan bagaimana untuk memudahkan kita untuk bangun malam. 

Amalan dan Doa Untuk Mudah Bangun Malam


Saya kongsikan maklumat ini dari pembacaan, perkongsian dari pada mua'llim dari kaca TV dan internet. Diantara amalan yang dilakukan selain tidur lebih awal, berniat bersungguh-sunguh untuk bangun malam, baca surah 3 Qul dan mengucap 2 kalimah syahadah anda sambung dengan amalan di bawah...

Amalkan bacaan doa-doa seperti ayat-ayat-al-Quran lain seperti Surah al-Qadr, dari ayat 1 hingga 4. Kemudian ayat kelima diulang sebanyak 7 kali. Setelah itu, niat untuk bangun pada waktu yang diingini.

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ﴿١﴾ وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ ﴿٢﴾ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ ﴿٣﴾ تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ ﴿٤﴾ سَلَامٌ هِيَ حَتَّىٰ مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿٥

1. “Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (al-Quran) pada malam kemuliaan (Lailatul Qadr) 2. Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? 3. Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan. 4. Pada malam itu turun para malaikat dan roh (Jibril) dengan izin Tuhannya untuk mengatur semua urusan 5. Sejahteralah (malam itu) sehingga terbit fajar.”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Di samping ayat tersebut, boleh juga mencuba dengan mengamalkan bacaan ayat 108 hingga 110 dari Surah al-Kahfi.

خَالِدِينَ فِيهَا لَا يَبْغُونَ عَنْهَا حِوَلًا ﴿١٠٨﴾ قُل لَّوْ كَانَ الْبَحْرُ مِدَادًا لِّكَلِمَاتِ رَبِّي لَنَفِدَ الْبَحْرُ قَبْلَ أَن تَنفَدَ كَلِمَاتُ رَبِّي وَلَوْ جِئْنَا بِمِثْلِهِ مَدَدًا ﴿١٠٩﴾ قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِّثْلُكُمْ يُوحَىٰ إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَـٰهُكُمْ إِلَـٰهٌ وَاحِدٌ ۖ فَمَن كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا ﴿١

108. “Mereka kekal di dalamnya, mereka tidak ingin pindah daripada sana 109. Katakanlah (Muhammad), seandainya lautan menjadi tinta untuk menulis kalimat-kalimat Tuhanku, maka pasti habislah lautan itu sebelum selesai (penulisan) kalimat-kalimat itu, meskipun Kami datangkan tambahan dengan lautan yang sebanding dengannya 110. Katakanlah (Muhammad), sesungguhnya aku ini hanya seorang manusia seperti kamu, yang telah menerima wahyu, bahawa sesungguhnya Tuhan kamu adalah Tuhan Yang Maha Esa. Maka sesiapa yang mengharapkan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah dia melakukan kebaikan dan jangan menyekutukan dengan sesuatu pun dalam beribadah kepada Tuhannya.”


Orang yang mendirikan solat malam mendapat kebaikan dan kerahmatan, sebagaimana dijelaskan dalam al-Quran, bermaksud: “Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa berada di dalam taman-taman (syurga) dan mata air. Mereka mengambil apa yang diberikan oleh Tuhan kepada mereka. Sesungguhnya mereka sebelum itu (di dunia) adalah orang-orang yang berbuat baik. Mereka sedikit sekali tidur pada waktu malam. Dan pada akhir malam mereka memohon keampunan kepada Allah.” (az-Zariyat 51:15-18)


Itu sahaja amalan dan doa yang boleh kita lakukan untuk menyelesaikan masalah susah bangun malam untuk solat tahajjud, taubat, tasbih, hajat, membaca al-quran, berzikir dan sebagainya.

Semoga kita sama-sama dapat amalkan secara istiqamah demi mencari redho Allah.

Sumber : YADIM


Sekian. Wasallam.





Tuesday, 26 July 2016
Posted by Azeri Abdul Wahab
Tag :

Nak Belajar Bisnes Internet Secara Percuma ?

Masalah bakal para peniaga yang baru berjinak-jinak dalam dunia bisnes internet adalah memilih mentor bisnes yang mantap.

Mentor sangat perlu bagi setiap usahawan sebagai rujukan dan pedoman untuk memperbetulkan kesilapan-kesilapan yang boleh kita elakkan.

Kebanyakan tip yang disarankan oleh usahawan yang berjaya adalah mendalami ilmu. Ya....ilmu adalah salah satu perkara utama untuk berjaya. Kita perlu gali ilmu sehingga kita betul-betul faham dan mahir untuk melakukan gerak kerja yang betul dan tepat.

Peluang Belajar Bisnes Internet Hanya Di Rumah - PERCUMA


Bagi anda yang zero ilmu tentang bisnes internet, inilah masanya anda mula belajar dari asas cara membina bisnes online anda sendiri.

Rujukan seperti CD Bisnes Internet yang diedarkan secara percuma oleh salah seorang usahawan internet yang terkenal di tanah air yang digelar sebagai Pakar Emel Marketing sangat rugi jika anda tidak mengambil peluang keemasan ini.

Saya memperkenalkan nama beliau tuan Rahman Basri.

Kepakaran beliau mengajar ramai bakal usahawan online yang baru berkecimpung dalam dunia bisnes internet kini turut dikongsikan kepada anda melalui CD Bisnes Internet (seperti gambar di atas). Anda boleh dapatkan secara percuma sementara ia masih sah.

Tidak kiralah apa sahaja produk berbentuk fizikal atau digital yang anda jual, ia bakal melonjakkan jualan anda setelah faham cara sebenar bagaimana memulakan bisnes internet dengan cara yang bakal didedahkan dalam CD Bisnes Internet ini.




Apa Yang Bakal Didedahkan Kepada Anda ?


CD Bisnes Internet ini mendedahkan IDEA & strategi bagaimana untuk anda memulakan bisnes internet dari rumah dengan modal yang rendah, risiko yang rendah, dan keuntungan yang LUMAYAN!

Ia juga merangkumi video tutorial langkah demi langkah yang disampaikan dalam Bahasa Malaysia. Insyaallah mudah difahami.

CD ini adalah dalam versi fizikal dan akan diposkan ke alamat rumah anda. Anda hanya perlu bayar kos penghantaran & perkhidmatan yang minimal sahaja.

BONUS KHAS: Anda juga bakal menerima “Laporan Sistem Jualan Pro – Rahsia kejayaan jana lebih RM11,300 dalam 12 hari hanya daripada rumah". Bernilai RM47 (namun diberikan percuma hari ini!)


Kesimpulan


Amat jarang sekali anda mendapat peluang ilmu percuma seperti ini. Tambah pula, ilmu berkaitan bisnes internet yang dah pasti kalau anda nak belajar perlu membayar sekurang-kurangnya RM100 untuk satu sesi. Tetapi tidak pada peluang kali ini dan semestinya anda tidak harus melepaskannya.

Jika anda betul-betul serius ingin belajar cara sebenar membina bisnes internet anda sendiri saya syorkan anda dapatkan CD Bisnes Internet ini sekarang, sementara ia masih wujud di browser search engine anda. 

Sila klik butang di bawah untuk terus dapatkan maklumat, cara mendapatkan CD ini sekarang !






Thursday, 26 May 2016
Posted by Azeri Abdul Wahab

Thru.My - Mesin Automatik Pemasaran Emel PERCUMA Selama 12 Bulan



Salam hormat rakan-rakan pembaca sekalian;

Lama juga saya tak update blog ni. Sejak akhir-akhir ini saya sedang tertumpu kepada salah satu projek pendapatan pasif saya yang beri saya komisen setiap bulan TANPA henti. Kadang-kadang tu idea banyak nak kongsi dalam blog ni TAPI ada sahaja yang menghalang.

Alhamdulillah...dapat juga saya luangkan sedikit masa berkongsi kepada anda salah satu tool pemasaran emel atau perkataan yang saya suka guna iaitu Mesin Automatik untuk pemasaran bisnes anda.

Sebelum tu biar saya memperkenalkan kepada anda apakah itu thru.my

Apakah Thru.my tu ?


Thru adalah salah satu perisian yang menggunakan cloud server untuk menghantar emel secara automatik kepada semua subscriber anda. Jika anda pernah tahu dengan dengan perkataan Autoresponder pasti anda akan faham apakah fungsi Thru itu.

Bagi anda yang baru mengenali apakah fungsi autoresponder, inilah satu peluang terbaik untuk anda belajar teknik yang paling efektik dan sentiasa evergreen sejak dari mula-mula internet diperkenalkan iaitu teknik pemasaran emel ataupun dalam bahasa omputeh disebut sebagai email marketing.

Mesin automatik untuk pemasaran emel ini diasaskan oleh salah seorang pakar usahawan internet yang berjaya diperingkat tempatan bernama Tuan Haji Rahman Basri. Beliau merupakan usahawan yang masih muda dan mula membina empayar bisnes beliau sejak beliau belajar di universiti lagi. Beliau juga dikenali sebagai Pakar Pemasaran Emel dan pernah membantu syarikat besar mempromosi servis dan produk mereka melalui teknik pemasaran emel.

Kepakaran beliau dalam pemasaran emel memang tidak dinafikan sehinggakan saya juga boleh terpengaruh dengan cara yang agak unik beliau dan membuatkan saya terbeli banyak produk keluaran beliau. Sekarang ini pun telah ramai usahawan internet yang mengapplikasikan kaedah yang digunakan oleh beliau.

Buat pengetahuan anda, beliau ada mengedarkan satu CD Bisnes Internet untuk belajar cara membina bisnes internet yang betul dan fokus beliau adalah mengajar anda bagaimana menigkatkan jualan produk melalui teknik pemasaran emel yang berkesan.

CD ini diedarkan secara percuma khas melalui link saya dan anda cuma perlu membayar untuk kos penghantaran yang minimal untuk mendapatkannya. Lihat gambar di bawah untuk pakej CD yang beliau tawarkan. Harga sebenar adalah RM97 tapi sebab anda dah baca post saya sampai sini, anda sangat bertuah kerana layak mendapatkan secara percuma. Sementara stok CD masih ada, sila dapatkan CD Bisnes Internet DI SINI  sekarang !




Adakah Thru.my ini berbayar ?


Ya ! Thru.my menyediakan servis pemasaran emel dan untuk tujuan server maintenance anda dikenakan caj bulanan sebanyak USD3 sebulan. Harga yang anda bayar ini merupakan harga yang agak munasabah dan murah buat masa ini dipasaran tempatan.

Saya adalah salah seorang pengguna Thru.my dan bagi saya ini adalah salah satu tool pemasaran yang wajib ada bagi seorang usahawan online yang serius dan ingin kekal lama dalam perniagaan internet.

Melalui sistem pemasaran emel dari Thru ini, anda boleh...

1. Mengumpul database pelanggan anda
2. Melakukan Pre-Sale untuk promosi apa jua produk terbaru anda
3. Anda boleh set kan masa dan tarikh untuk menghantar emel anda
4. Meningkatkan trafik website, e-commerce, blog dan sebagainya.


Bagaimana Nak Dapatkan Percuma 12 bulan Thru.my ?


Khas bagi anda yang serius sahaja !

Kesan kepada jualan jika anda menggunakan teknik pemasaran emel telah terbukti bagi mana-mana usahawan internet diperingkat tempatan mahupun diperingkat antarabangsa.

Anda perlu mendalami ilmu menjual secara pro seperti mana yang diajar sendiri oleh pemilik Thru.my iaitu Tuan Haji Rahman Basri dalam produk terbaru beliau di Jualan Pro.

Anda mampu menjadi pakar pemasaran emel jika menuntut ilmu dari pakar yang berpengalaman luas dan berjaya menghasilkan jualan 6 angka dalam masa yang singkat.

Syarat untuk mendapat servis langganan Thru.my secara percuma selama 12 bulan adalah dengan cara anda dapatkan produk Jualan Pro ini.

Apa yang diajar dalam sistem Jualan Pro ini ?


1) Laporan dan Video Esklusif

a) Untuk memudahkan pemahaman anda, anda juga akan diberikan video-video tutorial langkah demi langkah untuk membantu anda jana pendapatan secara automatik dari rumah anda!

b) Laporan & DVD video tutorial adalah 100% dalam Bahasa Malaysia yang mudah difahami.

c) Laporan & DVD video tutorial akan diposkan ke alamat rumah anda dan anda boleh tonton DVD video tutorial tersebut di komputer anda.


2) Web Replika Untuk Mengumpul List

a) Setelah kajian intensif, laman web ini mampu membina list untuk anda 24 jam sehari. List adalah mereka yang berminat dengan apa yang anda tawarkan.

b) Setakat ini, Tuan Haji Rahman Basri telah mengumpul lebih 50,000 list dengan kaedah yang sama ini dan ia sentiasa meningkat! 50,000 list dengan kaedah yang sama ini dan ia sentiasa meningkat!

c) Jadi misi utama anda ialah membawa seramai trafik (pelawat) ke web anda. Saya akan dedahkan kepada anda beberapa teknik membawa trafik dengan senang!


3) Sistem Autoresponder - Selama 12 Bulan

a) Anda berpeluang untuk mendapat langganan percuma sistem autoresponder Thru.my selama 12 bulan!

b) Tidak perlu pening kepala untuk lakukan tetapan (setting) kerana panduannya turut disediakan untuk memudahkan anda!

c) Dengan sistem autoresponder ini, anda boleh mengumpul list sehingga 10,000 list!


4) Template Email Follow Up

a) Sistem follow up automatik dilengkapi dengan template email jualan yang telah terbukti berkesan sehingga menjana 4 – 5 angka sebulan dengan mudah!

b) Apabila anda mempromosi web replika anda, prospek yang anda bawa akan menerima email follow up secara automatik untuk menyakinkan mereka membeli produk-produk yang akan dipromosikan melalui email.

c) Dari kajian yang saya lakukan, sebahagian list yang menerima 10 – 20 follow up email pasti akan mendapatkan sekurang-kurangnya satu produk yang dipromosikan – Anda akan dapat komisyen lumayan!


5) Template Ayat & Gambar Iklan

a) Anda akan dibekalkan dengan ayat & gambar iklan yang anda boleh terus gunakan. Anda jimat masa & tenaga. Anda boleh terus copy & paste atau ubahsuai mengikut kreativiti anda!

b) Ayat & gambar iklan telah terbukti berkesan menarik trafik yang berkualiti ke website.

c) Bagi anda yang mempromosikan produk sendiri, anda boleh ubah suai ayat dan gambar mengikut kreativiti dan kesesuaian produk anda.


6) FREE Update Selama Setahun

a) Memandangkan Sistem Jualan Pro sentiasa mengalami evolusi hampir setiap tahun, maka sebagai ahli VIP anda layak untuk menerima sebarang updates selama setahun secara PERCUMA!

b) Anda akan dihubungi melalui email jika ada sebarang updates terkini terhadap sistem & material yang dibekalkan kepada semua Ahli VIP.

c) Ini adalah peluang terbaik untuk anda buat duit dengan lebih mudah kerana semua material yang dibekalkan adalah 'up to date' dan sentiasa dikemaskini agar ia kekal relevan sepanjang masa.

d) Material yang dibekalkan bukan semata-mata tangkap muat dan sudah tidak sesuai ketika ini. Ia adalah rangkuman material berkualiti tinggi yang dihasilkan untuk manfaat semua Ahli VIP.


7) Anda Berpeluang Buat Duit RM100 - RM500 Sehari Di Internet

a) Peluang paling menarik. Pelaburan anda bertambah berbaloi.

b) Dalam masa anda belajar, anda dapat duit. Menarik kan ?


8) Dan Macam-macam lagi...

Tak bestlah nak cerita semua kat sini kalau anda boleh terus dapatkan maklumat lanjut di www.jualanpro.com sekarang !


Kesimpulan

Sistem Thru.my telah saya guna hampir 2 tahun dan alhamdulillah ramai subcriber telah saya kumpul dalam sistem ini. Inilah aset saya untuk saya kekal lama dalam dunia perniagaan internet. Jika anda dapat grab sistem terbaru Jualan Pro bagi versi 2.0 amat bertuah sebab anda TAK PERLU bayar USD3 sebulan selama 12 bulan. Dalam masa 12 bulan ini anda kumpul banyak-banyak list subscriber anda dan mula membina empayar bisnes anda sendiri. Ini menjimatkan anda dan anda hanya bayar setelah anda menjana untung berlipat ganda jualan bisnes anda kelak pada tahun berikutnya.

Macam mana ? Nak mulakan pembongkaran teknik pemasaran emel daripada pakar ini ?

Sila layari JualanPro.com sekarang !

Sekian. Terima kasih dan selamat maju jaya !
Thursday, 5 May 2016
Posted by Azeri Abdul Wahab

Hukum Insuran Nyawa Dalam Islam



Salam hormat rakan pembaca blog ini. Terima kasih kerana sudi menyinggah blog saya. Saya sebenarnya tertarik dengan artikel yang dikongsikan oleh seorang pengasas forum Al-Halaqah tentang topik yang bertajuk 'Insuran Menurut Perspektif Islam'. Artikel ini sebenarnya ditulis oleh UZAR (Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman).

Saya bukanlah pandai bab ini. Saya hanya kongsikan untuk sama-sama kita ambil manfaatnya. Baik, buruk, halal atau haram anda fikirkan kemudian setelah anda selesai membacanya. Jangan salah faham yer !

==============================
Benarkah Insurans Haram Menurut Islam?
==============================


1. MUQADDIMAH

Segala puji bagi Allah, pencipta sekalian alam, selawat dan salam buat junjungan mulia Rasulullah SAW. Serta ahli keluarganya dan para sahabatnya.

Penulisan ini akan menyentuh aspek berikut :-

1. Pembahagian insuran.
2. Perbezaan Fatwa Ulama' mengenai hukum insuran
3. Mengapa insuran perniagaan difatwakan haram?
4. Apakah dalil para Ulama yg mengharuskannya & syarat utk menyertainya?
5. Alternatif Islam dalam hal Insuran.

Secara ringkasnya, perbincangan hukum insuran telah dibincangkan begitu panjang oleh para ulama' tertutamanya di kalangan ulama' Timur Tengah. Oleh kerana sistem Insuran ini suatu ciptaan yg dikira baru menurut zaman iaitu disekitar tahun 1666 m di London, system ini hanya menembusi dunia Islam arab hanya sekitar 1830 M.
Al-Mu'amalat al-Maliah al-Mu'asirah. Prof. Dr Othman Syabir, cet Dar an-Nafais, hlm 106.
Ini dapat dilihat daripada fatwa pertama yg dikeluarkan oleh Al-Allamah Al-Syeikh Muhd Amin (Ibn 'Abidin, wafat thn 1836 m @ 1252 H) Beliau merupakan fuqaha' ulung bermazhab Hanafi di Syam dan dianggap cendikiawan Islam pertama yg mengeluarkan fatwa berkenaan Insuran.
Hasyiah Ibn 'Abidin, Jilid 4, hlm 170

Bagi memudahkan perbinacngan ringkas ini, elok kiranya dijelaskan dua bentuk
asas Insuran, ia adalah :-

1. Insuran Bersifat Perniagaan @ Komersial (Takmin Tijari)
2. Insuran Kerjasama @ Masyarakat (Takmin Ta'awuni @ ijtima'ie)

Insuran Bersifat Perniagaan (Takmin Tijari) :

Ia adalah suatu kontrak perniagaan (business) drpd jenis Kontrak Pertukaran
Kewangan ('Uqud Mu'awadat Maliah). Ia mewajibkan syarikat Insuran membayar
jumlah tertentu kepada pencarum insuran apabila berlaku beberapa jenis
kemalangan @ musibah yg telah ditentukan di dlm kontrak (aqad) bersesuaian dgn kadar2 tertentu. Ia juga bergantung kpd jumlah caruman pencarum.
'Uqud at-Takmin, Dr. Jamal Hakim, Jld 1, hlm 33

Kontrak Insuran ini mengandungi item berikut :

1. Redha di kedua2 pihak ( iaitu syrkt Insuran dan Pencarum), Ia ibarat
kontrak yg mengandungi aspek ijab & qabul.

2. Pihak yg memberi insuran, iaitu pihak syarikat Insuran.

3. Pencarum, individu yg membayar jumlah tertentu dan yg membuat penjanjian
dgn syarikat Insuran.

4. Yang menerima manfaat, iaitu spt anak kpd individu atau isteri dan lain2.

5. Kebahayaan @ musibah, Iaitu jenis2 musibah @ kemalangan yg diandaikan yg
ditentukan di dlm kontrak, spt kecurian, kebakaran, kecederaan, kematian dan
lain2.

Bentuk Insuran ini spt :-
Insurans Terhdap Musibah Menimpa Tubuh, Insuran Nyawa, Insuran Harta dan pecahannya (kereta, motor, rumah dan lain2) , Insuran Kemalangan Jalanraya, Insuran Kerja dan lain2.

Saya menganggap, pembaca tentu telah memahami perkara ini secara praktikal di Malaysia, ia adalah sesuatu yg telah diketahui umum dalam dunia kehidupan di Malaysia.

Insuran Bersifat Kerjasama @ Kemasyarakatan (Ta'awuni):

Ia adalah suatu kontrak berbentuk derma @ sumbangan drpd sesuatu Badan
Pengurusan Insuran Kerjasama kpd para pencarumnya atas dasar saling bantu
membantu mengurangkan bebanan musibah yg ditanggung pencarum (ahli masyarakat).

Ia tidak bertujuan mengumpul dan mencari keuntungan daripada simpanan wang
pencarum. Ia juga bukan suatu jenis perniagaan..
Qarar Kesatuan Fiqh Sedunia (Majma' Fiqh Sedunia) bertarikh 1978 M, dinaqal drpd Dr. Uthman Syabir, hlm 131.

Demikian dua bentuk insuran yang asas. Bentuk yang pertama tidak disepakati
sepenuhnya tentang hukumnya bgmnpun Majoriti ulama' mengharamkannya, manakala jenis yg kedua disepakati sebulat suara tentang keharusannya di dalam Islam.


2. ULAMA' DAN HUKUM INSURAN JENIS PERTAMA

Sebagai pembuka tirai perbincangan, terlebih dahulu penulis ingin menyebut
bahawa Kesatuan Ulama' Fiqh Sedunia (Majma' Fiqh 'Alami) telah pun bersidang
memperbincangkan hukum Insuran Bersifat Perniagaan ini. Keputusannya, jumhur @ majoriti dari mereka sepakat terhadap PENGHARAMAN insuran ini.

Secara perincian, masih terdpt sebilangan ulama' besar yg berpandangan
sebaliknya. Ringkasan pecahan kumpulan ulama' ini adalah seperti berikut :-

1. Kumpulan Yg Mengharamkan Insuran Bersifat Perniagaan & Jenis-jenisnya.
Mereka terdiri daripada ulama' berikut :-

a. As-Syeikh Al-Allamah Muhd Amin Ibn Abidin (1836 M)
b. As-Syeikh Al-Imam Muhd Abu Zuhrah (Meninggal tahun 1972
Prof.Syari'ahUniv. Kaherah, dianggap ulama' terulung dlm Ilmu Fiqh)
c. As-Syeikh Al-Imam Muhd 'Abduh (menurut qawl yg lebih shohih)
d. As-Syeikh Muhd Bukhait al-Mut'ie (Bekas Mufti Mesir, meninggal 1935 M )
e. As-Syeikh Al-Allamah Ahmad Ibrahim al-Husayni (Fuqaha' terulung Mesir &
dianggap mujaddid Fiqh Mesir)
f. As-Syeikh Najm al-Din al-Wa'iz (Bekas Mufti Iraq)
g. As-Syeikh Muhd al-Ahmadi al-Zawahiri (Bekas Syeikh al-Azhar)
h. As-Syeikh Salim Matar al-Bisyri (Bekas Syeikh al-Azhar)
i. As-Syeikh Hasunah an-Nawawi (Bekas Syeikh al-Azhar)
j. As-Syeikh Abd Rahman Mahmud Qara'ah (Bekas Mufti Mesir)
k. As-Syeikh Prof. Dr Yusoff al-Qaradhawi (Ulama' dan Da'ie terkemuka di dunia
Islam hari ini, Prof. Syarih di Univ. Qatar)
l. Prof. Dr. Muhd Ali Salus (Prof. Fiqh di Univ. Qatar)
m.Prof. Dr. Muhd Othman Syabir (Prof. Fiqh di Univ. Jordan & Qatar)
n. As-Syeikh Prof. Dr Muhd Baltaji (Prof di Univ Kaherah kini, di anggap
Fuhaqa' teralim di ketika ini)
o. As-Syeikh Dr. Abdullah al-Qalqili (Bekas Mufti Jordan)
p. Prof. Dr Muhd Sulaiman Asyqar (Prof. Fiqh di Univ. Jordan & Ulama' terkenal
di Jordan kini)
q. Prof. Dr Wahbah Az-Zuhayli (Prof. Di Univ. Damshiq Syria, Ulama' terkenal
di dunia)

2. Kumpulan Yg Mengharuskan Insuran Dgn Meletakkan Syarat2 Tertentu. Mereka adalah :

a. As-Syeikh Abdullah Siyam (Ulama Takhassus Fiqh dalam tahun 1932 M)
b. As-Syeikh Prof. Abd Wahab Al-Khallaf (Prof. Syariah di Univ. Kaherah, wafat
thn 50 an)
c. As-Syeikh Prof. Dr. Yusoff Musa (Prof. Syariah di Univ. Kaherah)
d. As-Syeikh Prof. Dr. Mustafa az-Zarqa'(Prof. Syariah di Univ. Jordan &
Ulama' terulung sezaman dgn Abu Zuhrah)
e. As-Syeikh Prof. Dr. Muhd 'Uqlah al-Ibrahim (Prof. Syariah Univ. Al-Yarmouk
& ulama' terkenal di Jordan kini)

3. Kumpulan Yg Mengharuskan Insuran Kecuali Insuran Nyawa.

Mereka adalah :

a. As-Syeikh Prof. Muhd Ahmad as-Sanhuri (ulama' terkemuka di tahun 50 an)

b. As-Syeikh Prof. Dr Ali Khafif (ulama' Mesir yg terkemuka di bidang fiqh
mu'amalat)

Demikianlah pecahan kumpulan ulama' terkemuka di dunia Islam yg terzahir
pandangan mereka melalui kitab2 mereka dan nadwah2 Islam di seluruh dunia.
Mengikut jumlah, kumpulan ulama yg mengharamkan insuran jenis perniagaan adalah majoriti.

Kajian dan perbincangan mereka adalah panjang dan boleh mencecah ratusan
halaman. Justeru penulis tidaklah berhasrat untuk memperbicarakan dalil2
kedua-dua kumpulan tersebut. Cukup sekadar mengemukakan asas hujjah mengapa ia di anggap haram oleh majority ulama' & apakah dalil asas ulama' yg
mengharuskannya.


3. SEBAB INSURAN BERSIFAT PERNIAGAAN MENJADI HARAM ?

Ia adalah satu perbincangan 'ilmiah & sebenarnya memerlukan 'basic knowledge'
tertentu yg agak luas untuk memahaminya dgn sempurna, bgmnpun penulis akan cuba memudahkan dalil2 ini demi memberikan kefahaman semaksimum mungkin di kalangan org awam. Selebihnya perlulah pembaca melakukan kajian dan rujukan kpd Ulama Takhassus(pakar) Fiqh di Universiti-universiti bg penjelasan dgn lebih terperinci.

Demi mendapat kefahaman sepenuhnya dlm bab ini, pembaca mestilah mempunyai ilmu asas berikut :-

- Pembahagian kpd Aqad Mu'awadat (Pertukaran) & Tabarru'ah (Derma @ Sumbangan)
- Riba & pembahagiannya
- Syarat jual beli dalam Islam.
- Jual beli Gharar dan pecahannya.
- Serba sedikit tentang Qias (Perbandingan Hukum).
Begitulah serba sedikti ilmu asas yg diperlukan bagi melahirkan kefahaman jitu
dlm masalah ini.

Menurut kumpulan pertama, Insuran bersifat perniagaan adalah haram kerana :-

1. Terdapat Unsur Riba
Al-Mu'amalah al-Maliah, Dr Uthman Syabir, Dar al-Nafais, cet ke 4, hlm 118 ; Fiqh al-Islami wa adillatuhu, Dr. Wahbah Az-Zuhayli, Jld 5, hlm 3423

Riba jelas wujud, apabila syarikat insuran membayar jumlah tertentu kpd si
pencarum yg terkena musibah. Ia dianggap riba kerana wang (dari pencarum)
berbalas wang (dari syarikat) dgn jumlah yg berbeza, padahal wang merupakan item riba (usurious items) sbgmn 6 item yg disebutkan Nabi di dlm hadithnya. Nabi SAW telah mensyaratkan dgn jelas dan terang, apabila bermu'amalah di antara dua item riba yg sama jenis (cth di sini wang RM dgn wang RM), mestilah dgn syarat:

a. Sama timbangan (mathalan bi mathalin ? jika melibatkan timbangan spt beras, gandum, garam dan lain2)

b. Sama Nilai (mathalan bi mathalin)

c. Diserahkan di ketika mu'amalah di lakukan. (yadan diyadin)
Syarat ini bersumber dari hadith :

Mafhum : Jgn kamu jual emas dgn emas kecuali bersamaan nilaian dan
timbangannya, jgn kamu melebihkan salah satu darinya di atas yg
lain.." ( Al-Bukhari & Muslim)

Mafhum : Jgn kamu jual emas dgn pulangan emas, perak dgn pulangan
perak kecuali (mestilah ia) dlm timbangan yg sama, nilaian yg sama..

Maka setiap perbezaan timbangan atau nilai (dlm item ribawi) di anggap
Riba al-Fadl yg diharamkan (Tahrim wasail). Apabila pencarum mendapat
pulangan wang dgn jumlah berbeza maka berlakulah Riba al-Fadl ini.
Iaitu:
TIDAK ADA KESAMAAN NILAI DLM URUSNIAGA DUA ITEM RIBA!

Manakala pembayaran bertangguh dlm 2 brgn ribawi adalah Riba
An-Nasi'ah yang diharamkan secara jelas oleh Allah SWT di dlm
al-Quran.

Dalam hal insuran sudah tentulah berlaku penangguhan, iaitu apabila
pencarum terkena musibah barulah akan dibayar jumlah tertentu. Inilah
dinamakan Riba An-Nasiah. Prof. Dr Muhd Baltaji, menjelaskan bhw
kontrak insuran ini sama sekali tidak boleh lari dari Riba An-Nasiah
ini. Beliau juga menegaskan bhw mana2 hujah utk lari dari anggapan
riba ini adalah suatu helah yg tidak sah menurut pandangan syarak .
'Uqud at-Takmin, hlm 111
Justeru Insuran mempunyai kedua2 jenis Riba lalu ia digelar Riba An-Nasa'

- Perlu disedari bhw insuran biasa yg byk terdpt di Malaysia hari ini adalah
bersifat perniagaan (Takmin Tijari) yg mana, syarikat insuran mengganggap usaha mereka adalah sbg satu perniagaan yg bertujuan mencari keuntungan. Justeru, secara jelas kontrak yang dipersetujui oleh pencarum dan syarikat adalah termasuk katergori Aqud Mu'awadah Maliah (Kontrak Pertukaran Harta) dgn cara Perniagaan. Semua kontrak yg terlibat dgn item ribawi mestilah menjaga 3 syarat yg disebutkan dia atas tadi. Jika tidak ia akan jatuh ke hukum Riba yg diharamkan.

- Walapun adakalanya pencarum tidak berniat mencari keuntungan dari
carumannya bahkan hanya utk merasa lebih selamat terhdp keretanya, rumahnya, ahli keluarganya dsbgnya, tetapi ia tetap dianggap riba. Zahir urusniaga insuran tadi cukup untuk mengkategorikan ia sbg riba, walaupun maksudnya tidak selari dgn riba yg sebenarnya (iaitu mencari untung). Berapa byk kes yg telah ditemui, terdpt individu yg sengaja menghilangkan kereta utk meraih wang insuran, pembunuhan ahli keluarga utk mendpt wang insuran bernilai jutaan RM dan lain2.

- Riba juga boleh berlaku dgn sgt jelas apabila wang caruman tersebut
diperniagakan oleh syarikat insuran di dalam syarikat lain dgn kadar faedah
tetap yg diharamkan (biasanya di bank konvensional, bukan secara mudharabah), atau mana2 syrkt yg bermu'amalah secara riba. Berlakulah pertambahan wang
caruman tadi hasil simpanan wang tadi. Malah lebih teruk kiranya, syrkt insuran
meletakkan wang itu di dlm syrkt yg melakukan urusniaga haram spt arak, judi dan lain2.

2. Terdapat unsur ketidaktentuan (gharar)
Rujuk Al-Mu'amalat al-Maliah al-Mu'asirah, Dr Ali Ahmad Salus, Maktabah al-Falah, cet kedua, hlm 380 ; lihat juga 'Uqud at-Takmin, Dr Muhd Baltaji, Dar al-Urubah, Kuwait,

Nabi SAW bersabda dalam hadith yg shohih bhw Baginda "Melarang drpd
urusniaga yg mengandugi gharar" (Riwayat Muslim).
Muslim, Kitab al-Buyu' ; Malik dlm al-Muwatta' ; Ahmad dari Ibn Umar dlm al-Musnad ;
Rujuk Fath al-Bari, Ibn Hajar Al-'Asqolani, Jld 5, hlm 260

Ia berlaku apabila, kedua2 pihak (pencarum & syarikat) saling tidak
mengetahui apa yg akan berlaku, bilakah musibah akan menimpa?, minggu depan, tahun depan ? dsbg.. Ia adalah satu kontrak yang dibuat berlandaskan andaian (ihtimal) semata2.

Sekiranya A mencarum RM 1000 hari ini, tiba2 berlaku kehilangan keretanya
esok, maka mungkin jumlah insuran yg akan diperolehinya berlipat kali ganda
berdasarkan pakej insuran syarikat tertentu. Bukankah ini membebankan
syarikat, dgn itu ketidak adilan berlaku terhdp syrkt. Begitu juga, kiranya
pencarum mencarum sehingga suatu jumlah RM 100,000 sedangkan kereta tidak
pernah ditimpa musibah selama 30 tahun. Sudah tentu pencarum akan tertanya2
bgmn wangnya? Adakah akan hangus begitu shj ? malah kiranya ditimpa musibah, kemungkinan jumlah yg diperolehi ¼ dari carumannya. Bukankah pencarum pula yg tertindas?.

Ini lah yg disebut ketidak tentuan (gharar) yang dilarang di dlm Islam,
Kehebatan system Islam dlm urusniaga amat mengambil berat hal ini, agar
kedua2 pihak tidak dizalimi atau terzalim. Kerana itu Islam mensyaratkan
beberapa syarat sah urusniaga Jual Beli, tanpanya jual beli dan kontrak
menjadi rosak, antara syaratnya .
Al-Majmu' Syarh al-Muhazzab, Al-Imam An-Nawawi, cet Dar Ihya' at-Turath al-Arabi, Jld 9, hlm 210 ; Qabasun Fi Fiqh al-Mu'amalat, Prof. Dr Abd Fatah Idris, hlm 29 ; Al-Fiqh al-Islami, Dr Wahbay az-Zuhayli, 5/3325 :-

a. Timbangan yg maklum (diketahui jelas?kiranya jenis yg ditimbang)

b. Barang & harga yg jelas dan dimaklumi (tidak boleh harga yg dijahili ketika
beli)

c. Penjualan barangan tidak dihadkan kpd tempoh tertentu masa yg jelas.

d. Mempunyai tempoh tangguh yg dimaklumi (samada tempoh serah barang mahupun harga), iaitu kiranya melibatkan urusniaga jualan tangguh.

e. Redha kedua2 pihak dgn urusniaga yg dijalankan.

f. Sama Nilai & timbangan serta penyerahan di dlm majlis yg sama tanpa tangguh dalam urusniaga item ribawi. Menurut Islam, gharar ini merosakkan Aqad.
Baltaji, hlm 68.
Demikian Islam menjaga kepentingan manusia dlm aspek ini. Al-Imam An-Nawawi menyatakan, larangan gharar dlm urusniaga Islam mempunyai peranan yg begitu hebat dlm menjamin keadilan. Cth Jual beli gharar ini adalah membeli atau menjual anak lembu yg masih dlm keadaan janin dlm perut ibunya, Menjual burung yg terbang di udara. .

Al-Minhaj Syarh Shohih Muslim, Lihat Bab Buyu' dlm semua cetakan.

Ia menjadi gharar krn tidak dpt dipastikan sempurnakah janin yg akan
dilahirkan, dpt kah ditangkap burung itu. Maka kiranya dibayar harga, tiba2
brgan tidak sempurna, lalu pembeli tidak puas hati, hingga terjadi
permusuhan & pergaduhan. Islam melarang gharar demi mengelak kejadian spt
ini. Bgmnpun, Islam memaafkan gharar yg sedikit yg tidak dpt dielakkan serta
yg diyakini tidak menjejaskan urusniaga..
Ibid, Jilid 4/ hlm 5-6 ; Rujuk juga Fath al-Bari, 5/260 dan As-Syarh al-Shoghir 3/95
Byk lagi dlm aspek lain menunjukkan toleransi urusniaga Islam yg sukar utk diperkatakan di dalam penulisan yg ringkas terfokus ini. Jika kedua2 pihak saling meredhai dan menjamin tiada pertelingakahan akan berlaku, kontrak tadi secara zatnya tetap termasuk dlm rangkuman bay' al-gharar yg diharamkan. Walaupun nisbah peratusan atau kadar bayaran telah ditentukan agar pencarum maklum, ia tetap juga tidak tahu, bilakah musibah akan berlaku. Justeru tetap ada gharar di situ. .
Rujuk perbincangan yg lanjut & menarik dlm 'Uqud at-takmin, Dr. Muhd Baltaji, hlm 76-93

3. Terdapat unsur Perjudian.

Judi jelas diharamkan oleh Allah SWT di dlm al-Quran tanpa syak lagi.
Insuran mengandungi unsur ini krn ia berkait dgn nasib samada berlaku musibah
atau tidak berlaku. Adakala apabila musibah berlaku, pencarum mendapat
pulangan lumayan & dikira untung, mungkin juga sebaliknya. Inilah unsur judi
yang dimaksudkan. Demikian menurut As-Syeikh Bakhit al-Mut'ie dlm risalahnya
hlm 14, juga ulama' lain. Pencarum pula ketika mencarum mengharapkan dgn
carumannya yg sedikit, ia boleh mendapat sejumlah wang yg lumayan kiranya
berlaku musibah. Ini juga suatu perjudian.
Ahkam Mu'amalat Mu'asirah, Dr. Ali Salus, hlm 380

Bgmnpun Prof. Mustafa Zarqa' menolak insur ini terdpt di dalam Insuran dgn
katanya :
"Sesungguhnya judi adalah suatu permainan yg bergantung kpd nasib
dan ia bertentangan dgn akhlak kemanusiaan..Di mana letaknya anggapan insuran bersifat judi sedangkan ia adlh suatu system yg tegak di atas dasar bantu mengurangkan bebanan manusia lain ketika ditimpa musibah.."
Usbu' al-Fiqh al-Islami, hlm 398 ; juga artikel Syeikh Ali Khafif, hlm 17

Syeikh Muhd Abu Zuhrah menolak hujjah ini krn terdpt pada insuran unsur
'mukhatarah' (nasib dan musibah dan bahaya). Dr Muhd Baltaji menambah, bhw
inilah sebab utama ia dianggap judi yg diharamkan, aspek samada ia boleh
membawa permusuhan atau tidak bukanlah sebab utama 'Uqud at-Takmin, hlm 98. Malah jelas bhw insuran adalah suatu kontrak yg dibuat terhdp satu perkara yg tidak pasti dari kedua2 pihak. (kedua pihak tidak tahu jumlah yg diperolehi
dan apa pula yg akan dibayar)

Apa yg disebut oleh Syeikh Zarqa' hanyalah suatu pandangan yg tidak dpt lari
dr hakikat bhw unsur judi wujud dlm insuran & Dasar Bantu yg disebutkan
adalah tidak tepat krn syrkt inusran ditubuhkan atas dasar perniagaan yg
ingin untung bukan dasar bantu membantu. Ia berbeza dgn insuran ta'awuni yg
dihalalkan Islam (akan disebutkan selepas ini). Demikianlah hujjah utama kumpulan ulama' yg mengharamkan Insuran Jenis Perniagaan.


4. RINGKASAN DALIL KUMPULAN YG MENGHARUSKAN

Kumpulan yg mengharuskan Insuran ini berhujjah dgn dalil2 Qias (Perbandingan
Hukum) Secara umum, mrk menggunakan dalil qias dalam hujah mereka, iaitu dgn mengqiaskan kpd beberapa system yg zahirnya kelihatan spt system insuran, yang mana sistem2 ini diterima di dalam Islam. Mrk meng'qias'kan insuran dgn system berikut :

a. 'Aqd al-Hirasah (Kontrak Pengawal Keselamatan)

b. Jaminan Keamanan Laluan (Dhoman Khatar at-Toriq) ? suatu aqad yg diterima pakai oleh ulama' Mazhab Hanafi.

c. Maslahat (kepentingan tertentu)

d. Al-Wadi'ah bi ajr (Penerimaan bayaran balik bila barangan amanah rosak)

e. Sistem Pencen @ Persaraan ( Nizom at-Taqa'ud)

f. Dharurat atau krn hajat yg bersgtan ( Hajiat)
Dan beberapa yg lain.

Penulis tidaklah ingin mengulas lanjut dalil2 ini krn ia memerlukan ilmu asas
utk memahaminya dan agak rumit utk diulas dlm ruangan yang terhad. Cuma penulis hanya ingin mengulas hujah dharurat shj.

Kumpulan yg mengharuskan mengatakan bhw penggunaan insuran adalah suatu dharurat kini, tidak dpt lagi darinya dalam konteks ekonomi dunia Moden hari ini. Kaedah Dharurat telah diterima di dalam Islam sehingga terdpt kaedah2 di dalam Fiqh seperti :

Mafhum : Dharurat mampu mengharuskan perkara yg diharamkan.

Mafhum : Kesukaran yg bersangatan membawa kpd kemudahan (rukhsoh)

Mafhum : Apabila disempitkan sesuatu perkara maka yg menyalahi bertambah luas.

Kumpulan ini berhujah bhw, Insuran jenis perniagaan ini telah begitu tersebar
meluas di dalam masyarakat hari ini, sehingga hampir2 menjadi sebahagian drpd kehidupan masyarakat. Melarikan diri dari system in adalah sesuatu yg amat
menyukarkan, dgn demikian jadilah Insuran sbg satu keperluan yg mencecah tahap dharurat .

Imam as-Syatibi mentakrifnya sbg : Suatu perkara yg mesti dilakukan,
tanpanya kehidupan tidak akan dpt berjalan, malah kehancuran pasti berlaku
samada di dunia dan di akhirat.
Lihat al-Muwafaqat, jld 2, hlm 20
atau paling kurang jatuh ke tahap 'hajiat' . Takrifan Imam As-Syatibi : Perkara yg menjadi keperluan manusia, tanpanya kehidupan dpt berjalan tetapi dalam keadaan sukar dan kesempitan.
Lihat al-Muwafaqat. .
Dgn itu Dr. Ibrahim At-Tohawi menyatakan ia sbg keperluan yang mesti dalam kehidupan hari ini.
Al-'Iqtisod al-Islami, Dr. Ibrahim At-Tahowi, jilid 1, hlm 441 ; Juga 'Usbu' al-Fiqh al-Islami, hlm 476

Kumpulan pertama menolak hujjah Dharurat & Hajiat ini. Ini adalah kerana sesuatu hanya boleh dianggap Dharurat apabila :-

a. Tanpanya, benar2 masyarakat akan menuju kehancuran dan kerosakan dan kelam kabut. Manakala Insuran tidaklah sampai ke tahap ini, berapa ramai masyrkt yg masih boleh hiudp tanpa sebarang insuran, tegasnya kehidupan masih normal cuma beberapa maslaah & kesukaran mungkin berlaku. Justeru, pihak pertama berpandangan keperluan Insuran tidak sampai ke tahap dharurat malah hanya hajiat shj.

b. Insuran bersifat perniagaan hanya boleh diiktiraf sbg Dharurat & Hajiat,
hanya jika tiada langsung alternatif system Insuran berbentuk Islam yang
diiktiraf Islam. Maka dalam hal ini, terdpt di dalam Islam system Insuran Islam
yg dinamakan Takmin Ta'awuni atau Ijtima'ie (akan disebut slps ini). Ia adalah
harus dan sepatutnya mengambil tempat insuran jenis perniagaan yg hari ini.
Lalu, Hujah Dharurat mahupun Hajiat tidak terpakai di sini.

Kesimpulannya di sini, hujjah kumpulan kedua yg terakhir ini juga tertolak,
malah Qias tidak mampu bertentang dgn nas yang jelas. Nas jelas menyatakan unsur Riba, judi yang menjadi asas pengharaman terdapat di dlm system Insuran yg bersifat perniagaan. Malah hukm pada asal yg ingin dijadikan qias pun tidak
sebegitu kuat. Justeru, kumpulan kedua menganggap semua qias yg cuba digunakan oleh kumpulan Kedua ini adalah Qias ma'al Fariq (Perbandingan hukum yg tidak sah krn terdpt perbezaan antara Hukum Asal & Furu').



5. PENDAPAT YG TERPILIH MENURUT PENGAMATAN PENULIS.

Perlu diingat bhw beberapa Nadwah, Muktamar dan mesyuarat yang menggabungkan para ulama' terulung di seluruh dunia di beberapa kali diadakan, Kontrak Insuran juga telah diperbincangkan oleh mereka. Antara muktamar yg telah dilaksana :

1. Muktamar Agung Berkenaan Ekonomi Islam bersidang kali Pertama tahun 1976 M di Mekah. Peserta hampir 200 para ulama, Prof Syariah dan tokoh2 ekonomi. Insuran adalah salah satu topik perbincangan mrk. Keputusan mrk adalah : INSURAN JENIS PERNIAGAAN ADALAH HARAM. Sebab utamanya adalah Riba & Gharar.

2. Majlis Kesatuan Ulama' Besar bermesyuarat pada tahun 1977 M, di Arab Saudi.
Keputusan : Insuran jenis Perniagaan adalah Haram.

3. Majma' al-Fiqh al-Islami al-'Alami (Kesatuan Ulama Fiqh Dunia) bersidang
pada tahun 1979 M di Mekah al-Mukarramah, Keputusan Majoriti: Insuran Jenis
Perniagaan HARAM samada ke atas Barangan Perniagaan , Nyawa dan lain2 drpd jenis harta.

4. Majma' al-Fiqh al-Islami sekali lagi bersidang pada 28 Disember 1985 di
Jeddah, juga memutuskan sekali lagi pengharaman Insuran Jenis Perniagaan.

Majma' Fiqh juga secara ijma' mengharuskan insuran jenis kerjasama
(ta'awuni) dan mencadangkan ia sbg alternatif insuran perniagaan dan
diseru seluruh umat Islam menggiatkannya di negara masing2..
Al-Mu'amalat al-Maliah al-Mua'asirah, Dr. Othman Syabir, hlm 129 ; juga Al-Fiqh
al-Islami, Dr Wahbah Az-Zuhayli, 5/3423

Justeru, pendapat jumhur kelihatan terlebih kuat daripada pandangan kumpulan
kecil fuqaha'. Amat sukar untuk mendapat kewajaran bagi individu biasa bg
menfatwakan sebaliknya setelah diulas sebegitu terperinci oleh Para Ulama'
terkemuka di dunia, Para ahli ekonomi biasa dan Prof2 Syariah di Universiti
terkemuka Islam.

Penulis tidaklah mampu untuk menentukan mana2 syarikat Insuran yg terdpt di
Malaysia yg dikelaskan Insuran Bersifat Perniagaan yg difatwakan haram dan mana pula insuran jenis ta'awuni @ ijtima'ie yg difatwakan secara ijma' tentang
keharusannya. Ini adalah krn penulis tidak mempunyai gambaran lengkap mengenai proses perlaksanaan syarikat2 insuran di Malaysia serta keberadaan di Jordan menghalang pengkajian praktikal di Malaysia. Apapun menurut hemat penulis, nsuran Ta'awuni telah pun banyak wujud di Malaysia dan boleh menjadi tumpuan para pembaca sekalian.

Bagi mereka yg masih ingin mengambil pendapat yg mengharuskan, perlulah
mengetahui beberapa syarat yg diletakkan, krn ia tidaklah diharuskan secara
mutlaq. Antara syarat :

1. Memastikan niat sbg pencarum adalah utk mendapat bantuan, tanggungan dan sedikit ketenangan kiranya berlaku sbrg musibah terhdp harta dan lain2 agar
dapat menghindarinya sbg alat perniagaan. Juga dgn harapan, pencarum tidak
terlibat dalam unsur judi.

2. Memastikan semampu mungkin, bhw Syrkt Insuran yg dipilih bermu'amalah
secara Islamik, tiada pelaburan dlm inudstri yg diharamkan, serta mempunyai asas utama takaful (skim Bantu membantu) secara zahirnya. Manakala, target perniagaan dan untung yg disasarkan oleh syrkt tidaklah kelihatan secara zahir. Dalam hal ini mungkin Syarikat Takaful Malaysia atau Insuran yg dinajurakan oleh Bank-bank berasaskan sistem Islam kelihatan lebih Islamik dan zahirnya menjurus ke arah bantu membantu. Wallahu 'a'lam

3. Memastikan bhw wang insuran yg diperolehi drpd Badan @ Syrkt Insuran itu
sbg satu bentuk Hadiah, Derma atau Sumbangan bukannya hasil jual beli wang dgn wang. Dgn harapan ia terlepas drpd Riba. Jika tidak ia tetap Riba. Semoga Allah mengampunnya.

4. Kiranya syrkt Insuran menawarkan pulangan dari musibah yg menimpa bukan
dari wang, spt kereta yg hilang diganti kereta @ apa jua yg bukannya berupa
wang, maka ketika itu mungkin unsur Riba lenyap. Kerana ia bukan lagi 2 item
Ribawi. Wallahu a'lam.

Demikianlah beberapa perkara penting yg perlu diambil perhatian, bgmnpun
penulis lebih suka mengingatkan pembaca sekalian,
AGAR MENJAUHI INSURAN INI KERANA IA TERSGT JELAS SAMADA HARAM ATAU PALING KURANG DI TAHAP SYUBHAT!!!

Sabda Baginda SAW :

Mafhum : Brgsp yg menghindar diri dari perkara syubhat, maka telah terselamat agamanya dan maruahnya ( Riwayat Al-Bukhari bab Kitab al-Iman ; Muslim, bab Buyu' ; At-Tirmizi dan an-Nasaie)

Mafhum : Tinggalkan apa yg kamu ragu kepada yg tidak kamu ragui ( Hadith Hasan Shohih menurut At-Tirmizi ; An-Nasaie ; Abu Daud dan Ahmad)

Imam An-Nawawi as-Syafie (Imam Mujtahid : w 676 H) menghurai satu hadith,
menyatakan berkenaan kaedah mengenal dosa menurut rasa hati dlm melakukan
amalan syubhat.

Mafhum : (Cukup membuat seseorg terjebak ke dosa) apabila gundah hatinya dan
ragu, hatinya tidak lapang dlm membuatnya, timbul dlm hati perasaan syak
serta bimbang terjebak ke dosa
(Al-Minhaj Syarh Shohih Muslim 5/419)

Saidina Umar al-Khattab ra berkata :
Manhaj 'Umar Ibn Al-Khattab Fi Tasyri', Dr. Muhd Baltaji, Dar al-Fikr al-'Arabi, hlm 319 :

Mafhum : Wahai Manusia, tinggalkan dan jauhi amalan Riba dan perkara yg diragui (halalnya)



6. INSURAN YG DIHARUSKAN DI DALAM ISLAM

1. Insuran Kerjasama Kemasyarakatan ( Ta'awuni @ Ijtima'ie)
Iaitu suatu jenis insuran termasuk dalam jenis kontrak sumbangan ikhlas
('uqud tabbaru'at) yang diikat untuk mencapai matlamat bantu membantu di
antara individu masyarakat yg menghadapi musibah dan demi mengurangkan
bebanan yg ditanggung.

Dalil Keharusannya :
Bersumber dari beberapa buah Hadith Nabi SAW. Antaranya :

Mafhum Hadith : " Sesungguhnya al-'Asy'ariyyun apabila bertolak ke medan peperangan, berkuranglah bekalan makanan keluarga mrk di Madinah, maka dikumpulkan apa yg terdpt dr kalangan mrk dalam satu tempat, kemudian dibahagikan antara mereka, mrk drpd kami, dan kami drpd mereka"
(Riwayat al-Bukhari & Muslim, Rujuk Fath al-Bari 6/55)

Inilah bentuk kerjasama, tolong menolong mengurangkan bebanan musibah yg
menjadi asas Insuran ta'awuni.

Mengapa ia Harus dan apakah bezanya dgn Insuran Jenis Perniagaan?

a. Adalah ia tidak bertujuan mengaut keuntungan.

b. Ia tidak berbentuk perniagaan, malah hanya berbentuk sumbangan derma kpd
individu malang melalui proses dan seliaan organiasasi dan pengurusan yang
tertentu.

c. Ia tidak dikira 'uqud mu'awadah maliah (kontrak jual beli @ perniagaan)
tetapi hanyalah 'uqud Tabarru'aat ( kontrak derma dan sumbangan) Justeru, dgn
berbezanya pengkelasan kontrak ini, semua jenis riba, gharar, perjudian yg wujud pada Insuran jenis pertama tadi terhapus. Kerana ia bukan lagi jual beli yg terikat dgn syarat2nya. Kontrak tabaru'aat tiada syarat seperti syarat jual beli
walaupun di antara 2 brgan (komoditi) Ribawi.

Bentuknya :

Individu mendermakan sejumlah wang kpd sesuatu Yayasan atau Badan Kebajikan atau mana-mana Kesatuan dikhaskan untuk membantu anggota Badan tersebut yang ditimpa musibah.

Beberapa perkara yg perlu dijaga dalam pengasasan Badan Pengurus Insuran
ta'awuni:
Al-Mu'amalat Al-Maliah, Dr Uthman Syabir, hlm 129

1. Mempunyai Pengasas/ Pengurus serta modal awal selain wang darpd pencarum, samada didapati drpd kerajaan, Derma drpd Yayasan, Syarikat Islam dan lain2. Modal ini berbeza drpd modal Syrkt Insuran Asas Perniagaan.

2. Badan ini mempunyai cawangannya di setiap Bandar.

3. Badan ini mempunyai pembahagian insuarn yg ditawarkan, spt bhg insuran
ta'awun kesihatan, bhg bantuan ketidakmampuan tertentu samada anggota tubuh, kenderaan, harta perniagaan dan lain2.

4. Mempunyai pembahagian kumpulan sasaran spt Pelajar, Profesional, Peniaga
dan lain2.

5. Mestilah badan ini mempunyai fleksibility dalam pengurusan dan menjauhi
rigid dlm kaedah pengurusan.

6. Terdapat anggota majis tertinggi berkelayakan tinggi yg bertanggung jawab
dlm menyelia Pengurusan Badan ini samad drpd lantikan Kerajaan atau dari
kalangan penderma dan pencarum. Ini penting demi memastikan kejayaan pengurusan dan matlamat.

7. Kiranya musibah yg menimpa ahli melebihi jumlah tabungan, tambahan perlulah ditanggung oleh kerajaan atau peserta / pencarum.

8. Matlamat Badan ini hanyalah membantu atas dasar kebaikan di antara
pencarum / peserta / ahli tanpa bertujuan mendapat keuntungan.

9. Terdapat had jumlah awal yg perlu dibayar oleh pencarum.Asas ini sama
seperti system yg terpakai dlm insuran perniaagaan. Dan kaedah pembayara juga
menggunakan asas nisbah dan kadar tertentu hasil kajian tersendiri dari mrk yg
pakar. Cuma kadar pulangan @ lebihan kpd individu yg ditimpa musibah adalah hak bersama para pencarum & diberikan atas dasar derma, manakala dlm Insuran Jenis Perniagaan ia adalah hak Syarikat.

10. Setiap pencarum mempunyai hak dalam hal pengurusan Badan Amanah, serta hak dlm menjaganya.

11. Badan yang memegang amanah ini, diharuskan utk melaburkan wang caruman terkumpul ke dlm institusi Kewangan yg jelas Halal dan berniaga cara Halal demi kebaikan pencarum, eloknya mendpt restu pencarum. Tiada halangan juga bg pihak pengasas atau pengurus mengambil kadar tertentu dari keuntungan pelaburan atas dasar elaun mengurus.

12. Mestilah Badan ini mempunyai Unit Penasihat Syari'e demi meastikan sentiasa berjalan di atas landasan syara'.

Demikianlah beberapa aspek yg perlu dilihat demi menjayakan insuran
ta'awuni ini. Banyak lagi aspek teori yg praktikal dan realistic yg
perlu dilihat, sesiapa yg berminat utk membacanya bolehlah merujuk kitab
Al-Mu'amalah al-Maliah al-Mu'asirah karangan Prof. Dr Othman Syabir. Hlm
130 dan selanjutnya.

2. Insuran yg disediakan oleh Kerajaan untuk Rakyat.

Prof. Dr Wahbah Az-Zuhayli mencatatkan ia sbg harus .
Al-Fiqh Al-Islami wa adillatuhu, Dr Wahbah, 5/3422,
Ia ibarat suatu insuran yang diwajibkan oleh pihak kerajaan kpd para rakyat, yang mana kerajaan bertindak sbg sebuah Badan yang mengurus (bukannya syrkt Insuran Perniagaan tertentu),

Ini kerana ia hanyalah ibarat membayar cukai kpd kerajaan, dan krn kerajaan
adlh bertanggungjawab dlm memastikan rakyatnya dibantu di dlm keadaan
kesusahan. Bgmnpun, perlulah dipastikan sejauh mana perlaksanaan nya selari
dgn kehendak syarak. Kiranya bertentang dgn syarak tetapi semua kakitangan
kerajaan dipaksa dan diwajibkan menyertainya, dosa adalah ditanggung oleh
pemimpin yg bertanggung jawab.




KESIMPULAN

1. Isu ini adalah isu yg terdpt perbezaan fatwa di kalangan ulama', ia masih
dianggap perkara ijtihadi. Terpulang kpd penilaian, ilmu dan iman masing2 untuk
menentukan pendirian, bagi kumpulan orang awam, jln selamat adalah menuruti
pandangan MAJORITI ULAMA' dan tidak bersendirian menentukan pendirian tanpa
mengetahui hakikat isu ini pd pandangan Islam.

2. Semua jenis Insuran Bersifat Perniagaan adalah haram menurut pandangan
Majoriti ulama' semasa terutama Insuran Nyawa.

3. Alternatif kpd keperluan system insuran adalah Insuran Kerjasama
Kemasyarakatan (ta'awuni) yg tidak didasari oleh sifat mencari keuntungan maddi. Artikel ini terbuka kpd sebarang pertanyaan dan komentar membina. Segala yg benar dari Allah SWT, dan yg tersilap dr kelemahan diri dan gangguan Syaitan yang mengganggu. Wallahu 'a'lam.

Sekian.
Disediakan Oleh :
Ust. Zaharuddin B. Abd Rahman
M.A Jabatan Fiqh & Usul Fiqh,
Universiti al-Yarmouk, Jordan
zaharuddin@yahoo.com

Wassalam



Tuesday, 19 April 2016
Posted by Azeri Abdul Wahab

6 Langkah Agar Jantung Kekal Sihat


Semua orang ingin jantung mereka sihat. Termasuk juga diri saya. Siapa yang tidak inginkan jantung yang sentiasa berfungsi secara konsisten mengepam darah secara normal melalui saluran darah di seluruh angota badan kan!

Saya ingin berkongsi kepada anda 6 langkah agar jantung kita sentiasa kekal sihat. Artikel ini saya dapat dari perkongsian di salah satu blog di www.ngopo.com.  Menarik untuk sebegagai pengetahuan tambahan dan peringatan bersama.

Berikut adalah langkahnya :


1) Tidur Yang Berkualiti

Waktu tidur yang berkualiti adalah diantara 6 hingga 8 jam. Sekurang-kurang 6 jam TANPA gangguan atau lebih senang tidur yang tenang. Tidur yang berkualiti pada setiap malam tidak lebih dari 9 jam.

Tidur yang cukup merupakan kunci kesihatan dan membantu sistem metabolisme badan secara lebih baik. Kurang tidur dapat meningkatkan risiko kronik lainnya seperti obesiti.


2) Kegiatan Sehari-Hari

Kegiatan harian yang ideal adalah terdiri dari 10,000 langkah atau lebih. Maksudnya berjalan 10,000 langkah sehari adalah bersamaan dengan melakukan sekitar 150 minit aktiviti normal setiap minggu.

NHLBI mengatakan aktiviti fizik secara teratur bermanfaat bagi kesihatan jantung, memperkuat otot jantung, menurunkan risiko arteri tersumbat, dan membantu mengawal berat badan.


3) Kolesterol dan Trigliserida

Ideal:

LDL - 100 atau kurang
HDL - 60 atau lebih
Trigliserida - 150 atau kurang

LDL atau kolesterol buruk dapat menyumbat arteri.
HDL atau kolesterol baik adalah jenis yang menghilangkan hal buruk seperti racun di dalam tubuh.
Trigliserida adalah lemak yang ditukar dari kalori yang tidak terpakai yang mengalir dalam darah. Bila jumlahnya kurang, maka mempunyai risiko diserang penyakit jantung.

Oh yer...jika anda ingin mengurangkan kadar kolesterol dalam darah terutamanya saluran arteri ke jatung, anda boleh cuba amalkan minum Jus Kesihatan Heritage Gold setiap 2 sudu teh (plastik) sebelum sarapan pagi. Insya Allah memberi kesan.


4) Tekanan darah

Tekanan darah yang ideal adalah kurang dari 120/80. Jumlah tekanan darah diastolik menunjukkan tekanan dalam arteri saat kontraksi dengan otot jantung. Menurut (AHA) angka tersebut menunjukkan tekanan denyutan jantung ketika jantung diisi dengan darah.

Tekanan darah tinggi atau hipertensi biasanya disebut "silent killer" atau membunuh secara diam-diam karena biasanya penyakit ini tidak menimbulkan gejala.

Menurut AHA bila penyakit ini tidak dirawati, tekanan darah tinggi dapat menyebabkan beberapa penyakit merbahaya seperti, penyakit jantung, serangan jantung, gagal jantung kongestif,kerosakan ginjal, kehilangan penglihatan, hilang ingatan, terdapat cairan di paru-paru, sakit dada, serta penyempitan arteri di lengan, kaki, perut dan kepala.

Satu kali saja tekanan darah meningkat akan membawa pada hipertensi. Di mana tekanan darah sistolik melonjak ke 180 atau lebih atau diastolik akan mencapai 110 atau lebih.


5. Buah-buahan dan sayur-sayuran

Pengambilan buah dan sayuran yang ideal adalah lima hingga sembilan hidangan sehari. Menurut AHA satu hidangan buah cukup untuk menjaga kesihatan jantung. Seperti 1/2 cawan jus epal segar, 1/4 cawan buah kering atau 1/2 cawan jus buah alami.

Satu hidangan sayuran adalah satu cawan sayuran berdaun mentah, 1/2 cawan sayuran segar, sayuran beku, atau 1/2 cawan jus sayuran. AHA mencadangkan untuk mengambil setidak-tidaknya setengah piring buah-buahan dan sayuran setiap kali anda makan.

Sayuran dan buah-buahan mengandung nutrisi dapat membantu mencegah penyakit kardiovaskular.



6. Indeks Massa Tubuh (BMI)

BMI yang ideal adalah kurang dari 25, The National Heart, Lung, dan Blood Institute (NHLBI) mendefinisikan indeks massa tubuh sebagai ukuran lemak tubuh berdasarkan tinggi dan berat badan.

BMI yang tahap 25 atau lebih tinggi dianggap kelebihan berat badan, menurut NHLBI. Sebuah BMI 30 atau lebih tinggi sudah dianggap obesiti. Semakin tinggi BMI kamu, semakin besar risiko penyakit jantung dan tekanan darah tinggi serta masalah kesehatan lainnya.

Saiz pinggang merupakan indikator kesihatan jantung. Jika sebahagian besar lemak di perut, sangat berisiko lebih tinggi diserang penyakit jantung serta diabetes tahap 2.

Itulah diantara 6 langkah agar jantung tetap sehat. Semoga dapat membantu anda dalam menjaga kesehatan dan mencegah terjadinya penyakit jantung. Kerana Mencegah Lebih Baik Daripada Mengubati !


Monday, 18 April 2016
Posted by Azeri Abdul Wahab

Sistem MyBesteam Memang Best - Khas Untuk Usahawan Baru !

" Produk Dah POWERRrr....TAPI Sales Kurang "



Kebanyakan penjual online khususnya menghadapi masalah dari segi promosi. Ilmu mempromosi sesuatu produk sangat tepat penting untuk dipelajari JIKA benar-benar ingin bertahan dalam dunia perniagaan internet. Ikut kajian menyeluruh dari pakar usahawan internet Dr Irfan Khairi menyatakan 85% ilmu yang perlu dikuasai adalah ilmu pemasaran.

Cuba lihat iklan Qu Puteh kat TV, berapa kali sehari disiarkan di TV. Kalau hari-hari kita tengok iklan, lama-lama terbeli juga. Iklan yang kerap, lama kelamaan bakal melekap jenama produk, atau nama sesuatu produk yang diiklankan dalam minda kita betul tak ?

Tidak dinafikan, BUKAN sikit modal untuk melakukan iklan di TV. Ia memerlukan modal untuk kos pengiklanan yang sangat mahal. Tak banyak jenama perniagaan yang kecil-kecil akan melakukan pengiklanan di TV yang sudah semestinya dijamin akan meningkatkan jualan.



Bagaimana Dengan Usahawan Online Kecil-Kecil ?

Untuk post kali ini bukanlah saya nak bongkar rahsia bagaimana nak iklan produk di TV. Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda, cara bagaimana meminumkan kos pengiklanan secara untuk perniagaan online anda.

Anda mesti jumpa post saya sebab anda nak tahu tentang MyBesteam kan !

Hehehe...

Baiklah...saya akan teruskan penerangan saya kepada anda tentang apa yang Sistem MyBesteam bakal tawarkan kepada anda sebagai usahawan online.

Sebagai usahawan internet khususnya, anda perlu sediakan beberapa peralatan sebelum anda memasarkan produk ataupun servis anda. Antara peralatan yang anda perlukan adalah seperti berikut..

1) Domain

Merupakan nama kedai atau perniagaan anda di alam maya.

2)  Hosting

Tempat menyimpan file program untuk website dan lain-lain seperti html, php dan lain-lain.

3) Trafik

Jumlah pengunjung atau bakal pembeli produk dan servis anda. Semakin ramai pengunjung maka semakin banyak jualan akan terhasil. Bagi meningkatkan jumlah trafik, teknik pemasaran yang betul amat perlu dipraktikkan demi menghasilkan jualan.


Apa Kaitan Peralatan di Atas Dengan Sistem MyBesteam ?

Sistem ini sangat sesuai bagi anda yang newbie dan dan sangat bagus untuk mereka yang dah lama berkecimpung dalam dunia perniagaan internet.

Apa yang ada dalam sistem ini adalah sistem education yang akan mengajar anda bagaimana untuk menguasai ilmu pemasaran disamping membina platform kedai atau perniagaan maya anda menggunakan platform percuma.

Kenapa ia berbaloi ?

Sekiranya anda membeli domain dan hosting berbayar, anda perlu menyediakan sekurang-kurangnya RM80 ~ RM200 setahun untuk membayar sewa kepada syarikat penyedia servis hosting. Tetapi di dalam sistem MyBesteam, sistem akan mengajar anda bagaimana membina kedai maya anda menggunakan platform blogger. Seperti mana anda sedia maklum, blogger sangat popular dikalangan usahawan online.

Contoh salah satu template MyBesteam yang bakal anda perolehi adalah seperti gambar di bawah ini ! Tidak seperti template blogger yang biasa. Ini adalah contoh template minisite ataupun surat jualan yang bakal mengancam jualan anda kelak.



Platform PERCUMA

Bagi saya kebanyakan tool dan platform yang disarankan adalah percuma, cuma keahlian premium memerlukan sedikit bayaran untuk  menikmati banyak lagi tawaran menanti.

Anda pasti teruja apabila sistem ini akan mendedahkan kepada anda bagaimana melakukan pemasaran yang betul melalui Facebook. Seperti sedia maklum, Facebook adalah laman sosial yang popular sehingga kini. Banyak cara untuk mempromosi di sana TANPA mengeluarkan sebarang kos.

Ramai usahawan tempatan khasnya mendapat hasil jualan yang memberangsangkan setelah mempratikkan ilmu yang ada dalam sistem ini.

Antara ilmu yang baru dikemaskini dalam sistem ini adalah seperti berikut :-

1) Manual MyBESTeam (RM69)

Manual ini akan memperkenalkan bagaimana anda menggunakan platform Mybesteam untuk tingkatkan pendapatan online anda. Ebook ini akan mendedahkan fungsi dalam sistem Mybesteam yang anda perlu tahu, selain itu, anda boleh gunakan ebook ini untuk mendidik ahli anda cara mengendalikan sistem ini.


2) Teknik Pemasaran Facebook (RM49)

Ramai orang tahu berniaga dalam Faceboook tetapi bukan semua orang tahu bersosial sambil berniaga dalam Facebook. Mereka suka membuka banyak akaun Facebook, letak gambar profile bukan milik sendiri. Tambah rakan (add friend) yang banyak tanpa mengira siapa mereka sebenar. Akibatnya, bisnes tidak jadi, reputatsi terjejas dan mengelam-kabutkan Facebook.

Dalam ebook ini, kami akan mendedahkan 3 teknik yang patut anda amalkan jika anda ingin berniaga dalam Facebook. Malangnya, 95% pengguna adalah tidak tahu mengamalkan teknik ini.


3) Teknik Promosi Menggunakan Grup (RM69)


Tak kira anda guna apa jua cara promosi pun, jika tiada trafik (pelawat) ke website anda, maka kempen promosi anda adalah GAGAL! Dalam ebook ini, akan mendedahkan bagaimana anda boleh menggunakan Facebook grup  untuk menarik beribu-ribu trafik tanpa belanja sesen. 

Teknik ini merupakan cara alternatif untuk anda jika jimat beribu ringgit atas pengiklanan FB ads.



4) EZ Landing Page & Squeeze Page (RM99)


Nak cuba buat website sendiri tanpa belanja besar? Dengan pakej EZ landing page dan squeeze page, anda boleh create landing page dan squeeze page secara D.I.Y (do it yourself). Melalui pakej ini, anda boleh bina landing page samada untuk promosi produk / servis anda atau gunakan sebagai squeeze page untuk mengumpul senarai emel bakal pelanggan anda.

Kini anda bukan sahaja dapat jimat beratus-ratus ringgit, anda juga boleh jadi master dalam pembikinan landing page tanpa belanja sesen!

Bagaimana...anda teruja ?

Ilmu Dapat, Duit Pun Dapat

Saya teruja ! Ya...saya teruja untuk berkongsi peluang ini kepada anda yang ingin belajar ilmu perniagaan internet pada kos yang sangat minimum. 

Tawaran Sistem MyBesteam bukan sahaja menyediakan pakej ilmu yang premium, malah memberi peluang untuk anda menjana pendapatan aktif dan pendapatan pasif.

Terdapat satu sistem networking yang unik yang belum pernah saya temui dalam mana-mana sistem seperti mana yang telah disediakan dalam sistem ini. Anda learn, kemudian ajak orang lain learn sama seperti mana diri anda, kemudian boommmm... anda dapat komisen.

Menarik kan !
 

Kesimpulan

Inilah salah satu-satu sistem yang saya dapat belajar ilmu pemasaran dan dalam masa yang sama dapat menjana pendapatan. Hanya pada kos serendah RM50 lifetime (TERHAD !) anda boleh memperolehi kesemua produk di atas dan akan dikemaskini dari pihak admin dari semasa ke semasa.
Saya masih teruja untuk mengajak anda turut belajar dan praktikkan ilmu yang ada di dalam sistem MyBesteam demi meningkatka jualan anda pada kadar kos yang sangat minima.

Jika anda ingin turut sama belajar dan menyertai sistem ini, sila layari www.MyBesteam.com sekarang ! Mungkin persepsi anda bakal berubah kelak setelah melihat tawaran ini.

Jumpa anda di sana....!


Sekian. Terima kasih.
Friday, 26 February 2016
Posted by Azeri Abdul Wahab
Tag :

Follow Update Terkini @ FB

Followers

Blogroll

Powered by Blogger.

- Copyright © Internet & Kehidupan -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -