Breaking News

Bisnes Internet

Marketing "ADD ON" kat Kedai Tom Yam Telok Panglima Garang

Marketing "ADD ON" kat Kedai Tom Yam Telok Panglima Garang



Sebenarnya saya teringat pada 12 Aug 2015 saya makan di sebuah kedai makanan seafood di Telok Panglima Garang. Kepada mereka yang bermustautin di situ pasti tahu kedai Tom Yam yang ada gambar udang besar. Kedudukan dia di tepi jalan betul-betul selekoh nak menghala ke Klang. Kedudukan dia lebih kurang 100 meter selepas bulatan Pulau Carey tu.

Dari segi kesedapan makanan bagi saya ada yang sedap dan ada yang kurang sedap.

Bukan apa, saja nak kongsi sikit pengalaman makan kat situ. Masa tu waktu rehat untuk makan masa kerja shift petang.

Selama makan kat mana-mana kedai tom yam, belum pernah pelayan akan bertanya untuk menu tambahan dari makanan yang saya order. Kebiasaannya kita akan dengar pertanyaan "...nak tambah apa-apa lagi encik ?" selalunya dimana-mana restoran fast food macam Mc Donalds, KFC , A&W dan Pizza Hut dan lain-lain.

Saya terkejut bila salah seorang pelayan di restoran tom yam tu cadangkan menu lain sebagai tambahan.

Dalam hati saya berkata , kedai ini dah mula pasang strategi pemasaran yang baik untuk jualan makanan mereka.

Masa tu saya cuma pesan nasi putih, tom yam seafood dan air fresh oren laici jer.

Tak semena-mena dia cadangkan nak tambah telur dada ker, sayur goreng dan lain-lain. Saya tersentak jap. Hmmmm....macam nak order tapi sebab tak nak turutkan sangat nafsu saya balas 'cukuplah' kepada palayan tu.


Marketing "ADD ON" Kaedah Berkesan Tingkatkan Jualan


Kebanyakan pakar usahawan internet mempraktikkan kaedah pemasaran macam ni. Golongan-golongan macam mereka biasanya panggil teknik sebagai UpSell.

Kaedah ini sebenarnya boleh meningkatkan jualan sebanyak lebih kurang 30% tambahan. Bayangkan kalau satu produk harga RM100 maknanya ia boleh meningkat kepada RM130 melalui kaedah ini.

Kalau anda nak belajar dari salah seorang usahawan antarabangsa yang pakar pasal jualan secara online anda boleh tuntut ilmu dengan Michael Cheney. Beliau antara salah satu usahawan internet yang saya follow kaedahnya terutama sekali kaedah pemasaran emel.

Anda boleh tengok panduan beliau kalau anda ada masa di sini !


3 Teknik Marketing "ADD ON" Yang Berkesan


Saya kongsi sedikit antara teknik ini yang pernah digunakan oleh pakar usahawan internet antarabangsa. Teknik ni sesuai buat mereka yang berniaga online sahaja.
Antara 4 teknik tersebut adalah...

1) Letak Tawaran Pada Page CheckOut

Ada banyak tempat dalam website anda dimana anda boleh melakukan 'ADD ON". Tempat yang paling umum untuk melakukannya adalah view cart/ page checkout. Pengunjung – pengunjung yang datang ke checkout page anda adalah bakal pembeli yang kemungkinan besar bersedia dengan kredit kad mereka. Jadi ini lebih mudah untuk melakukan upsell dengan menawarkan mereka sesuatu yang relevan karena produk yang anda tawarkan kemungkinan besar akan berguna bagi mereka.

Anda dapat juga mengenalkan page upsell yang harus dilawati pelanggan sebelum mereka pergi ke checkout page.

2) Tawarkan Pakej Produk dan Diskaun

Jika anda memiliki banyak produk yang relevan dengan produk yang anda nak jual maka menawarkan pakej produk pada harga istimewa menjadi teknik yang sangat bagus untuk dipraktikkan.

Memberikan kupon yang memberikan diskaun istimewa ketika membeli banyak produk juga merupakan idea yang bagus. Kebanyakan software e-Commerce akan membiarkan mengkonfigurasi untuk kupon diskaun, jadi gunakan konfigurasi tersebut.

3) Gunakan Headline "Tawaran Istimewa"

Gunakan headline setiap page ADD ON anda seperti “Tawaran Istimewa”, “Tawaran Hebat” untuk menarik perhatian pelanggan. Perkataan ini sangat mudah untuk mempengaruhi pelanggan untuk mendapatkan produk ADD ON ataupun upselling anda. Menarik bukan !


Nampak simple jer kan nak tarik perhatian pelanggan untuk membeli dan terus membeli produk yang kita jual. Semestinya produk ADD ON adalah produk yang berkualiti serta berkesan membantu menyelesaikan masalah mereka.







Sebenarnya saya teringat pada 12 Aug 2015 saya makan di sebuah kedai makanan seafood di Telok Panglima Garang. Kepada mereka yang bermustautin di situ pasti tahu kedai Tom Yam yang ada gambar udang besar. Kedudukan dia di tepi jalan betul-betul selekoh nak menghala ke Klang. Kedudukan dia lebih kurang 100 meter selepas bulatan Pulau Carey tu.

Dari segi kesedapan makanan bagi saya ada yang sedap dan ada yang kurang sedap.

Bukan apa, saja nak kongsi sikit pengalaman makan kat situ. Masa tu waktu rehat untuk makan masa kerja shift petang.

Selama makan kat mana-mana kedai tom yam, belum pernah pelayan akan bertanya untuk menu tambahan dari makanan yang saya order. Kebiasaannya kita akan dengar pertanyaan "...nak tambah apa-apa lagi encik ?" selalunya dimana-mana restoran fast food macam Mc Donalds, KFC , A&W dan Pizza Hut dan lain-lain.

Saya terkejut bila salah seorang pelayan di restoran tom yam tu cadangkan menu lain sebagai tambahan.

Dalam hati saya berkata , kedai ini dah mula pasang strategi pemasaran yang baik untuk jualan makanan mereka.

Masa tu saya cuma pesan nasi putih, tom yam seafood dan air fresh oren laici jer.

Tak semena-mena dia cadangkan nak tambah telur dada ker, sayur goreng dan lain-lain. Saya tersentak jap. Hmmmm....macam nak order tapi sebab tak nak turutkan sangat nafsu saya balas 'cukuplah' kepada palayan tu.


Marketing "ADD ON" Kaedah Berkesan Tingkatkan Jualan


Kebanyakan pakar usahawan internet mempraktikkan kaedah pemasaran macam ni. Golongan-golongan macam mereka biasanya panggil teknik sebagai UpSell.

Kaedah ini sebenarnya boleh meningkatkan jualan sebanyak lebih kurang 30% tambahan. Bayangkan kalau satu produk harga RM100 maknanya ia boleh meningkat kepada RM130 melalui kaedah ini.

Kalau anda nak belajar dari salah seorang usahawan antarabangsa yang pakar pasal jualan secara online anda boleh tuntut ilmu dengan Michael Cheney. Beliau antara salah satu usahawan internet yang saya follow kaedahnya terutama sekali kaedah pemasaran emel.

Anda boleh tengok panduan beliau kalau anda ada masa di sini !


3 Teknik Marketing "ADD ON" Yang Berkesan


Saya kongsi sedikit antara teknik ini yang pernah digunakan oleh pakar usahawan internet antarabangsa. Teknik ni sesuai buat mereka yang berniaga online sahaja.
Antara 4 teknik tersebut adalah...

1) Letak Tawaran Pada Page CheckOut

Ada banyak tempat dalam website anda dimana anda boleh melakukan 'ADD ON". Tempat yang paling umum untuk melakukannya adalah view cart/ page checkout. Pengunjung – pengunjung yang datang ke checkout page anda adalah bakal pembeli yang kemungkinan besar bersedia dengan kredit kad mereka. Jadi ini lebih mudah untuk melakukan upsell dengan menawarkan mereka sesuatu yang relevan karena produk yang anda tawarkan kemungkinan besar akan berguna bagi mereka.

Anda dapat juga mengenalkan page upsell yang harus dilawati pelanggan sebelum mereka pergi ke checkout page.

2) Tawarkan Pakej Produk dan Diskaun

Jika anda memiliki banyak produk yang relevan dengan produk yang anda nak jual maka menawarkan pakej produk pada harga istimewa menjadi teknik yang sangat bagus untuk dipraktikkan.

Memberikan kupon yang memberikan diskaun istimewa ketika membeli banyak produk juga merupakan idea yang bagus. Kebanyakan software e-Commerce akan membiarkan mengkonfigurasi untuk kupon diskaun, jadi gunakan konfigurasi tersebut.

3) Gunakan Headline "Tawaran Istimewa"

Gunakan headline setiap page ADD ON anda seperti “Tawaran Istimewa”, “Tawaran Hebat” untuk menarik perhatian pelanggan. Perkataan ini sangat mudah untuk mempengaruhi pelanggan untuk mendapatkan produk ADD ON ataupun upselling anda. Menarik bukan !


Nampak simple jer kan nak tarik perhatian pelanggan untuk membeli dan terus membeli produk yang kita jual. Semestinya produk ADD ON adalah produk yang berkualiti serta berkesan membantu menyelesaikan masalah mereka.





Ini Cara Saya Habiskan Data Plan Internet

Ini Cara Saya Habiskan Data Plan Internet

" Alamak ! lagi 1 hari nak clearkan data plan internet. Baki masih ada 750Mb "


Inilah persoalan yang bermain di kepala saya bila data plan internet saya perlu dihabiskan dalam masa sehari lagi pada tarikh 2 Aug 2015 semalam.

Kalau nak dikira secara purata penggunaan internet melalui smartphone saya sebenarnya TAK LEBIH dari 2 Gb sebulan.

Macam saya ni sebenarnya guna smartphone untuk baca email, Facebook, WhatsApp dan layari internet sikit-sikit. Agak-agaknyalah mungkin saya ni bukan jenis suka nak menghadap handphone lama-lama kot. Kalau nak diikutkan takde handphone... bagi saya takde masalah. (Ayat poyos...hehehe)

Cara Saya Habiskan Data Plan Internet

Mungkin cara saya ni hanya sesuai untuk lelaki yang dah berkahwin dan ada anak. Kalau bukan pun mungkin anda boleh gunakan anak buah anda.

Cuba tengok gambar kat atas tu, anda dapat tengok ada 2 tarikh luput data plan internet saya. Saya perlu menghabiskan baki data plan tu pada tarikh yang tertera di atas.

Untuk tarikh 2-August-15 tu, saya perlu menghabiskan data plan internet sebanyak 1048576 kb (1Gb) selama seminggu. Snapshot gambar tu saya ambil pada hari keempat saya dapat percuma data plan internet dari Tune Talk.

Bagi baki kedua pula saya perlu habiskan data plan sebanyak 35546 kb (35Mb) pada 1-Aug-15. Kedua-dua tarikh tu sangat berdekatan. Kalau tak dihabiskan rasa rugi pulak.



Datang idea saya untuk mempergunakan anak saya untuk menghabiskan data plan internet yang saya dapat secara percuma selepas topup kredit guna simkad Tone Excel sebanyak RM30.

Dengan hanya menggunakan channel YouTube sahaja, anak saya mampu menghabiskan data plan saya sampai licin. 

Al-maklumlah anak berusia 3 tahun macam-macam benda dia nak cuba explore. Kalau kat YouTube tu video yang dia suka nak tengok macam Upin Ipin, Pocoyo, Frozen, Mickey Mouse dan macam-macam video cartoon.

Walaupun secara purata penggunaan internet saya takdelah tinggi mana TAPI disebabkan bila ada keistimewaan saya topup dapat point, kemudian point terkumpul boleh tukar dengan tiket Air Asia, dapat komisen pulak tu menyebabkan saya topup jugaklah.

Kalau anda nak tahu bila anda topup dapat komisen...anda boleh layari laman web saya di www.pendapatanpasif.net 


Oklah...sampai sini dulu post saya. Kalau bermanfaat...alhamdulillah. 

Mungkin anda boleh kongsikan pengalaman anda di bahagian kotak komen dibawah. Boleh kita bertukar pandangan kan.
" Alamak ! lagi 1 hari nak clearkan data plan internet. Baki masih ada 750Mb "


Inilah persoalan yang bermain di kepala saya bila data plan internet saya perlu dihabiskan dalam masa sehari lagi pada tarikh 2 Aug 2015 semalam.

Kalau nak dikira secara purata penggunaan internet melalui smartphone saya sebenarnya TAK LEBIH dari 2 Gb sebulan.

Macam saya ni sebenarnya guna smartphone untuk baca email, Facebook, WhatsApp dan layari internet sikit-sikit. Agak-agaknyalah mungkin saya ni bukan jenis suka nak menghadap handphone lama-lama kot. Kalau nak diikutkan takde handphone... bagi saya takde masalah. (Ayat poyos...hehehe)

Cara Saya Habiskan Data Plan Internet

Mungkin cara saya ni hanya sesuai untuk lelaki yang dah berkahwin dan ada anak. Kalau bukan pun mungkin anda boleh gunakan anak buah anda.

Cuba tengok gambar kat atas tu, anda dapat tengok ada 2 tarikh luput data plan internet saya. Saya perlu menghabiskan baki data plan tu pada tarikh yang tertera di atas.

Untuk tarikh 2-August-15 tu, saya perlu menghabiskan data plan internet sebanyak 1048576 kb (1Gb) selama seminggu. Snapshot gambar tu saya ambil pada hari keempat saya dapat percuma data plan internet dari Tune Talk.

Bagi baki kedua pula saya perlu habiskan data plan sebanyak 35546 kb (35Mb) pada 1-Aug-15. Kedua-dua tarikh tu sangat berdekatan. Kalau tak dihabiskan rasa rugi pulak.



Datang idea saya untuk mempergunakan anak saya untuk menghabiskan data plan internet yang saya dapat secara percuma selepas topup kredit guna simkad Tone Excel sebanyak RM30.

Dengan hanya menggunakan channel YouTube sahaja, anak saya mampu menghabiskan data plan saya sampai licin. 

Al-maklumlah anak berusia 3 tahun macam-macam benda dia nak cuba explore. Kalau kat YouTube tu video yang dia suka nak tengok macam Upin Ipin, Pocoyo, Frozen, Mickey Mouse dan macam-macam video cartoon.

Walaupun secara purata penggunaan internet saya takdelah tinggi mana TAPI disebabkan bila ada keistimewaan saya topup dapat point, kemudian point terkumpul boleh tukar dengan tiket Air Asia, dapat komisen pulak tu menyebabkan saya topup jugaklah.

Kalau anda nak tahu bila anda topup dapat komisen...anda boleh layari laman web saya di www.pendapatanpasif.net 


Oklah...sampai sini dulu post saya. Kalau bermanfaat...alhamdulillah. 

Mungkin anda boleh kongsikan pengalaman anda di bahagian kotak komen dibawah. Boleh kita bertukar pandangan kan.
adv/https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=1827_62_1_282|https://3.bp.blogspot.com/-rLvmbvTL7so/WdFIS_xMgjI/AAAAAAAAFbU/MkbTaxbOzrcH_o-b-KWIA_Iv1Ju7hdXpgCLcBGAs/s1600/fanpage-superstar.png

Random Posts

randomposts

Like Us

fb/https://www.facebook.com/azeriebiz