Breaking News

Bisnes Internet

Tafsir Mimpi Menurut Kaedah Al-Quran

Tafsir Mimpi Menurut Kaedah Al-Quran



Pernahkah anda bermimpi perkara yang sama dan ia berlaku setiap kali anda tidur ? Ada keadaan di mana mimpi yang anda alami cukup indah dan kadang kala mimpi yang menakutkan. Setiap orang pasti akan mengalami mimpi ketika tidur. Tidak kiralah siapa pun kita asalkan bernama manusia pasti akan mengalaminya. 

Ada sesetengah orang menyatakan mimpi itu mainan tidur dan ada juga mempunyai pandangan berbeza dan menyatakan ia mempunyai tanda-tanda tertentu sebelum berlakunya sesuatu kejadian. Apa jua pandangan kita harap jangan sampai tersasar iman dari mempercayai qada' dan qadar Allah.

Teringat saya pada ceramah Ustaz Azhar Idrus (UAI) berkenaan persoalan tafsri mimpi. Menurut ceramah beliau, tafsir mimpi adalah seumpana mendung awan gelap di kawasan kampung beserta bunyi guruh sana sini. Secara normalnya kebanyakan orang akan menganggap akan berlakunya hujan yang lebat. Itulah yang dimaksudkan tafsir mimpi.

Anggapan hujan disebabkan tanda-tanda mendung beserta guruh tadi menjadi satu tafsiran semata-mata. Walhal semuanya tidak akan berlaku tanpa keizinan dari Allah. Kalau tidak macam mana boleh ada perumpamaan " Mendung Tidak Bererti Hujan " kan.

Mimpi terbahagi kepada 2 bahagian iaitu mimpi yang benar dan mimpi yang batil.

1) Mimpi yang benar
Mimpi yang dialami manusia ketika mana kondisi psikologinya dalam keadaan seimbang. Mimpi tidak akan mendahului akan keinginan seseorang terhadap sesuatu perkara. Sebagai contohnya seperti kita berkeinginan untuk memiliki Superbike 1000cc kemudian kita bermimpi menunggangnya dilebuhraya yang panjang sambil menikmati kepuasan tungangannya. Kebenaran mimpi juga tidak ternodai oleh peristiwa junub dan haid.

2) Mimpi yang batil
Mimpi yang ditimbulkan oleh bisikan nafsu, keinginan dan hasrat. Contoh paling mudah mimpi 'basah' dan mimpi lain yang mewajibkan mandi. Mimpi yang batil tidak mempunyai maksud yang benar. Ia samalah seperti mimpi yang menakutkan dan menyedihkan kerana ia berasal dari kerja syaitan.

Menurut Ibnu Sirin, dalam bukunya Tafsir Mimpi Menurut Islam menyatakan tidak semua mimpi dapat ditafsirkan makna yang terkandung di dalamnya. Ada kalanya mimpi bagaikan angin lalu namun ada yang benar-benar menjadi kenyataan.

Sebagai orang Islam kita jangan membataskan pergerakan hidup kita melalui tafsiran mimpi semata-mata. Walaupun kadang kala kebanyakan dari mimpi kita itu menjadi benar tetapi kita masih tidak dapat membuat kesimpulan denga begitu mudah. Perkara yang ghaib semua ditentukan oleh kuasa Allah,

Mungkin ada benarnya mimpi itu mainan tidur tetapi jika terlalu kerap bermimpi pasti ia akan menjadi persoalan yang panjang. Bagi mereka yang sering menghadapi masalah bermimpi pasti ada sesuatu maksud yang tersirat dan saya ingin memberi cadangan kepada anda untuk melihat satu kamus tafsir mimpi yang dilakar menurut Al-Quran, hadith dan pengalaman orang-orang soleh oleh 2 orang ustaz yang bernama Ustaz Hayat dan Ustaz Zul.

Saya tak dapat nak menulis komentar saya secara lengkap produk kamus tafsir mimpi, insyaa Allah jika diizinkan saya akan cuba kemaskini post saya seterusnya tentang kamus istimewa nie.

Jika anda ingin mendapatkan maklumat lengkap tentang kamus ini sila layari www.kamustafsirmimpi.com !






Pernahkah anda bermimpi perkara yang sama dan ia berlaku setiap kali anda tidur ? Ada keadaan di mana mimpi yang anda alami cukup indah dan kadang kala mimpi yang menakutkan. Setiap orang pasti akan mengalami mimpi ketika tidur. Tidak kiralah siapa pun kita asalkan bernama manusia pasti akan mengalaminya. 

Ada sesetengah orang menyatakan mimpi itu mainan tidur dan ada juga mempunyai pandangan berbeza dan menyatakan ia mempunyai tanda-tanda tertentu sebelum berlakunya sesuatu kejadian. Apa jua pandangan kita harap jangan sampai tersasar iman dari mempercayai qada' dan qadar Allah.

Teringat saya pada ceramah Ustaz Azhar Idrus (UAI) berkenaan persoalan tafsri mimpi. Menurut ceramah beliau, tafsir mimpi adalah seumpana mendung awan gelap di kawasan kampung beserta bunyi guruh sana sini. Secara normalnya kebanyakan orang akan menganggap akan berlakunya hujan yang lebat. Itulah yang dimaksudkan tafsir mimpi.

Anggapan hujan disebabkan tanda-tanda mendung beserta guruh tadi menjadi satu tafsiran semata-mata. Walhal semuanya tidak akan berlaku tanpa keizinan dari Allah. Kalau tidak macam mana boleh ada perumpamaan " Mendung Tidak Bererti Hujan " kan.

Mimpi terbahagi kepada 2 bahagian iaitu mimpi yang benar dan mimpi yang batil.

1) Mimpi yang benar
Mimpi yang dialami manusia ketika mana kondisi psikologinya dalam keadaan seimbang. Mimpi tidak akan mendahului akan keinginan seseorang terhadap sesuatu perkara. Sebagai contohnya seperti kita berkeinginan untuk memiliki Superbike 1000cc kemudian kita bermimpi menunggangnya dilebuhraya yang panjang sambil menikmati kepuasan tungangannya. Kebenaran mimpi juga tidak ternodai oleh peristiwa junub dan haid.

2) Mimpi yang batil
Mimpi yang ditimbulkan oleh bisikan nafsu, keinginan dan hasrat. Contoh paling mudah mimpi 'basah' dan mimpi lain yang mewajibkan mandi. Mimpi yang batil tidak mempunyai maksud yang benar. Ia samalah seperti mimpi yang menakutkan dan menyedihkan kerana ia berasal dari kerja syaitan.

Menurut Ibnu Sirin, dalam bukunya Tafsir Mimpi Menurut Islam menyatakan tidak semua mimpi dapat ditafsirkan makna yang terkandung di dalamnya. Ada kalanya mimpi bagaikan angin lalu namun ada yang benar-benar menjadi kenyataan.

Sebagai orang Islam kita jangan membataskan pergerakan hidup kita melalui tafsiran mimpi semata-mata. Walaupun kadang kala kebanyakan dari mimpi kita itu menjadi benar tetapi kita masih tidak dapat membuat kesimpulan denga begitu mudah. Perkara yang ghaib semua ditentukan oleh kuasa Allah,

Mungkin ada benarnya mimpi itu mainan tidur tetapi jika terlalu kerap bermimpi pasti ia akan menjadi persoalan yang panjang. Bagi mereka yang sering menghadapi masalah bermimpi pasti ada sesuatu maksud yang tersirat dan saya ingin memberi cadangan kepada anda untuk melihat satu kamus tafsir mimpi yang dilakar menurut Al-Quran, hadith dan pengalaman orang-orang soleh oleh 2 orang ustaz yang bernama Ustaz Hayat dan Ustaz Zul.

Saya tak dapat nak menulis komentar saya secara lengkap produk kamus tafsir mimpi, insyaa Allah jika diizinkan saya akan cuba kemaskini post saya seterusnya tentang kamus istimewa nie.

Jika anda ingin mendapatkan maklumat lengkap tentang kamus ini sila layari www.kamustafsirmimpi.com !




Tune Talk Panggilan Murah vs Tiket Penerbangan Tambang Murah Air Asia

Tune Talk Panggilan Murah vs Tiket Penerbangan Tambang Murah Air Asia



Pengguna handphone di Malaysia kebanyakkan dipelopori oleh pengguna prepaid berbanding dengan post paid. Setuju tak ?

Saya sendiri telah melakukan kaji selidik pada rakan-rakan serta ahli keluarga dan kesimpulannya kebanyakan dari mereka menggunakan prepaid. Secara fakta ia telah dibuktikan oleh pihak SKMM bagi laporan yang dikeluarkan pada tahun 2010 di mana ia menunjukkan bilangan pengguna prepaid merangkumi sebanyak 58.2% berbanding postpaid.


Daripada pada sumber statistik yang dijalankan oleh pihak berwajib, maka ia telah menyedarkan kepada syarikat-syarikat Telco supaya memperluaskan perkhidmatan dan mula bersaing untuk memberi yang terbaik kepada pengguna handphone khasnya.

Peluang ini tidak dilepaskan oleh salah satu syarikat yang menjalankan perniagaan berkonsepkan MNVO (Mobile Virtual Network Operators) iaitu Tune Talk.com. Jika anda ingin mengetahui sedikit latar belakang syarikat Tune Talk, sila baca di sini.

Apakah kelebihan program WOW Tune Talk Toneexcel ?

Terdapat 5 kelebihan utama yang dapat saya dikongsikan pada post kali ini. Antaranya...

  1. Setiap nilai prepaid yang anda gunakan anda layak mendapat point dan point ini boleh ditukar kepada tiket penerbangan Air Asia. Ini memberi kelebihan kepada pengguna Tune Talk yang berdaftar dengan program Toneexcel untuk melancong TANPA membayar harga tiket penerbangan.

     
  2. Anda dillindungi dengan insuran kemalangan sebanyak RM100,000 secara percuma.
  3. Penambahan nilai prepaid anda boleh dibeli di mana-mana 7-Eleven, E-Banking, kedai-kedai yang menggunakan E-Pay dan lain-lain 24 jam sehari. Ia sama seperti apa yang anda lakukan sekarang.
  4. Anda boleh mengekalkan nombor kesayangan anda JIKA anda tidak mahu bertukar dengan nomborr Tune Talk anda yang bermula dengan 010.
  5. Membuka peluang perniagaan kepada sesiapa sahaja di Malaysia yang menggunakan handphone. Asalkan tahu SMS dah dikira satu kelebihan terbaik. Untuk maklumat lanjut sila layari www.tunetalk2u.biz

Pada pandangan saya yang telah bertukar kepada Tune Talk merasa amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan. Kelebihan-kelebihan di atas memberi keyakinan kepada sesiapa sahaja pengguna handphone di Malaysia termasuk juga anda.

Sampai di sini dulu perkongsian saya dan semoga anda mendapat sedikit maklumat tentang Tune Talk. Jika diberi kesempatan, saya akan kongsikan beberapa informasi menarik tentang kelebihan Tunetalk kelak. Insya ALLAH.

Sampai jumpa lagi. Terima kasih.




Pengguna handphone di Malaysia kebanyakkan dipelopori oleh pengguna prepaid berbanding dengan post paid. Setuju tak ?

Saya sendiri telah melakukan kaji selidik pada rakan-rakan serta ahli keluarga dan kesimpulannya kebanyakan dari mereka menggunakan prepaid. Secara fakta ia telah dibuktikan oleh pihak SKMM bagi laporan yang dikeluarkan pada tahun 2010 di mana ia menunjukkan bilangan pengguna prepaid merangkumi sebanyak 58.2% berbanding postpaid.


Daripada pada sumber statistik yang dijalankan oleh pihak berwajib, maka ia telah menyedarkan kepada syarikat-syarikat Telco supaya memperluaskan perkhidmatan dan mula bersaing untuk memberi yang terbaik kepada pengguna handphone khasnya.

Peluang ini tidak dilepaskan oleh salah satu syarikat yang menjalankan perniagaan berkonsepkan MNVO (Mobile Virtual Network Operators) iaitu Tune Talk.com. Jika anda ingin mengetahui sedikit latar belakang syarikat Tune Talk, sila baca di sini.

Apakah kelebihan program WOW Tune Talk Toneexcel ?

Terdapat 5 kelebihan utama yang dapat saya dikongsikan pada post kali ini. Antaranya...

  1. Setiap nilai prepaid yang anda gunakan anda layak mendapat point dan point ini boleh ditukar kepada tiket penerbangan Air Asia. Ini memberi kelebihan kepada pengguna Tune Talk yang berdaftar dengan program Toneexcel untuk melancong TANPA membayar harga tiket penerbangan.

     
  2. Anda dillindungi dengan insuran kemalangan sebanyak RM100,000 secara percuma.
  3. Penambahan nilai prepaid anda boleh dibeli di mana-mana 7-Eleven, E-Banking, kedai-kedai yang menggunakan E-Pay dan lain-lain 24 jam sehari. Ia sama seperti apa yang anda lakukan sekarang.
  4. Anda boleh mengekalkan nombor kesayangan anda JIKA anda tidak mahu bertukar dengan nomborr Tune Talk anda yang bermula dengan 010.
  5. Membuka peluang perniagaan kepada sesiapa sahaja di Malaysia yang menggunakan handphone. Asalkan tahu SMS dah dikira satu kelebihan terbaik. Untuk maklumat lanjut sila layari www.tunetalk2u.biz

Pada pandangan saya yang telah bertukar kepada Tune Talk merasa amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan. Kelebihan-kelebihan di atas memberi keyakinan kepada sesiapa sahaja pengguna handphone di Malaysia termasuk juga anda.

Sampai di sini dulu perkongsian saya dan semoga anda mendapat sedikit maklumat tentang Tune Talk. Jika diberi kesempatan, saya akan kongsikan beberapa informasi menarik tentang kelebihan Tunetalk kelak. Insya ALLAH.

Sampai jumpa lagi. Terima kasih.


Revolusi Handphone - Fakta dan Peluang

Revolusi Handphone - Fakta dan Peluang

Apabila kita berbicara tentang handphone ataupun telefon mudah alih dah pasti ramai dikalangan pengguna telekomunikasi mempunyai pelbagai pilihan. Hanya kerana rekaan yang sentiasa dikemaskini oleh syarikat handphone gergasi seperti Apple & Samsung menyebabkan industri telekomunikasi semakin rancak serta jumlah pengguna handphone yang meningkat.

Merujuk laporan statistik jumlah pengguna telefon bimbit di Malaysia yang dikeluarkan oleh pihak SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia) pada tahun 2010 melaporkan terdapat 31 juta pengguna telefon bimbit berbanding populasi penduduk Malaysia seramai 28 juta penduduk. Ia menjadikan kadar penembusan kadar pengguna penggunaan telefon bimbit sebanyak 108 peratus.

Pengguna Telefon Bimbit Yang Pelbagai
Laporan terakhir dari SKMM bagi tahun 2011 melaporkan majoriti pengguna yang menggunakan 1 telefon bimbit mewakili (71.3%). Walaubagaimanapun terdapat (25.2%) yang memiliki 2 telefon bimbit manakala (3.5%) melebihi 2 telefon bimbit. Secara amnya terdapat peningkatan pengguna yang memiliki 2 telefon bimbit bagi laporan dari tahun 2007 sehingga 2011.

Ini membuktikan bahawa penggunaan telefon bimbit saban tahun bakal meningkat dan ini memberi banyak peluang kepada semua pihak terutamanya syarikat penyedia telekomunikasi utama di Malaysia seperti Celcom, Maxis, Digi dan lain-lain mengambil peluang untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pengguna telefon bimbit.

Pengguna Handphone Mengikut Negeri
Daripada carta laporan yang dikeluarkan oleh SKMM dari tahun 2007 sehingga 2011 menunjukkan negeri Selangor merupakan pengguna tertinggi kemudian diikuti negeri Johor, Kuala Lumpur, Sabah, Perak, Pulau Pinang dan seterusnya. Saudara boleh merujuk di laman web SKMM untuk maklumat lanjut.

Akhir sekali dapatlah saya simpulkan bahawa melalui pertumbuhan positif bilangan pengguna handphone di Malaysia amnya dan di Selangor khasnya membuatkan saya terfikir terdapat banyak peluang yang kita boleh ambil dari perkembangan ini. Saudara mungkin perasan dengan pertumbuhan pelbagai syarikat telco lain yang ingin memberi saingan kepada syarikat telco utama Malaysia seperti yang kita sedia maklum seperti Celcom, Maxis dan Digi.

Persaingan yang sihat ini memberi peluang kepada pengguna handphone amnya dan pelanggan mereka khasnya untuk memasarkan produk mereka seperti yang disediakan oleh syarikat Tunetalk sebagai contoh. Sebenarnya terdapat pelbagai syarikat lain yang menawarkan peluang ini dan saya yakin ia satu persaingan yang positif kepada kita sebagai pengguna kelak. Insya allah...

Jumpa lagi pada post yang lain yer. Terima kasih.
Apabila kita berbicara tentang handphone ataupun telefon mudah alih dah pasti ramai dikalangan pengguna telekomunikasi mempunyai pelbagai pilihan. Hanya kerana rekaan yang sentiasa dikemaskini oleh syarikat handphone gergasi seperti Apple & Samsung menyebabkan industri telekomunikasi semakin rancak serta jumlah pengguna handphone yang meningkat.

Merujuk laporan statistik jumlah pengguna telefon bimbit di Malaysia yang dikeluarkan oleh pihak SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia) pada tahun 2010 melaporkan terdapat 31 juta pengguna telefon bimbit berbanding populasi penduduk Malaysia seramai 28 juta penduduk. Ia menjadikan kadar penembusan kadar pengguna penggunaan telefon bimbit sebanyak 108 peratus.

Pengguna Telefon Bimbit Yang Pelbagai
Laporan terakhir dari SKMM bagi tahun 2011 melaporkan majoriti pengguna yang menggunakan 1 telefon bimbit mewakili (71.3%). Walaubagaimanapun terdapat (25.2%) yang memiliki 2 telefon bimbit manakala (3.5%) melebihi 2 telefon bimbit. Secara amnya terdapat peningkatan pengguna yang memiliki 2 telefon bimbit bagi laporan dari tahun 2007 sehingga 2011.

Ini membuktikan bahawa penggunaan telefon bimbit saban tahun bakal meningkat dan ini memberi banyak peluang kepada semua pihak terutamanya syarikat penyedia telekomunikasi utama di Malaysia seperti Celcom, Maxis, Digi dan lain-lain mengambil peluang untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pengguna telefon bimbit.

Pengguna Handphone Mengikut Negeri
Daripada carta laporan yang dikeluarkan oleh SKMM dari tahun 2007 sehingga 2011 menunjukkan negeri Selangor merupakan pengguna tertinggi kemudian diikuti negeri Johor, Kuala Lumpur, Sabah, Perak, Pulau Pinang dan seterusnya. Saudara boleh merujuk di laman web SKMM untuk maklumat lanjut.

Akhir sekali dapatlah saya simpulkan bahawa melalui pertumbuhan positif bilangan pengguna handphone di Malaysia amnya dan di Selangor khasnya membuatkan saya terfikir terdapat banyak peluang yang kita boleh ambil dari perkembangan ini. Saudara mungkin perasan dengan pertumbuhan pelbagai syarikat telco lain yang ingin memberi saingan kepada syarikat telco utama Malaysia seperti yang kita sedia maklum seperti Celcom, Maxis dan Digi.

Persaingan yang sihat ini memberi peluang kepada pengguna handphone amnya dan pelanggan mereka khasnya untuk memasarkan produk mereka seperti yang disediakan oleh syarikat Tunetalk sebagai contoh. Sebenarnya terdapat pelbagai syarikat lain yang menawarkan peluang ini dan saya yakin ia satu persaingan yang positif kepada kita sebagai pengguna kelak. Insya allah...

Jumpa lagi pada post yang lain yer. Terima kasih.
adv/https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=1827_62_1_282|https://3.bp.blogspot.com/-rLvmbvTL7so/WdFIS_xMgjI/AAAAAAAAFbU/MkbTaxbOzrcH_o-b-KWIA_Iv1Ju7hdXpgCLcBGAs/s1600/fanpage-superstar.png

Random Posts

randomposts

Like Us

fb/https://www.facebook.com/azeriebiz