Internet & Kehidupan

Ada Apa Dengan Facebook

Bila sebut sahaja Facebook siapa yang tak kenal kan. Boleh dikatakan majoriti pengguna internet kenal apa itu Facebook. Sampai makcik dan pakcik kita pun dah ada akaun Facebook. Ada juga mereka yang dah bergelar nenek pun ada akaun Facebook.

Ada apa dengan Facebook ?

Penangan Facebook cukup kuat sehingga apabila dilagukan pun dah boleh menjadi popular seperti mana penyanyi kecil molek seperti Najwa Latif nyayikan dengan lagu ciptaannya Cinta Muka Buku. Memang satu fenomena jugak lah katakan. Masakan tidak kalau sesuatu yang baik dan buruk boleh berlaku di laman sosial paling popular di dunia ni. Kekadang tu perkara tak masuk akal pun boleh berlaku.

Kita lihat dikalangan pelajar sekolah rendah dengan applikasi permainan yang banyak pilihan serta menarik perhatian. Dikalangan remaja juga sama, cuma fokus mereka hanya untuk berkenalan dan berchatting dengan rakan baru terutama yang nak mencari cinta monyet. Hehehehe...Betul ker ??

Bagi mereka yang diumur pertengahan pula lebih memikirkan bagaimana nak menjalankan perniagaan melalui Facebook dan tak kurang jugak yang nak torai (try) tambah "cawangan" bagi mereka yang telah berumah tangga. Haiihhhh....

Banyak yang baik dan banyak juga yang buruk boleh terjadi dengan Facebook. Lihat sahaja kes-kes cerai berai, anak lari dari rumah, kes perkosaan dan macam-macam lagi perkara negatif boleh terjadi. Dari segi kualiti sosial pula ia tidak lah sebaik mana sebab hanya bersosial di alam maya sahaja. Dah tentulah cukup berbeza nikmatnya jika bersosial di alam nyata. Setuju tak ?

Sebenarnya ia terpulang kepada niat dan cara kita menggunakan Facebook untuk apa.

Facebook untuk Perniagaan

Baru-baru ini saya terbaca satu kisah seorang  usahawan muda yang menjana pendapatan 5 angka hanya dari Facebook. Nak dikatakan dari taraf pendidikan, beliau hanya setakat SPM sahaja. Beliau menjadi usahawan sepenuh masa sejak tahun 2009 dan menjana pendapatan sepenuhnya hanya dari perniagaan internet. Pelik kan ? Nama beliau adalah David Jo dan saya jangka beliau berbangsa Cina. ( Yelah...baru jer terbaca..)

Saya mula berfikir...

Kalau manusia seperti David Jo boleh melakukannya takkan kita tak boleh kan. Nak katakan bangsa pulak, susah sebenarnya nak jumpa bangsa lain yang berjaya nak kongsikan ilmu kepada apprentis beliau. Sekarang ni beliau lebih menfokus " Product Creation Course " yang mengajar langkah-langkah Buat Duit Internet serta Strategi Pemasaran Internet dari Facebook.

Kemurahan hati beliau yang nak kongsikan rahsia kejayaan beliau melakukan perniagaan online melalui Facebook maka terhasillah produk terbaru ciptaan beliau yang akan dilancarkan pada November 2012. Sila lihat produk terbaru yang saya maksudkan pada pautan di bawah ini sekarang !





Beliau berpesan agar konsisten dalam berusaha sehinggalah mencapai target yang disasarkan. Beliau sangat yakin dengan produk beliau ini serta memberi jaminan 100% pulangan wang kembali dalam masa 30 hari andai pelanggannya tidak berpuas hati dengan produk Pakar FB ini.

Sesuatu yang normal lah kan sebab seorang pakar nak mengajar seseorang menjadi pakar.

Baiklah cukup sampai sini dulu post untuk kali ni. Insyaallah nanti saya cuba buat review produk beliau untuk post akan datang.




Post a Comment

Sila lontarkan komentar anda. Terima kasih.

Instagram

© Internet & Kehidupan