Internet & Kehidupan

Boleh ke menjana pendapatan di Facebook ?


Ramai yang tertanya-tanya adakah benar kita boleh menjana pendapatan di Facebook.  Jawapannya memang benar kita boleh menjana pendapatan 'hanya' dari Facebook. Kenapa saya begitu yakin menyatakannya?  Ya! Sebab saya merupakan seorang yang telah merasai pendapatan daripadanya.

TAPI ini bukanlah bentuk skim 'login dapat duit'.  Kita sebenarnya boleh berniaga di Facebook. Ya! menjual apa-apa produk yang kita ingin jual. Produk kecantikan, pakaian, buku atau apa sahaja memang boleh dijual melalui Facebook.

Cuma yang penting anda harus tahu bagaimana melakukannya. Saya ingin kongsikan kepada anda 3 sebab mengapa pemasaran di Facebook sangat berkesan.

3 Sebab Pemasaran Facebook Sangat Berkesan :-

1) Bilangan pengguna yang sangat ramai
 a) Pengguna makin bertambah pada kadar yang cukup cepat.
 b) Pelbagai peringkat umur aktif di Facebook. (35~59 tahun pun ada)
 c) Ramai yang suka berbelanja.

Statistik pengguna Facebook di Malaysia yang terkini semasa post ini ditulis adalah seramai 11,462,100. Lihat di DI SINI untuk yang terkini.


Andaikan 0.1% menjadi pembeli ataupun pelanggan anda, ini bermakna anda bakal mempunyai seramai 11,462 pelanggan. Ramaikan ? Anda nampak tak potensinya ? Jika kita ambil sebanyak 0.01% pun kita dah ada seramai 1146 pembeli atau pelanggan.

2) Masa yang diluangkan
 a) Purata masa yang digunakan setiap hari di Facebook adalah dari 20 minit ~ 30 minit berbanding masa mengunjungi website, minisite yang hanya 10 saat.
Melalui perbandingan ini secara logiknya, apakah pilihan anda ? Saya pasti anda akan memilih pemasaran melalui Facebook kan.

3) Targetting
 a) Mudah untuk mencari "lubuk" untuk pemasaran melalui beberapa faktor di bawah :-
   i) Demografi - jantina, lokasi, status perkahwinan dan lain-lain.
   ii) Psychografi - rancangan TV yang ditonton, minat, hobi, buku yang dibaca dan lain-lain.

Anda boleh sasarkan produk atau perkhidmatan anda mengikut kesesuaian pelanggan. Jadi anda tak perlu membuat jualan kepada mereka yang memang tak perlukan produk atau perkhidmatan anda. Melalui cara ini anda akan dapat kenali keperluan dan kehendak semasa pelanggan.

Tahukah anda ada manual yang akan mengajar anda cara berniaga di Facebook ?

Adakah anda menghadapi masalah seperti ni :-

1) Tak tahu nak berniaga apa di Facebook
2) Takut ditipu di Facebook
3) Tak tahu nak bermula dari mana
4) Tak tahu bagaimana nak pasar / promosikan di Facebook
5) Tak tahu nak buka kedai Facebook yang pertama anda.

Usah khuatir kerana saya ada cadangan untuk anda.

Anda sebenarnya boleh mendapat panduan cara memulakan perniagaan di facebook di sini.
1) Ebook di atas akan memudahkan anda memilih produk untuk dijual. Ini penting supaya produk yang anda jual tidak merugikan.

2) Selain itu anda juga akan mempelajari langkah demi langkah cara membina kedai di Facebook dengan bantuan lebih 100 gambar rajah.

3) Anda juga akan mengetahui cara mempromosi kedai Facebook anda dengan berhemah dan pada masa yang sama boleh mendapat keuntungan.

Jika anda ingin melihat mereka yang telah memperolehi manfaat daripadanya bolehlah klik pautan ini. http://www.berniagadifacebook.com/hop.php?ref=aawim

Di bawah ini adalah screen shot salah satu komen dari pelanggan yang telah membeli ebook setebal 145 muka surat ini.


Semoga sedikit sebanyak dapat membantu anda meraih pendapatan di Facebook kelak. Insyaallah....

Jumpa lagi di post yang lain ya !



Post a Comment

Sila lontarkan komentar anda. Terima kasih.

Instagram

© Internet & Kehidupan