Breaking News

Bisnes Internet

Mulakan Langkah Bisnes Di Rumah

Mulakan Langkah Bisnes Di Rumah



Permulaan untuk berniaga di rumah merupakan impian kebanyakan orang dan ia semakin meningkat bilangannya dari tahun ke tahun. Mereka yang telahpun memulakan pekerjaan di rumah mempunyai keyakinan bahawa mereka memang boleh melakukannya.

Terdapat beberapa faktor yang memberi kelebihan kepada mereka yang telah mengambil peluang melakukan perniagaan di rumah hasil dari keputusan yang bijak diperingkat awalnya. Antara faktor-faktornya adalah seperti keinginan untuk tinggal di rumah bersama anak-anak, mengelak dari kesesakan lalu lintas dan ingin menjadi bos anda sendiri. Terdapat pelbagai faktor lain bagi mereka yang melakukan perniagaan di rumah dan ia akan dibincangkan pada perenggan di bawah ini.   

Perniagaan di rumah ataupun dengan perkataan paling mudah SOHO (Small Office Home Office) membuka peluang untuk membolehkan individu menikmati kehidupan lebih baik dari pekerjaan mereka. Sehubungan dengan itu, mereka yang melakukan perniagaan ini secara part time sekalipun telah dapat membayar bil-bil bulanan dan dapat membayar untuk perbelanjaan yang lain tanpa menggunakan gaji bulanan mereka.

Percaya atau tidak, ada sebahagian mereka yang telah berjaya membuatkan perniagaan di rumah sebagai satu pendapatan berterusan dari satu generasi ke generasi yang lain.

Individu yang telah membina satu rancangan perniagaan untuk berniaga dari rumah memiliki hasrat untuk menjadikan ia satu bidang yang serius. Mereka sanggup melaburkan masa dan mempertingkatkan usaha untuk merealisasikan perniagaan mereka agar benar-benar berjaya.

Adalah penting untuk memastikan bahawa perniagaan yang berasaskan rumah, atau apa-apa perniagaan yang berkaitan dengannya menawarkan produk-produk untuk dijual serta memperolehi keuntungan yang baik kepada pemilik perniagaan di rumah khususnya. Mereka harus mencari lebih dari satu produk atau perkhidmatan untuk satu-satu pasaran.

Ramai individu yang mengambil bahagian dalam perniagaan beroperasi di rumah. Ada yang melakukannya secara part time dan ada juga yang melakukannya secara full time. Bagi mereka yang serius untuk melibatkan diri dalam perniagaan di rumah harus memastikan beberapa faktor asas ini dapat ditangani.

Seseorang itu perlu berupaya mencari rezeki dari perniagaan mereka, mempunyai rancangan perniagaan yang ditetapkan, menawarkan produk dan perkhidmatan yang hebat serta membuka peluang kepada orang ramai yang memerlukan bantuan. Jika dapat 'memahat' beberapa faktor ini ke dalam minda kita, saya berpendapat sudah cukup untuk membina perniagaan di rumah dengan lebih serius.

Sehubungan dengan ini saya ingin mencadangkan khas kepada para wanita khususnya yang ingin mendapatkan panduan menjana pendapatan di rumah hasil perkongsian dari pengalaman seorang insan yang bernama Puan Masayu binti Ahmad di website beliau www.JanaWangDiRumah.com. Pada pandangan saya, tentu ia satu kehidupan yang sempurna jika seorang wanita dapat duduk di rumah di samping keluarga tersayang dan dalam masa yang sama memperolehi pendapatan sendiri di rumah.


Sekian untuk perkongsian saya pada kali ini. Semoga berjumpa di waktu yang lain. Insyaallah.






Permulaan untuk berniaga di rumah merupakan impian kebanyakan orang dan ia semakin meningkat bilangannya dari tahun ke tahun. Mereka yang telahpun memulakan pekerjaan di rumah mempunyai keyakinan bahawa mereka memang boleh melakukannya.

Terdapat beberapa faktor yang memberi kelebihan kepada mereka yang telah mengambil peluang melakukan perniagaan di rumah hasil dari keputusan yang bijak diperingkat awalnya. Antara faktor-faktornya adalah seperti keinginan untuk tinggal di rumah bersama anak-anak, mengelak dari kesesakan lalu lintas dan ingin menjadi bos anda sendiri. Terdapat pelbagai faktor lain bagi mereka yang melakukan perniagaan di rumah dan ia akan dibincangkan pada perenggan di bawah ini.   

Perniagaan di rumah ataupun dengan perkataan paling mudah SOHO (Small Office Home Office) membuka peluang untuk membolehkan individu menikmati kehidupan lebih baik dari pekerjaan mereka. Sehubungan dengan itu, mereka yang melakukan perniagaan ini secara part time sekalipun telah dapat membayar bil-bil bulanan dan dapat membayar untuk perbelanjaan yang lain tanpa menggunakan gaji bulanan mereka.

Percaya atau tidak, ada sebahagian mereka yang telah berjaya membuatkan perniagaan di rumah sebagai satu pendapatan berterusan dari satu generasi ke generasi yang lain.

Individu yang telah membina satu rancangan perniagaan untuk berniaga dari rumah memiliki hasrat untuk menjadikan ia satu bidang yang serius. Mereka sanggup melaburkan masa dan mempertingkatkan usaha untuk merealisasikan perniagaan mereka agar benar-benar berjaya.

Adalah penting untuk memastikan bahawa perniagaan yang berasaskan rumah, atau apa-apa perniagaan yang berkaitan dengannya menawarkan produk-produk untuk dijual serta memperolehi keuntungan yang baik kepada pemilik perniagaan di rumah khususnya. Mereka harus mencari lebih dari satu produk atau perkhidmatan untuk satu-satu pasaran.

Ramai individu yang mengambil bahagian dalam perniagaan beroperasi di rumah. Ada yang melakukannya secara part time dan ada juga yang melakukannya secara full time. Bagi mereka yang serius untuk melibatkan diri dalam perniagaan di rumah harus memastikan beberapa faktor asas ini dapat ditangani.

Seseorang itu perlu berupaya mencari rezeki dari perniagaan mereka, mempunyai rancangan perniagaan yang ditetapkan, menawarkan produk dan perkhidmatan yang hebat serta membuka peluang kepada orang ramai yang memerlukan bantuan. Jika dapat 'memahat' beberapa faktor ini ke dalam minda kita, saya berpendapat sudah cukup untuk membina perniagaan di rumah dengan lebih serius.

Sehubungan dengan ini saya ingin mencadangkan khas kepada para wanita khususnya yang ingin mendapatkan panduan menjana pendapatan di rumah hasil perkongsian dari pengalaman seorang insan yang bernama Puan Masayu binti Ahmad di website beliau www.JanaWangDiRumah.com. Pada pandangan saya, tentu ia satu kehidupan yang sempurna jika seorang wanita dapat duduk di rumah di samping keluarga tersayang dan dalam masa yang sama memperolehi pendapatan sendiri di rumah.


Sekian untuk perkongsian saya pada kali ini. Semoga berjumpa di waktu yang lain. Insyaallah.




10 Tips Pengurusan Kewangan Yang Munasabah

10 Tips Pengurusan Kewangan Yang Munasabah


Pengurusan kewangan dianggap remeh oleh sebahagian besar mereka yang mempunyai pendapatan bulanan. Cara pengurusan wang secara bijak perlu difahami supaya pendapatan hasil usaha tidak disia-siakan dengan sewenang-wenangnya. Jangan menyesal dikemudian hari kerana kegagalan merancang kewangan dengan baik serta pengurusan kewangan yang betul tidak dilakukan bermula dari sekarang.

Saya ingin kongsikan kepada anda 10 cara pengurusan kewangan yang munasabah untuk dipraktikkan.

1. Menerima gaji yang seadanya dan berbelanja kurang daripada pendapatan 

Tips pertama ini mungkin nampak mudah tetapi hakikatnya ia sukar untuk dipraktikkan. Anda perlu memastikan sama ada gaji yang diterima berbaloi berbanding kepakaran, produktiviti, keupayaan dan tugas yang dipertanggungjawabkan. Menerima pendapatan yang rendah daripada yang sepatutnya akan memberi kesan yang besar dalam jangka masa panjang.

Berapa banyak pun gaji anda, jangan sesekali berbelanja melebihi pendapatan. Berjimat walaupun sedikit boleh memberi kesan yang besar pada tabungan.

2. Rancang dan patuhi jadual perbelanjaan (bajet) 

Merancang adalah satu strategi asas yang perlu dilakukan. Kebiasaannya ramai yang tidak mampu berbelanja dan menyimpan pada masa yang sama TANPA perancangan kewangan yang betul. Ramai orang tidak merancang untuk gagal tetapi gagal untuk merancang. 

3. Lunaskan hutang kad kredit 

Sikap suka berhutang ataupun pakai dulu bayar kemudian ni sangat tidak digalakkan. Memang seronok menggunakan kad kredit ini kerana tak perlu bayar secara tunai. Tetapi harus diingat bahawa berterus-terusan mempunyai hutang kad kredit adalah satu kesilapan besar. 
Memang terlalu mudah untuk menggunakan kad kredit tetapi amat sukar untuk melunaskan hutang dan akhirnya berterusan menanggung hutang yang BESAR!

4. Mencarum dalam pelan persaraan 

Jika syarikat anda bekerja menyediakan pelan persaraan, jangan lepaskan peluang untuk mencarum. Jika tiada, pertimbangkan pelan atau skim lain yang disediakan untuk pekerja.


5. Menabung.

Teringat saya kepada pepatah melayu " berdikit-dikit, lama-lama jadi bukit ". Bukan "BUKUIT" macam JoZan pernah sindir pada Datuk David Teo tu..heheh (seloroh jer). Anda perlu menyimpan walaupun sedikit tetapi lakukan secara istiqamah. Pastikan anda menyimpan sekurang-kurangnya 5% ke 10% daripada gaji sebelum menyelesaikan segala bil. Dr Irfan Khairi ada menetapkan kadar simpanan 10% setiap bulan daripada pendapatan bulanan dalam buku hasil tulisan beliau yang bertajuk "Nota Kewangan, Nota Jutawan". Dicadangkan buatlah potongan secara automatik untuk akaun yang berbeza. 

Cari sebab mengapa perlu menabung dan tetapkan azam untuk kebaikan masa depan.


6. Melabur.

Pastikan anda membuat pelaburan - jika masih ada wang lebih selepas mencarum untuk skim persaraan atau skim simpanan pekerja dan menabung dalam akaun simpanan. Banyak skim pelaburan yang ditawarkan oleh pihak bank. Cari dan pilihlah pelaburan yang mana sesuai mengikut kemampuan anda.


7. Tingkatkan caruman skim kemudahan untuk pekerja 

Tambah nilai caruman anda pada skim kemudahan yang disediakan untuk pekerja. Ia akan membantu anda mengurangkan pembayaran cukai dan membataskan perbelanjaan yang tidak perlu.


8. Semak liputan insurans 

Ramai orang membeli insurans dengan bayaran premium yang tinggi tanpa terlebih dulu menyelidik sama ada ia perlu atau tidak. Pastikan anda mempunyai insurans secukupnya tetapi pada masa yang sama tidak membebankan kedudukan kewangan. Pastikan kemampuan pendapatan anda sebelum membuat caruman insurans anda.


9. Kemas kini wasiat 

Lindungi orang yang disayangi. Pastikan anda membuat wasiat tidak kira berapa sedikit pun harta anda. Mengikut kajian kira-kira 70 peratus warga Amerika tidak mempunyai wasiat. Di Malaysia sendiri hanya 2 peratus sahaja yang mengemaskini wasiat sepertimana dibuktikan pada laman web Warisan Mukmin. Agak khuatir juga status harta tidak dituntut waris sebanyak RM42 billion yang tersimpan di Amanah Raya Berhad seperti yang diberitakan oleh BHO di sini.


10. Simpan rekod kewangan dengan baik 

Jika anda tidak menyimpan semua rekod perbelanjaan, anda mungkin terlepas pandang untuk mendapatkan pengecualian cukai untuk perbelanjaan tertentu. Sebagai contoh rebet jika memberi buku-buku ilmiah, motivasi dan seumpamanya. Saya yakin kepada mereka yang biasa mengisi borang cukai pendapatan pasti tahu di mana pengecualian cukai yang dapat dibuat.


Itulah 10 tips pengurusan kewangan yang saya harap sedikit sebanyak membantu anda kelak. Sama-sama kita beringat sebelum ditimpa musibah. Fahamilah ilmu pengurusan kewangan untuk menjamin masa depan yang cemerlang dan gemilang.


Sumber Rujukan : Do-It Info





Pengurusan kewangan dianggap remeh oleh sebahagian besar mereka yang mempunyai pendapatan bulanan. Cara pengurusan wang secara bijak perlu difahami supaya pendapatan hasil usaha tidak disia-siakan dengan sewenang-wenangnya. Jangan menyesal dikemudian hari kerana kegagalan merancang kewangan dengan baik serta pengurusan kewangan yang betul tidak dilakukan bermula dari sekarang.

Saya ingin kongsikan kepada anda 10 cara pengurusan kewangan yang munasabah untuk dipraktikkan.

1. Menerima gaji yang seadanya dan berbelanja kurang daripada pendapatan 

Tips pertama ini mungkin nampak mudah tetapi hakikatnya ia sukar untuk dipraktikkan. Anda perlu memastikan sama ada gaji yang diterima berbaloi berbanding kepakaran, produktiviti, keupayaan dan tugas yang dipertanggungjawabkan. Menerima pendapatan yang rendah daripada yang sepatutnya akan memberi kesan yang besar dalam jangka masa panjang.

Berapa banyak pun gaji anda, jangan sesekali berbelanja melebihi pendapatan. Berjimat walaupun sedikit boleh memberi kesan yang besar pada tabungan.

2. Rancang dan patuhi jadual perbelanjaan (bajet) 

Merancang adalah satu strategi asas yang perlu dilakukan. Kebiasaannya ramai yang tidak mampu berbelanja dan menyimpan pada masa yang sama TANPA perancangan kewangan yang betul. Ramai orang tidak merancang untuk gagal tetapi gagal untuk merancang. 

3. Lunaskan hutang kad kredit 

Sikap suka berhutang ataupun pakai dulu bayar kemudian ni sangat tidak digalakkan. Memang seronok menggunakan kad kredit ini kerana tak perlu bayar secara tunai. Tetapi harus diingat bahawa berterus-terusan mempunyai hutang kad kredit adalah satu kesilapan besar. 
Memang terlalu mudah untuk menggunakan kad kredit tetapi amat sukar untuk melunaskan hutang dan akhirnya berterusan menanggung hutang yang BESAR!

4. Mencarum dalam pelan persaraan 

Jika syarikat anda bekerja menyediakan pelan persaraan, jangan lepaskan peluang untuk mencarum. Jika tiada, pertimbangkan pelan atau skim lain yang disediakan untuk pekerja.


5. Menabung.

Teringat saya kepada pepatah melayu " berdikit-dikit, lama-lama jadi bukit ". Bukan "BUKUIT" macam JoZan pernah sindir pada Datuk David Teo tu..heheh (seloroh jer). Anda perlu menyimpan walaupun sedikit tetapi lakukan secara istiqamah. Pastikan anda menyimpan sekurang-kurangnya 5% ke 10% daripada gaji sebelum menyelesaikan segala bil. Dr Irfan Khairi ada menetapkan kadar simpanan 10% setiap bulan daripada pendapatan bulanan dalam buku hasil tulisan beliau yang bertajuk "Nota Kewangan, Nota Jutawan". Dicadangkan buatlah potongan secara automatik untuk akaun yang berbeza. 

Cari sebab mengapa perlu menabung dan tetapkan azam untuk kebaikan masa depan.


6. Melabur.

Pastikan anda membuat pelaburan - jika masih ada wang lebih selepas mencarum untuk skim persaraan atau skim simpanan pekerja dan menabung dalam akaun simpanan. Banyak skim pelaburan yang ditawarkan oleh pihak bank. Cari dan pilihlah pelaburan yang mana sesuai mengikut kemampuan anda.


7. Tingkatkan caruman skim kemudahan untuk pekerja 

Tambah nilai caruman anda pada skim kemudahan yang disediakan untuk pekerja. Ia akan membantu anda mengurangkan pembayaran cukai dan membataskan perbelanjaan yang tidak perlu.


8. Semak liputan insurans 

Ramai orang membeli insurans dengan bayaran premium yang tinggi tanpa terlebih dulu menyelidik sama ada ia perlu atau tidak. Pastikan anda mempunyai insurans secukupnya tetapi pada masa yang sama tidak membebankan kedudukan kewangan. Pastikan kemampuan pendapatan anda sebelum membuat caruman insurans anda.


9. Kemas kini wasiat 

Lindungi orang yang disayangi. Pastikan anda membuat wasiat tidak kira berapa sedikit pun harta anda. Mengikut kajian kira-kira 70 peratus warga Amerika tidak mempunyai wasiat. Di Malaysia sendiri hanya 2 peratus sahaja yang mengemaskini wasiat sepertimana dibuktikan pada laman web Warisan Mukmin. Agak khuatir juga status harta tidak dituntut waris sebanyak RM42 billion yang tersimpan di Amanah Raya Berhad seperti yang diberitakan oleh BHO di sini.


10. Simpan rekod kewangan dengan baik 

Jika anda tidak menyimpan semua rekod perbelanjaan, anda mungkin terlepas pandang untuk mendapatkan pengecualian cukai untuk perbelanjaan tertentu. Sebagai contoh rebet jika memberi buku-buku ilmiah, motivasi dan seumpamanya. Saya yakin kepada mereka yang biasa mengisi borang cukai pendapatan pasti tahu di mana pengecualian cukai yang dapat dibuat.


Itulah 10 tips pengurusan kewangan yang saya harap sedikit sebanyak membantu anda kelak. Sama-sama kita beringat sebelum ditimpa musibah. Fahamilah ilmu pengurusan kewangan untuk menjamin masa depan yang cemerlang dan gemilang.


Sumber Rujukan : Do-It Info




adv/https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=1827_62_1_282|https://3.bp.blogspot.com/-rLvmbvTL7so/WdFIS_xMgjI/AAAAAAAAFbU/MkbTaxbOzrcH_o-b-KWIA_Iv1Ju7hdXpgCLcBGAs/s1600/fanpage-superstar.png

Random Posts

randomposts

Like Us

fb/https://www.facebook.com/azeriebiz